Az első hullám alatt már közöltünk egy hasonló írást a témában. Azóta sok minden változott, noha a helyzet nem feltétlenül lett jobb, ahogy a vendéglátósok szénája sem áll jobban. Lássuk hát, hogyan értékelnek azok, akikre igazán kihatással vannak az éttermeket érintő korlátozások.

Apa Attila, a Laki Pizzeria & Bar társtulajdonosa
Zselíz

Megérkezett a második hullám, ismét nagy kíváncsisággal néztük a televíziót és hallgattuk a rádiót. Mindenki nagyon bízott benne, hogy minimális megszorításokkal kell megint szembenéznünk. Aztán jött az elkerülhetetlen, ami minden vendéglátós rémálma: újra bezárták a vendéglátó egységeket. A teraszok nyitva maradhattak, csak az időjárás nem kedvezett. Nekem például csak fedett teraszom van nyitott oldalakkal, és valljuk meg ott tíz fokban üldögélni nem olyan kellemes.

Megismétlődött, ami az első körben, megint a kiszállításra kellett koncentrálni. Aztán jött a kötelező tesztelés, szerintem minden ember – engem is beleértve – remegő térdel állt a sorban és várt. Közben gondolatok cikáztak mindenki fejében: mi lesz, ha pozitív leszek? Én konkrétan azért szorítottam, hogy a személyzetből ne legyen senki pozitív, mert akkor lehúzhattuk volna a rolót. Hála Istennek ez nem történt meg!

Napról napra változtak a hírek. Csak arról nem volt szó, hogy mikor nyitnak az éttermek. Aztán eltelt egy hét, két hét, egy hónap, kimondták, hogy nyitnak a konditermek, színházak, éppen az éttermeket felejtettek ki ismét.

Én nem ítélek ezért el senkit, de ha az éttermekben és egyéb vendéglátó egységekben is előírás szerint járnának el, akkor miért nem?  Így nem marad más, mint hogy tovább várakozunk. Megtesszük, ami tőlünk telik, és küzdünk a végsőkig, reménykedve abban, hogy nemsokára ismét emberektől tömött éttermeket és szórakozóhelyeket láthatunk.

Máté Patrik, a Pattomatto olasz étterem tulajdonosa és konyhafőnöke
Palást

Mindenekelőtt el kell mondjam, amikor tavasszal a vírus éttermekre és a vendéglátó iparra gyakorolt hatásai tekintetében nyilatkoztam röviden, bíztam benne, hogy ismételten nem kerül majd sor hasonló helyzetre. Erre most újra – vagy még mindig – itt tartunk.

A konkrét kérdésre válaszolva őszintén örülök, hogy legalább ilyen kis léptékű előrelépés is történt végre! Gondolok itt az edzőtermek, wellnessközpontok és templomok részleges újra nyitására.

Ugyanakkor én magam is fontosnak tartom a megfelelő, vírus elleni védekezés miatt foganatosított óvintézkedéseket. Kétség sem fér hozzá, az emberi javak tekintetében az egészségnél nincs fontosabb. Viszont sajnos úgy érzem, a jelen korlátozások nem igazán arányosak és egyáltalán nem következetesek. Úgy tűnik, maguk a döntéshozók sem tudják, mikor mit és miért tesznek vagy éppen nem tesznek.

Így van ez az éttermekkel is. Ezt az ágazatot szépen lassan az összeomlás szélére sodorja a folyamatosan érvényben levő korlátozások sora. Úgy vélem, az éttermek esetében is tökéletesen kivitelezhető lenne a belső terek újranyitása az előírt közegészségügyi szabályok betartása mellett.

Amíg ez nem történik meg, addig is igyekszünk a tőlünk telhető gondossággal és maximális odafigyeléssel kiszolgálni vendégeink igényeit. A PATTOMATTO esetében ez úgy néz ki, hogy folyamatos kiszállítással üzemelünk, és ami még fontosabb, hangulatos fűtött terasszal várjuk azokat vendégeinket, akik a jelenlegi helyzet ellenére is szeretnének egy finomat enni, vagy akár egy kellemeset forralt borozni. Sajnálattal tölt el a jelen helyzet, de még mindig bizakodó vagyok, és igyekszem mindig előre tekinteni.

Ifj. Bielik Péter, Bieta étterem
Ipolyság

Az uszodák és edzőtermekbe óránként 6 embert engedhetnek be, az végül is egyenlő a semmivel. Az pedig teljesen értelmetlen, amit az éttermekkel művelnek. Tél van, ki van fűtve az egész épület, az embereknek pedig a hideg kerthelyiségben kell fogyasztani az ételt – már aki képes az öt fokba kiülni. Főleg a munkások, akik amúgy is kint dolgoznak, de most még az ebédet is a hidegben kell elfogyasztaniuk.

Az üzletek meg tele vannak. Igen, ott hordják a maszkot. Egy étteremben ezt nehezebb megoldani. Mindenki érti, hogy most veszélyhelyzet van, de a köztes megoldás, ami valamelyest segítene: az a májusi rendelet, ami volt, hogy legalább minden harmadik vagy második asztalhoz leülhessenek az emberek, családtagok. Az ételkiszállításból sajnos nem tudunk minden költséget fedezni.

Még egy darabig ellegózik mindenki azzal, hogy jusson az alkalmazottakra, ha csökkentett is, de kapjanak fizetést. Ha ezt az állapotot hónapokig fenntartják, akkor lesznek elbocsátások karácsonyra, amit senki nem akar. Viszont a villanyszámlát, rezsit fizetni kell – ott senki nem kérdez.

Címkék: , , , , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb