Hirdetés

Korábbi cikkünkben mi is foglalkoztunk már vele, hogy milyen természeti károkat okozott Zselízen (Garammikolán) a vízi erőmű építése. A folyópart legfrekventáltabb részén drasztikus mértékben csökkent le a vízszint, ami miatt kiszáradtak az ártéri nyárfák, borzalmas látványt kölcsönözve ezzel a hajdan festői tájnak, ráadásul a halállomány is megsínylette a durva természeti beavatkozást. Mindezért a városban és annak környékén hatalmas a felháborodás és évek óta nyomasztó a téma miatt a hangulat.

(fotó: hydroenergia.sk)

Augusztus végén – az aktuality.sk portál tájékoztatása szerint – ezügyben szerveztek tüntetést a Lévai Járási Hivatal előtt. A Garam folyó védői performanszukkal arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy a Lévai Járási Hivatal immáron 3 éve húzza a zselízi vízi erőmű ügyét. Az ügyet szívükön viselő természetvédők szimbolikusan alvást színleltek a hivatal épülete előtt.

A „die-in“ stílusú happening, melynek részét képezték a felfújható- és plüsshalak is, azzal a céllal szerveződött meg, hogy felhívják a figyelmet a három éve elhúzódó ügymenetre. A vizsgálatnak azt kéne kideríteni, milyen enviromentális károkat okoz a zselízi kis vízi erőmű a halak szervezetében, az ártéri erdőkben és a folyó vizében.

Még 2017 májusának és júniusának fordulóján észlelték, hogy a zselízi erőmű közelében tömegesen pusztulnak a halak, melyek teste feldarabolódott és mechanikus sérüléseket szenvedett.

(fotó: aktuality.sk)

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség akkor megállapította, hogy nem a víz minősége romlott, hanem a kárt a vízi erőmű működése okozta, s a lakossági bejelentést továbbította a Nyitrai Járási Hivatal felé.

Miután az ügyben 2017 augusztusáig nem történt előrelépés, a horgászok és a természetvédők ismét a felügyelőséghez fordultak, és a törvény szerint (č. 359/2007) panaszt nyújtottak be az enviromentális károk elhárításának ügyében, mely a Garamon található zselízi vízi erőművel hozható összefüggésbe.

(fotó: aktuality.sk)

Az ügy lebonyolításáért akkor is és a jelenleg is a Lévai Járási Hivatal felelős, amely három év után sem tudta lezárni a kérdést.

WWF Szlovákia: Aránytalanul hosszú idő

„A járási hivatalt ismételten felszólítottuk, tájékoztassa a szervezetet, milyen előrelépés történt az ügyben. Azt a választ kaptuk, hogy az enviromentális kárt megállapították, mivel azonban ez az első ilyen jellegű szlovákiai eljárás, szeretnének példát statuálni, felelősségteljes döntést akarnak hozni. A hivatal eljárását azonban nem nevezhetjük példaértékűnek. Amennyiben a természetvédelem közérdek, és enviromentális károk fenyegetnek, a hivatal ezeket az ügyeket késedelem nékül kéne, hogy intézze. A három év aránytalanul hosszú idő“

– jelentette ki a WWF igazgató asszonya, Miroslava Plassmann.

Az enviromentális kárt a Slatinka egyesület jelentette, majd az esetet átvette a WWF Szlovákia. A jelentés nemcsak a tömeges halpusztulást említette, melyre a vízi erőmű próbaüzeme közben került során, szó volt benne a part menti növényzet kiszáradásáról is, mely európai jelentőségű biotópnak számít, valamint a vízi erőmű közelében tapasztalható talajvízcsökkenést is érintette.

Európai jelentőségű biotópok tűntek el

„Három év alatt a Szlovák Kormány Állami Természetvédelmi Hivatala, a Vízgazdálkodási Kutatóintézet, valamint a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet számos szakvéleményt továbbított a járási hivatal felé, melyek bizonyítják, hogy valóban enviromentális kár keletkezett. A SZHMI figyelmeztetett a vízi erőmű töltése alatt megfigyelhető, 0, 88 cm-es talajvízszint csökkenésre, amely időben a vízi erőmű üzemelésének megkezdésével egyszerre indult el“

– magyarázta Martina Paulíková, a WWF Szlovákia külső szakértője.

(fotó: Magát Róbert)

Az Állami Természetvédelmi Hivatal megállapította az európai jelentőségű biotópok eltűnését mintegy 290 ezer négyzetméteren.

Az Európai Bizottság jogsértés ügyében vizsgálódik

„A Vízgazdálkodási Kutatóintézet viszont arra figyelmeztetett, hogy a zselízi vízi erőmű építése nem felelt meg a Vízügyi keretirányelv követelményeinek, ezért az EB eljárást indított az ügyben Szlovákia ellen“ – jegyezte meg Paulíková.

„Ennek ellenére egyelőre a védőrács felszerelésén kívül, amely megakadályozza, hogy a kis halak bekerüljenek az erőmű turbinájába, egyéb intézkedés nem történt“

– folytatta a szakértő asszony.

Garam gátak nélkül

A nyilvános tiltakozó akció az Egészséges, gátak nélküli folyók 2020 rendezvény keretén belül valósult meg, amely egy héttel ezelőtt kezdődött a Garam forrásánál Ján Budaj környezetvédelmi miniszter, Ján Mičovský mezögazdasági miniszter és Michal Kič, a környezetvédelmi tárca államtitkárának jelenlétében.

A #Garamgátak nélkül jelszavú rendezvény részeként természetvédők, tudósok és horgászok vándorolnak a Garam forrásától a torkolatáig azzal a céllal, hogy figyelmeztessék a nyilvánosságot arra, milyen fontosak a gátak nélküli egészséges folyók.


Az www.aktuality.sk alapján Csonka Ákos

Címkék: , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2020.09.23.

Koronavírus Ipolyságon: az egyházi iskola áttért a narancssárga fázisba – FRISSÍTVE

Tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy 2020. 9. 23-án iskolánk egyik gimnazista diákjának koronavírus tesztje pozitív lett, olvasható a…

2020.09.24.

Bemutatjuk a Pattomatto olasz étterem tulajdonosát és konyhafőnökét

Palást. Máté Patrik (33) Ipolyságon született, ugyanitt járt alap- és középiskolába, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam-…

2020.09.22.

„Leltározás közben jött az ötlet…”

Heimlich Norbert (28) Ipolyságon él, mentősként dolgozik. Az elmúlt néhány hétben több zsák használtruhát vitt a környékbeli rászoruló…

2020.09.21.

Ipolynyéken is regisztráltak egy koronavírusos esetet

A Nagykürtösi járásban is egyre több koronavírussal fertőzött személyt regiszrálnak a Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint. Az ipoynyéki…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb
Programajánló
No event found!