Tetszik vagy sem, az ősz visszavonhatatlanul megérkezett. Bár a közeledő és távolodó légtömegek hőmérséklete még neméppen van őszies tartományban, a sárguló falevelek, az elnyíló, hervadó virágok, a szőlő szüretelése teljesen meggyőz minket arról, hogy a nyár bizony elmúlt. Sok emberben kelt egyfajta pesszimizmust eme évszak, ugyanakkor sokunknak nyújt örömet színpompás tájaival. Az általunk megkérdezett három ember elmondja nekünk, hogy számukra mit is jelent valójában a nagyjából szeptembertől november végéig tartó időszak.

Szabó Linda, Ipolynyék

Számomra a legkedvesebb évszak a nyár, így amikor augusztus végén meglátom az első sárguló faleveleket, mindig elszomorít a tudat, hogy ismét el kell búcsúznom hónapokra a hosszú, napsütéses napoktól, meleg nyári éjszakáktól. A szeszélyes időjárás, beleértve a fagyos, ködös reggeleket, heves esőzéseket, csípős, csontig hatoló hideg szelet, mind hozzájárul ahhoz, hogy komor, szomorkás hangulatot ébresszen többek között bennem is. Ennek ellenére évről évre rádöbbent ez az időszak arra, hogy bár nem mindig fényes és boldog az életünk, törekednünk kell arra, hogy mindennek meglássuk a pozitív oldalát is. Számomra az ősz szépsége a vénasszonyok nyarában teljesedik ki. Ilyenkor az elmúlás kezdetét a természet különösen látványosan fejezi ki – gondoljunk csak az ezer színben pompázó lombkoronákra, a gyümölcsöktől roskadozó fákra és a terményekkel teli szántóföldekre. Nekünk, diákoknak az ősz a tanulás kezdetét és a „jó idő” végét jelenti, ennek ellenére hiszem, hogy mindannyian megtaláljuk az örömöt a régen látott diáktársaink, barátaink viszont látásában. Bár sokak számára kevésbé kedvelt időszak az ősz, mégiscsak része a körforgásnak, ami elhozza a várva várt tavaszt.

Nagy Károly, Inám

Az ősz fogalma egyszerre vált ki bennem kedves, lélekmelengető valamint rémes és kiábrándító érzelmeket.  Az ősz a maga sokszínűségével már kisgyerekként rabul ejtett. Falusi gyerekként, szüleim már kiskorom óta bevontak az őszi kertimunkákba, mint például a szüret és különféle betakarítások rejtelmeibe. Diákéveim alatt ez az időszak volt a viszontlátások és találkozások időszaka. Mindig vidámsággal tölt el, ha arra gondolok, mennyire örültünk egymásnak az osztálytársakkal, főleg a gimnáziumi és egyetemi évek alatt. Ez az időszak volt a véget nem érő beszélgetések ideje, amikor mindenki nagy izgalommal mesélte nyári élményeit. Azonban az ősz nem csupán a pozitív és kellemes élmények tárháza. Ez az az időszak, amikor a reggelek egyre hűvösebbek, a nappalok rövidebbek és az utolsó napsugarakat a szűnni nem akaró esőzés váltja fel. Ezeken a napokon a legtöbb emberben – így bennem is – a jó kedv helyébe a melankólia lép és a tenni akarás is alább hagy. Ilyenkor, ha tehetném, legszívesebben az egész napot a házban tölteném egy csésze forró tea és egy jó könyv társaságában. Az ősz az elmúlás szimbóluma, de a maga színvilágával mintha egy halvány reményt adna az embereknek, hogy ez nem örökre szól. Lesz majd újra tavasz, újra színes köntösbe öltözik a természet, madárcsicsergéstől lesz hangos a határ é s ismét örülni fogunk az első napsugaraknak.

Tóth Dominika, Ipolyság

Úgy gondolom, hogy minden évszaknak megvan a maga szépsége és bája. Ez leginkább a természet átalakulásában teljesedik ki. Az ősz sokszínűsége, a természeti környezet taktilis, auditív és vizuális átváltozása rejti számomra az ősz szépségét. Azonban több éven keresztül az ősz eljövetele kéz a kézben járt az iskolába való visszatéréssel. Diákként az ősz, mint évente visszatérő új etapként és újabb lendületként fogalmazódott meg bennem. Hangsúlyosabb volt mindmáig ez az érzet, azonban idén más hatást gyakorol. Tanulmányaimat egyelőre befejezve egyfajta folyamatos átalakulást érzek az ősz eljövetelében. Míg eddig élesebb váltást keltett bennem, most szép lassú átalakulást. Az ősz számomra kicsit a felkészülést is jelenti, felkészülést a télre. Ilyenkor viszont még igyekszek kihasználni a kellemes időt a természetbe járásra, túrázásra. Mindemellett egy téli túrának is megvan a maga hangulata. Tehát buzdítok mindenkit a természetbe járásra és az ősz szépségének nyomon követésére.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb