A válságtanács tegnap, azaz kedden elfogadta a kormányfő által hétfőn bemutatott ütemtervet, így mától megkezdődik a gazdaság fokozatos felélesztése, vagyis a koronavírus-járvány miatt hozott óvintézkedések enyhülni látszanak. Az első fázisban bizonyos feltételek betartása mellett kinyithatnak a maximum 300 négyzetméternyi területű boltok és szolgáltatások, újraindulhat a közétkeztetés – azonban csak elvitelre adhatnak ki ételt, megnyithatnak a kültéri piacterek és az autókereskedések, valamint szintén bizonyos feltételek mellett a szabadtéri sportpályák is. Hogy mit is jelent ez?

(pexels.com)

A korlátozások enyhítése cseppet sem egyenlő azzal, hogy mostantól aztán ha kell, ha nem a városban kell császkálnunk. Az enyhítésekre azért kerülhetett sor, mert a koronavírus-fertőzöttek száma nem mutatott nagymértékű növekedést. Ezért, a kormány úgy határozott, megpróbálkozik a gazdaság újraélesztésével. Teszik ezt fokozatosan, komoly ellenőrzések mellett.

Az enyhítések nem a probléma végét jelentik! Egyszerűen csak próbatétel arra, hogy visszatereljük életünket a megszokott kerékvágásba. Hiszen mindannyian tudjuk, a korlátozások bár szükségesek, vannak gazdasági hátulütői. 

Használjuk ki a megnyíló lehetőségeket, de továbbra is tartsuk szem előtt a köz érdekét! Ha nincs feltétlenül szükségünk új farmerre, akkor inkább ne vágtassunk át az összes megnyíló ruhabolton. Ha nem szeretnénk autót vásárolni, ne azzal töltsük az időnket, hogy az autókereskedésekben lófrálunk. Ha nincs szándékunkban háztáji terméket vásárolni, ne a piacokon élvezzük a napsütést. Ha nem áll szándékunkban sportolni, szurkoljunk inkább otthon, a televízió előtt ülve a sportolóknak. 

Sokan egészen nehezen viselik ezt az időszakot, a bezártságtól frusztráltak lesznek. Így könnyen előfordulhat, hogy az említett enyhítések egyeseket teljesen magukkal ragadnak, s gondolkodás nélkül húzzák a nyúlcipőt, s bejárnak minden boltot, minden helyiséget, ahol nyitott ajtót látnak.

Mielőtt ezt tennénk, álljunk meg egy pillanatra! Vegyünk egy mély levegőt, majd ésszerűen gondoljuk át a dolgokat. 

Nem szabad ugyanis átsiklanunk afelett, hogy amennyiben a helyzet rosszabbodna, minden enyhítést visszavonnak. Sőt, akár még az eddigieknél szigorúbb szabályok is életbe léphetnek. Az illetékesek folyamatosan figyelik a fertőzöttek számának alakulását. Mindig az újonnan igazolt fertőzöttek heti átlagát fogják figyelembe venni. Ez az érték határozza majd meg, hogy továbbléphetünk-e a következő fázisba, avagy sem. Ebben pedig nagy szerepe van minden egyes polgárnak. Amennyiben fejvesztve fogunk vásárolgatni, fittyet hányva az előírásokra, akkor hamar visszakerülünk oda, ahonnan indultunk…

Szlávik Cyntia

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb