Hirdetés

Az ipolyviski szószéket száz évvel ezelőtt, 1920-ban készítette Popellár Géza (1886-1959), ipolyviski kisbirtokos gazda. Popellár csupán harmincas évei elején járt, mikor megjárva az első világháborút Szibériába került hadifogságba.

Popellár Géza, ipolyviski kisbirtokos (archív fotó)

A hadifoglyok fő feladata a fakitermelés volt. Szabadulása nem mindennapi módon történt. Elmondások alapján japán katonák segítségével társaival hajóra szálltak, így vette kezdetét a hazavezető út. A kalandos út utolsó állomása Olaszország volt, s innen már egyenes út követezett hazáig.  

A távol eltöltött hosszú esztendők után hazaérkezve szülőfalujába, elhatározta, hogy Isten dicsőségére elkészítteti az ipolyviski Antióchiai Szent Margit plébániatemplom prédikálószékét.

A szószék alsó részén az alábbi felirat olvasható: „Isten dicsőségére. Készítette a Popellár család 1920.”

A 100 éves szószék (fotó: Baka Anita)

Az emelvény teljes magassága 4,55 méter. Öt relief díszíti a szószék kosarának alsó részét: az elsőn Máté evangélista, a másodikon Márk evangélista, a harmadikon a Magvető Jézus, a negyediken Lukács evangélista, míg az ötödik reliefen János evangélista látható.

Baldachin alsó részén a Szentlelket jelképező galamb kapott helyet, a tetején pedig Jézus, a Jópásztor szobor látható. A Megváltó vállán bárány nyugszik, kezében pedig pásztorbotot tart.  

Szent János evangélista (fotó: Baka Anita)

A templomunk arculata kissé megváltozott a történelem során. Az eddigi egyetlen legkorábbi fennmaradt fénykép a templombelsőről 1943-ból származik. Ekkor már 23 éve állt a prédikálószék.

A szentmisét az akkori liturgiához híven, háttal állva Könözsy Béla celebrálta. A hívekkel szembeni misézés 1965-től a II. vatikáni zsinati határozatával változott meg. A zsinatig a szentmisék latinul folytak, a zsinat után fogadták el a nép nyelvén való misézést. Addig csupán a prédikációk és az énekek szóltak a nép nyelvén.

A legkorábbi ismert fotó a templombelsőről 1943. március 14-én készült. (archív fotó)

A Popellár Géza által állíttatott szószéken, melyet a sekrestye felőli oldalról lehet megközelíteni, tartották a 30-40 perces prédikációkat. A szentélyt a főhajótól ma már csupán a diadalív választja el, viszont 1943-ban még látható a rács. A szentély bal oldalán 1943-ban még látható a Szűz Mária tiszteletére állított oltár, viszont ma már ez sem áll, helyét a Jézus Szíve oltár foglalja el.

A fából készült prédikálószéket feltehetően Selmecbányán készítették, napjainkig pedig templomunk egyik ékövének számít. Popellár Géza élete végéig hálás szívvel imádkozott Krisztushoz, amiért a sok évek borzalma után épségben térhetett haza szülőfalujába és szeretett családjához.

Popellár Géza családjával
Popellár Géza családjával (archív fotó)

A második világháború után rendeződni látszódott az élet, melyet a kommunista államosítás tört ketté. A kisbirtokos családtól elvették állataikat, földjeiket, gépeiket.

A kor megpróbáltatásai után sem vesztették el a hitüket és a reményt. A jelen helyzetben előttünk is példaként kell, hogy szolgáljon. 


Baka Anita

Címkék: , , , ,

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.01.23.

„A járványhelyzet egy eddig nem tapasztalt, jelentős stresszforrás”

Tanulmányait 1997-ben fejezte be Hradec Královéban, a Károly Egyetem Általános Orvostudományi Karán, 1998-tól Ipolyságon praktizál, 2004-től a lekéri…

2021.01.19.

Önkormányzatok félidőben – interjú Antal Nyustin Ágnessel, Ipolyvisk polgármesterével

Az önkormányzatok a választási időszak feléhez érkeztek, ezért itt az értékelés ideje, illetve az új feladatok meghatározása. Néhány…

2021.01.20.

Esterházy-emlékév Isten szolgája Esterházy János születésének 2021-ben sorra kerülő 120. évfordulójára

Az Esterházy János Zarándokközpont a Pázmaneum Társulással közösen 2021-re Esterházy-emlékévet hirdet a mártírgróf születésének 120. évfordulója alkalmából és…

2021.01.22.

Lekerült az európai uniós zászló az ipolysági városháza homlokzatáról

Mint ismert, az Európai Bizottság a 2021. január 15-én nyilvánosságra hozott közleményében világossá tette a Minority SafePack-kel kapcsolatos…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb