Az internet csodájának hála szinte állandóan áradhat belőlünk a szó. Akkor is alkalmunk van megosztani gondolatainkat a másikkal, ha épp több száz kilométerre vagyunk egymástól. Csak beszélünk és beszélünk, azonban sokszor meggondolatlanul tesszük ezt…

(pexels.com)

A szavaknak óriási ereje van.

Az őszinte, szívből jövő mondatok képesek az egekig repíteni, ugyanakkor könnyedén a mélybe is taszíthatnak.

Bántalom alatt azonnal a fizikai bántalmazásra gondolunk, pedig nem csupán tettekkel lehet fájdalmat okozni. Egy kimondott szó sokszor sokkal mélyebb sebet tud okozni, mint bármi más. Mégis annyian nem gondolnak bele ennek következményeibe.

A közösségi hálón eleve bátrabbak vagyunk. Könnyebben leírjuk azt is, amit személyesen talán sosem mernénk a másik szemébe mondani. A virtuális világban szókimondóbbak az emberek. A mondandónkra történő reakciót ugyanis nem látjuk. Csupán néhány emotikon érkezik hozzánk, ami valljuk be, cseppet sem tükrözi a valóságot. Az érzelmeket nem lehet átadni egy szmájli beillesztésével. Sugallhatjuk vele aktuális kedélyállapotunkat, de ez cseppet sem egyenértékű az érzelem valós súlyával. Ebből kifolyólag úgy gondoljuk, nincs is komolyabb következménye annak, amit leírunk.

Ugyanez érvényes a személyes kommunikációra is. Bár szemtől szemben azért cseppet szemérmesebbek vagyunk, mégis számtalanszor előfordul, hogy előbb beszélünk, majd csak utána gondolkodunk. Ennek eredményeképp megbántjuk a másikat. A „szó elszáll” alapon azonban sokan ezzel nem is foglalkoznak. Úgy gondolják, elég annyit mondaniuk: „bocsi, nem úgy gondoltam”, s máris el van intézve minden. Egy frászt! Ez nem ilyen egyszerű!

A szavak óriási erővel bírnak.

Egy kimondott szót nem lehet csak úgy kitörölni az emlékezetünkből, de ami még rosszabb, a szívünkből. Bocsánatot kérhetünk, de felejtést nem.

A hirtelen felindulás és a harag sem ok arra, hogy valótlan dolgokat mondjunk.

Meggondolatlanul persze nem csupán negatív dolgokat mondhatunk. Az egyik leggyakoribb példa erre a „szeretlek” szó hangoztatása. Kimondjuk, mert hát, mégis mi rossz történhet? Ezzel aztán igazán nem bánthatunk senkit, gondoljuk. Az igazság azonban az, hogy igenis nagy galibát okozhatunk azzal, ha valós érzelem nélkül mondjuk ezt valakinek. Szeretlek – ebben az egyszerű szavacskában ott az érzelem és az ígéret. Annak az ígérete, hogy amellett a személy mellett, akinek ezt mondjuk, ott leszünk mindig, ha szüksége lesz ránk. Ott van benne a törődés és az odafigyelés ígérete. Azt mondani valakinek, hogy „szeretlek”, felelősséggel jár. Manapság mégis úgy dobálóznak ezzel a szóval, mintha csak az valami elcsépelt közhely lenne…


Szlávik Cyntia

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb