2020. szeptember 6-án tartották az V. Kegyeleti Megemlékezést a felvidéki meghurcolt katolikus papok, hívek és Mons. Lénár Károly pápai káplán emlékének tiszteletére az inámi római katolikus templomban.

Mons. Lénár Károly pápai káplán, Inám szülötte. (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

A „Légy hű mindhalálig” – a hitvalló egyház mártírjai c. kiállítást Szabó László helytörténész nyitotta meg előadásával. Ezt követően Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, meghirdette a HITVALLÓK című történelmi pályázatot.

Nemsokkal később szentmisét celebrált PaedDr. Farkas Zsolt, a Jó Pásztor Alapítvány elnöke. Szentbeszédében többek közt arra is felhívta a figyelmet, milyen egyszerű valakit megrágalmazni, vagy befeketíteni. Később pedig, amikor kiderül az igazság, milyen csendesen vallják be a rágalmazók, hogy tévedtek – az okozott károk valódi jóvátétele nélkül.

A szentmisét PaedDr. Farkas Zsolt celebrálta. (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

A szentmise ünnepélyességét emelte a szécsényi Erkel Ferenc Vegyeskar, a kántor Balázs Ottó volt, tárogatón Agócs Sándor játszott.

Ünnepi megemlékező beszédet mondott Régi Zsolt polgármester és Forró Krisztián, az MKP elnöke.

Régi Zsolt polgármester. (fotó: REflex24/Morva Mátyás)

„Ez a nap számunkra az emlékezés, a tiszteletadás napja. Emlékezünk azokra a felvidéki lelkiatyákra és hívekre, akiket nemzetükhöz, hitükhöz és elveikhez való kitartásuk miatt meghurcoltak, bebörtönöztek. Községünk önkormányzata úgy gondolta, hogy ez a mi erkölcsi felelősségünk – évente emlékezni és emlékeztetni ezekre a felvidéki bátrakra, nagybetűs emberekre, akikre méltán lehetünk büszkék. Annál is inkább, mert egyikük, Mons. Lénár Károly pápai káplán falunk szülötte, a mi volt lelkiatyánk”

 – foglalta össze a megemlékezés jelentőségét Régi Zsolt polgármester.

(fotó: REflex24/Morva Mátyás)

Forró Krisztián Lénár atya érdemeinek ismertetésén túl az összefogás és a széthúzás közti veszélyes különbségekre hívta fel a figyelmet. Beszédének leirata itt érhető el.

A megemlékezés Lénár Károly sírjának koszorúzásával zárult.

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.09.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Fotó: Rákóczi Szövetség Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő…

2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb