A héten szintén a minket körülvevő természetben fogunk járni, ezúttal ismét egy olyan helyet látogatunk meg, amely a történelem előtti időkben alakult ki, csakúgy mint a már bemutatott Kőhegy. Ez úgyszintén egy bazaltmasszívum, mely a múltbéli vulkanikus tevékenység eredménye. Messziről ez egy nagy sziklához hasonlít, de ellentétben a már említett Kőheggyel, ez valamelyest nehezebben észrevehető, s éppen ezért kevésbé ismert. Mutatjuk, hogyan juthatunk el a csábi Krehorához! Lássuk!

Panorámakép (fotó: REflex24/Miksei Ferenc)

A hely Ipolyság felőli megközelítéséhez ugyanazt kell tenni, mint múlt héten: a 75-ös főútról a csábi nagykereszteződésnél észak irányában lehajtani a 2605-ös mellékútra, mely a közúti tábla szerint Szénavár (Senohrad) és Zólyom felé visz minket. Nagyjából négy kilométer megtétele után egy jó állapotban lévő erdei út lesz észrevehető.

A 2605-ös útról letérve az erdei úton egy sorompó állja utunkat. (fotó: REflex24/Miksei Ferenc)

Itt szintén egy sorompó állja majd utunkat, szóval az autóval itt kell leparkoljunk. A sorompót gyalog megkerülve utunk az erdei úton folytatódik mindaddig, amíg egy T-alakú útkereszteződéshez nem érünk: itt balra kell tartsunk, majd alig pár méter megtétele után már jobbra kanyarodunk arra az ösvényre, amely immár egyenesen elvezet minket a célállomáshoz.

Az erdőn keresztül vezet az út. (fotó: Molnár Kristóf)

Ennek észrevételénél egyébként segítségünkre vannak a fák lombkoronái, ugyanis az ösvény mentén fák híján azokon kellően elegendő fény jut át, megvilágítva ezzel az útirányt.

Ha szerencsénk van, útközben akár egy-két muflonnal is összefuthatunk. (fotó: Molnár Kristóf)

Nagyjából két-háromszáz méter megtétele után elérjük a célt jelölő táblát, amely a hely védett voltára hívja fel a figyelmünket, valamint pár alapinformációt oszt meg velünk azzal kapcsolatban. A sziklás hegyoldalt elérve lényegében több helyről is kitűnő kilátásunk nyílik az Ipoly völgyére, valamint az annak északi határát adó „hegyvonulatokra”, amelyek viszont földrajzilag már a Korponai-fennsík részét képezik.

A helyet jelző tábla. (fotó: REflex24/Miksei Ferenc)

Messze a déli horizonton pedig látható a Márta, illetve a Kékes, továbbá a Cserhát ikonikus szandai kettős hegycsúcsával, előtérben Balassagyarmat városával.

A kereszteződésnél balra kell fordulni, majd alig pár méter megtétele után ismét jobbra fordulunk, s immár egyenes út vezet a célállomáshoz. (fotó: REflex24/Miksei Ferenc)
Kilátás az Ipoly völgyére, háttérben a Cserhát (Molnár Kristóf)
Hajnali idill. (fotó: Molnár Kristóf)

Mivel egy gyönyörű helyről van szó, éppen ezért megér egy vasárnap délutánt. Sőt, mivel egy kevésbé ismert úticél, nem kell tartanunk attól, hogy túl sokan lesznek ott. Mindenkit tárt karokkal vár a Krehora! 

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb