Hatalmas érdeklődés övezte a Baross Alapítvány Párbeszéd a gazdaságról című fórum-sorozat ipolysági és zselízi állomásait. A fórumok annak kapcsán kerültek megrendezésre, hogy kiírták az úgynevezett Baross-pályázatok harmadik fordulóját. Az új kiírás ismét az első fordulóhoz hasonlóan a felvidéki mikro-, kis-, és középvállalkozások („KKV”) és mezőgazdasági termelők és feldolgozók eszközbeszerzéseinek támogatására irányul. Mint ismert, Magyarország kormánya ezzel a pályázattal nem titkolt szándékkal kíván segíteni a felvidéki vállalkozásoknak, hogy a Szlovákia egyéb területeihez képest leszakadó magyarlakta régiók felzárkózzanak.

Iván Tamás, a Baross Alapítvány elnöke előadásában rámutatott az ország különböző részei között lévő jelentős gazdasági különbségekre: mind a munkanélküliségi rátában, mind az alkalmazottak számában, a vásárlóerőben, az erőforrásokban és a GDP tekintetében is messze lemaradnak a déli régiók az országos átlagtól. A pályázat célkitűzései között szerepelt a határ menti gazdaság megerősítése, a magyar nyelvű vállalkozók egymás kölcsönös segítése, valamint az a feltétel, hogy húszmillió forintnyi támogatás után kötelező egy új munkaerő alkalmazása a vállalkozásban.

Az első kiírás nagy sikernek örvendett régiónkban is, tekintettel, hogy a pályázók 95%-a sikerrel járt. Ennek keretén belül Felvidék-szerte több mint 1500 vállalkozás tudta fejleszteni magát. Akkor összesen 17 millió eurónyi forrás állt rendelkezésre.

A korábbihoz hasonlóan ezúttal is 15 ezer euró igényelhető 30 százalékos önrész mellett. Az előző évektől eltérően viszont a pályázatot a CED – Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. hirdeti meg. Szakmai hátterét a Baross Alapítvány biztosítja.

„Nem elhanyagolható a gazdasági erőnk: a dél-szlovákiai járásokban közel húszezer kft. működik, melyek a múlt évben több mint 11 milliárd euró forgalmat bonyolítottak le”

– mondta el Mészáros Attila, a CED ipolysági területi képviselője. Hozzátette: a térségre jellemző a gazdasági kiegyensúlyozatlanság, kelet felé haladva egyre nagyobb a leszakadás. Ezen az állapoton próbál célzott anyagi segítségnyújtással változtatni a Baross Program a pályázatokon keresztül.

A pályázati kiírás célja a KKV szektor megerősítése és a munkanélküliség csökkentése mellett a fiatal vállalkozók helyben tartása.

Csonka Ákos

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb