Hirdetés

2020. szeptember 6-án tartották az V. Kegyeleti Megemlékezést a felvidéki meghurcolt katolikus papok, hívek és Mons. Lénár Károly pápai káplán emlékének tiszteletére az inámi római katolikus templomban.

Mons. Lénár Károly pápai káplán, Inám szülötte. (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

A „Légy hű mindhalálig” – a hitvalló egyház mártírjai c. kiállítást Szabó László helytörténész nyitotta meg előadásával. Ezt követően Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, meghirdette a HITVALLÓK című történelmi pályázatot.

Nemsokkal később szentmisét celebrált PaedDr. Farkas Zsolt, a Jó Pásztor Alapítvány elnöke. Szentbeszédében többek közt arra is felhívta a figyelmet, milyen egyszerű valakit megrágalmazni, vagy befeketíteni. Később pedig, amikor kiderül az igazság, milyen csendesen vallják be a rágalmazók, hogy tévedtek – az okozott károk valódi jóvátétele nélkül.

A szentmisét PaedDr. Farkas Zsolt celebrálta. (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

A szentmise ünnepélyességét emelte a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar, a kántor Balázs Ottó volt, tárogatón Agócs Sándor játszott.

Ünnepi megemlékező beszédet mondott Régi Zsolt polgármester és Forró Krisztián, az MKP elnöke.

Régi Zsolt polgármester. (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

„Ez a nap számunkra az emlékezés, a tiszteletadás napja. Emlékezünk azokra a felvidéki lelkiatyákra és hívekre, akiket nemzetükhöz, hitükhöz és elveikhez való kitartásuk miatt meghurcoltak, bebörtönöztek. Községünk önkormányzata úgy gondolta, hogy ez a mi erkölcsi felelősségünk – évente emlékezni és emlékeztetni ezekre a felvidéki bátrakra, nagybetűs emberekre, akikre méltán lehetünk büszkék. Annál is inkább, mert egyikük, Mons. Lénár Károly pápai káplán falunk szülötte, a mi volt lelkiatyánk”

 – foglalta össze a megemlékezés jelentőségét Régi Zsolt polgármester.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Forró Krisztián Lénár atya érdemeinek ismertetésén túl az összefogás és a széthúzás közti veszélyes különbségekre hívta fel a figyelmet. Beszédének leirata itt érhető el.

A megemlékezés Lénár Károly sírjának koszorúzásával zárult.

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.09.23.

Koronavírus Ipolyságon: az egyházi iskola áttért a narancssárga fázisba – FRISSÍTVE

Tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy 2020. 9. 23-án iskolánk egyik gimnazista diákjának koronavírus tesztje pozitív lett, olvasható a…

2020.09.24.

Bemutatjuk a Pattomatto olasz étterem tulajdonosát és konyhafőnökét

Palást. Máté Patrik (33) Ipolyságon született, ugyanitt járt alap- és középiskolába, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam-…

2020.09.22.

„Leltározás közben jött az ötlet…”

Heimlich Norbert (28) Ipolyságon él, mentősként dolgozik. Az elmúlt néhány hétben több zsák használtruhát vitt a környékbeli rászoruló…

2020.09.21.

Ipolynyéken is regisztráltak egy koronavírusos esetet

A Nagykürtösi járásban is egyre több koronavírussal fertőzött személyt regiszrálnak a Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint. Az ipoynyéki…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!