Emlékek címmel december 2-án 16:00 órakor nyílt meg Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában.

A Budapestről érkező művész festményei első alkalommal kerültek kiállításra Ipolyságon. A kiállítást az ipolysági Művészeti Alapiskola növendéke, Antal Levente gitárjátéka nyitotta meg. Ezt követően Zsóka Szilárdka az ipolysági városi hivatal kulturális osztályának nevében köszöntötte a vendégeket. A Honti Múzeum munkatársa, Kapusta Krisztina mutatta be a festőnőt.

Antal Levente, Kapusta Krisztina, Zsóka Szilárdka és Goldmann Ilona

Goldmann Ilona 1943-ban született Budapesten. 57 évesen kezdett festeni, tanára és mestere Cene Gál István festőművész. 2000-ben a somoskői vár, a falu és a táj szépsége annyira megragadta, hogy azt érezte, le kell festenie.  2001-től rendszeres tagja a „Vízöntő” festőkörnek.

Goldmann Ilona szívesen barangol Csehország tájain, kötődik a cseh kultúrához, melyet tükröznek a festményei is. Az ipolysági kiállításon 33 festménye látható, melyeken javarészt őszi és téli utcarészletek elevenednek meg, illetve a cseh tájat, főként Prágát bemutató képek sorakoznak fel.  Alapítója és elnökségi tagja a Bohémia Baráti Körnek. 2003-ban elnyerte a cseh külügyminiszter Gratias agit elnevezésű díját.

Példaképe Jakub Schikaneder, aki szintén szívesen választotta festőtémájának Prágát. 2005 óta számos kiállításon mutatta be festményeit, többek közt Budapesten, Pécsett, Losoncon, Tatán, Mohácson, de önálló kiállítása volt a komáromi Limes Galériában és Budapesten a Cseh Köztársaság Nagykövetségén is.

A kiállítás célja az, hogy a helyi közönség számára is megmutassa a sokak által kedvelt cseh tájat és a hangulatos cseh fővárost, Prágát. Mindamellett a tárlat további célja, hogy a más témákat is érintő hangulatos képeket az ipolyságiak is megcsodálhassák”

– fogalmazott Kapusta Krisztina, a Honti Múzeum munkatársa.  

A megnyitó hivatalos részének záróakkordjaként Bánár Sára, a Művészeti Alapiskola növendékének előadása zárta.

A tárlat január 9-ig az ünnepek alatt is megtekinthető a Simonyi Lajos Galériában.



A képek a szerző felvételei

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb