2020. szeptember 6-án mondott beszédet az MKP elnöke az V. Kegyeleti Megemlékezésen, Inámban. Az eseményt a felvidéki meghurcolt katolikus papok, hívek és Mons. Lénár Károly pápai káplán emlékének tiszteletére rendezik meg éves rendszerességgel. A megemlékezésről készült riport és fotógaléria elérhető itt.  

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Forró Krisztián beszédének leirata: 

„A keresztet pedig mindig a bátor papok tartották. A fő helyen ülőknek, a vezetőknek – legyenek azok egyházi vagy világi vezetők, – egyet kellene tudatosítaniuk: aki első akar lenni, az kösse fel a kendőt és szolgáljon. Hiszen Jézus sem azért jött közénk, hogy őt szolgálják, hanem hogy ő szolgáljon”  

– Lénár atya a XIV. Komáromi Imanapon mondta az imént említett szavakat, melyek ma is útmutatóak mindannyiunk számára.  

Tisztelt Polgármester urak, Megyei képviselő urak, tisztelt Atyák, Elnök urak, kedves Hölgyeim és Uraim! 

Inám méltán lehet büszke egyik legismertebb szülöttjére, Lénár Károlyra, aki 1923. április 4-én látta meg a napvilágot itt, az Ipoly völgyében. Az Esztergomi Bencés Gimnáziumban érettségizett, teológiai tanulmányait pedig Budapesten és Pozsonyban végezte. Papi tevékenységét Érsekújvárott kezdte, ám röviddel azután, a kommunista hatalom bátor hitvallása miatt tizenhétévi börtönre ítélte és bebörtönözte. Végül öt évvel korábban, 1963. augusztus 20-án, Szent István napján szabadult a börtönből. Ez után hét évig fizikai munkásként kellett dolgoznia, majd 1970-től Udvard község plébánosa lett. 1987-től Tardoskedden fejtette ki buzgó lelkipásztori tevékenységét, egészen nyugalomba vonulásáig. Élete utolsó éveit ismét szülőfalujában, Inámban töltötte.  

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Engedjék meg, hogy néhány gondolatot kölcsönözzek Karaffa János atyától is, aki szerint Lénár atya tevékenységével az egész felvidéki magyarságot szolgálta. Az 1994-ben megalakult Jó Pásztor Alapítvány elnökeként fáradhatatlanul szorgalmazta a felvidéki magyar püspök kinevezését. Ezért aláírásgyűjtést is szervezett, melyben több mint ötvenháromezren támogatták a magyar püspök kinevezését. Az ötvenháromezer aláírást két autóbusznyi zarándok kíséretében, személyesen adták át Rómában a Szentatyának 1995-ben. Egyik főszervezője volt a Komáromi Imanapoknak, ahol 1990-től kezdődően, évente hívek ezrei imádkoztak magyar papokért és magyar főpásztorért.  

Az Istent, Egyházát és a magyarságot hűséggel és áldozatos lélekkel szolgáló lelkipásztor kiérdemelte a Pro Probitate – Helytállásért-díjat, a Kisebbségekért kitüntetést és az Esterházy János emlékérmet is.  

Lénár Károly bátor hitvalló volt, aki a kínzások és a megpróbáltatások ellenére sem alkudott meg az istentagadó kommunista hatalommal. Semmivel sem tudták őt arra kényszeríteni, hogy besúgóvá és ügynökké váljék. Nem vesztegethették meg sem földi javakkal, sem a fényes karrier ígéretével – ellenállt a kísértésnek. Sok támadás érte azok részéről, akik nem szívlelhették egyenes jellemét, bátor fellépését. Valóban Istent szolgálta, mártírként és hitvallóként, plébánosként és esperesként egyaránt. Kiemelkedő pasztorációs munkájával, veretes szónoklataival, lelki gyakorlatok vezetésével az egyházi élet szervezésével, és a közéleti munka aktív részeseként.  

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,  

tudjuk: csak az erősek hangja hallatszik. Ahhoz, hogy erősek legyünk, egységesnek kell lennünk. Lénár atya a magyar papság és hívek egységéért munkálkodott. Példájából valamennyiünknek erőt és hitet kell merítenünk. Azt is tudatosítanunk kell: az egység megteremtése valamennyiünk feladata. El kell döntenünk: erős, egységes közösség kívánunk-e lenni, melynek edzett gyökerei vannak és sziklára épül vagy egy egymást kirekesztő, belső feszültségektől terhes csoporté, melyet a szellő őszi falevélként söpör szét.  

Mindannyian felelősek vagyunk saját sorsunkért, vegyük hát kezünkbe sorsunkat, tegye meg ki-ki a magáét azért, hogy közösségünk egységes legyen, hogy kiálljunk az érdekeinkért, a felvidéki magyar katolikus püspökség létrehozásáért, és ami a legfontosabb: a felvidéki magyarság fennmaradásáért, gyarapodásáért.  

Isten kegyelme kísérje Lénár atya és mindannyiunk földi és égi útját! 

Köszönöm, hogy meghallgattak! 

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb