Hová és merre hétvégén? II. - Reflex24

Koronavírus ide vagy oda, senki sem kötelezhet minket arra, hogy az egész nyarat a négy fal közt töltsük el. Persze a járványt kellő komolysággal szükséges kezelni, s felelősségteljes magatartást kell tanúsítani, akár a hétvégi programok kiválasztásánál is. Éppen ezért maradjunk belföldön! Mivel múltheti cikkünkben régiónk ember alkotta természeti kilátóit ismertettük, most maga a természet kínálta lehetőségeket szeretnénk egyenként bemutatni. Lássuk!

A ködbe burkolózott Ipoly mente előtérben Dacsókeszivel (fotó: Molnár Kristóf)

Kőhegy

A Dacsókeszi község határában található hegyoldal „nagy sziklája” jogosan kapta a Kőhegy elnevezést: a környéken szinte hasonlót nem is találni, jellegzetes, vaskos alakja mára összeforrt az alatta elterülő községgel. A falun halad át a kék túraútvonal, amelynek egyik állomása a helyi autóbusz-megállónál található. Az útvonalon haladva észak irányába eljutunk a községen áthaladó 75-ös főút alatti rövidke „alagúthoz”, amelyen keresztülhaladva az aszfaltos utat fokozatosan kezdi felváltani az erdei út.

A falu fölé magasodó szikla mára annak félhivatalos jelképévé vált (fotó: slovakregion.sk)
Kilátás Dacsókeszire (fotó: Miskei Ferenc)

Nagyjából egy kilométer megtétele után a bükkfaerdőben egy kereszteződéshez jutunk, ahol jobbra kell venni az irányt, s utunkat egy kissé meredek emelkedőn tovább folytathatjuk, szintén a kék jelzést követve, míg el nem érjük a sziklásabb részt.

Ez egyébként eléggé szembetűnő lesz, mivel itt a bükkfákat felváltja a borókafenyő, s már-már tökéletes kilátásunk nyílik az alattunk elterülő falura.

Utunkon tovább haladva alig két percen belül elérjük a célt: a nagy sziklatömbön állva az Ipoly völgye szőnyegként terül el a „lábunk előtt” (pontosabban 442 tsz. feletti magasságból).

Bárányok a Kőhegyen, háttérben a horizonton látható a Mátra (fotó: Molnár Kristóf).

Remek kilátás nyílik Csábra, Lukanényére (annak horgásztavára is), Bátorfalura és Szelényre. A távolból láthatóak még Sirák és Kőkeszi községek is. A szomszédos hegyvonulaton látható továbbá az előző cikkünkben bemutatott apafalvi kilátótorony is.

A Kőhegy csúcsa tavasszal (fotó: Miskei Ferenc)

A túráról visszafelé dönthetünk: a már említett erdei kereszteződésnél választhatjuk teljesen ugyanazt az útvonalat Dacsókeszi felé, vagy jobbra kanyarodva egy másik természetes kilátó, a  felsőpalojtai (Horné Plachtince) Španí laz felé vehetjük az irányt. De erről bővebben a következő cikkünkben írunk!

Addig is, sok megtett kilométert és felejthetetlen túraélményeket kívánok!

Címkék: , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.08.03.

Zselíz: “Célunk az első három között végezni, de…”

Zselíz. Egy éves kihagyás után a 2019/2020-as idényben újra a nyugat-szlovákiai V. liga keleti csoportjában mérettették meg tudásukat…

2020.08.05.

Mögiszter a Bableves folytatásával jelentkezett – Villáminterjú

Oszoli “Mögiszter” Tamást már volt alkalmunk bemutatni egy nagyinterjú keretében. A “palóc rapper” koncertmentesen tölti a nyarat, ám…

2020.08.07.

Ipolyság legerősebb embere a harmadik helyen zárt Balatonszemesen

2020. augusztus 1-én került megrendezésre az Euro One Strong Man Championship 2020 második fordulója a "magyar tenger" déli…

2020.08.08.

Mutasd a tetkód, megmondom ki vagy!

Napjainkban már teljesen természetes lett, hogy az számos ember testét tetoválás díszíti. Annak ellenére, hogy ez egy életre…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!