Motoros bárki lehet, viszont klubtag nem. Motorozni több mint hobbi, ez életforma. De mit jelent motoros klubba tartozni? Milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki részese akar lenni egy klub életének? Cikkünkben a zselízi Reborn Flames MC enged betekintést a működésükbe és tevékenységükbe, s általuk megismerhetjük a motorosok zárt világát.

Klubok találkozása….

Ha valaki egy motoros klubba tartozik, kötelezettséggel és rengeteg alázattal jár. Teljes jogú tag csak az lehet, aki bizonyította becsületességét, szavahihetőségét és korrektségét. Szigorú szabályok szerint működnek ezek a klubok. Az összetartó közösség zárt ugyan, de nem lehetetlen közéjük tartozni. Ennek viszont saját menete van.

Mi, külső szemlélők vajmi keveset tudunk egy motoros klub felépítéséről, működéséről, szabályairól. Soha nem alakulhat meg motoros klub, ha a többi klub nem egyezik bele. Ez a világon mindenütt elfogadott tény, így Szlovákiában sincs másként. A szigorú szabályokkal teli motoros világhoz az is hozzá tartozik, hogy motoros fesztivált, illetve rendezvényt, csupán bejegyzett és a többiek által elfogadott egyesület szervezhet, többek közt ez is motivációja volt a 2008-ban független baráti körré alakuló zselízi Reborn Flames-nek.

Egy év elteltével, tehát 2009-ben indult el a klub a MC-vé (motoros club) válás felé vezető úton. 2012-ben pedig hivatalosan is megalakult a zselízi Reborn Flames MC.

A Pokolgép fellépése a 2020-as motoros fesztiválon

A Reborn Flames MC tagjai elárulták, hogy Szlovákiában összesen 7 bejegyzett motoros klub és mintegy 80 baráti kör működik. A zselízi Reborn Flames MC a 7 klub közül az egyik ilyen szervezet. Elmondták, hogy nem volt teljesen újdonság a motoros klub Zselízen, hiszen már a 90-es években működtek itt motorosok, akik programokat szerveztek. Az akkori szervezet megszűnését követően 2008-ban néhány fiatal mégis úgy gondolta, hogy egy motoros klubnak létjogosultsága van Zselíz városában.

Innen az elnevezésük, a Reborn Flames MC, vagyis „újjászületett lángok”.

A klub tagjai közt találkozhatunk zselízi és környékbeli motorosokkal egyaránt. Tizenhárom évvel ezelőtt Nyíren tartották meg az első motoros fesztiváljukat, amely azóta átkerült Zselízre, és kinőtte magát a környék egyik legjobban várt rock zenei motoros hétvégéjévé.         

Telt házas koncert a 2016-os motoros fesztiválon.

A fent említett 7 motoros klub képviselői 2-3 havonta nagygyűlést tartanak. A 7 klub egyöntetű engedélyével jöhet csak létre egy új motoros klub, vagy baráti kör. Összejöveteleiken egyéb döntéseket is megvitatnak. A kluboknak saját területük van, ahol terelgetik az fennhatóságuk alá tartozó baráti köröket, vigyázva ezzel, hogy mentalitásukkal ne hozzanak szégyent a motoros világra.

A motoros rendezvények remek alkalmak arra, hogy egymással tartsa a kapcsolatot az MC-s (motoros club) közösség. A zselízi motorosok nem csupán a szlovákiai klubokkal működnek együtt. Jó kapcsolatot ápolnak egyéb motoros közösségekkel világszerte. Nem csupán európai (magyarországi, csehországi, horvátországi, németországi, ausztriai) klubokkal, hanem tengeren túli, egészen pontosan kanadai MC klubbal is összeköttetésben állnak. Évente akár többször is szerveznek találkozásokat saját klubházaikban. Rendezvényeiken évente képviseltetik magukat. Ezek remek csapatépítő erővel bírnak.

Reborn Flames MC nem csupán európai klubokkal, hanem tengeren túli, egészen pontosan kanadai MC klubbal is összeköttetésben áll.

A motoros klubok életén belül hierarchia áll fenn. A tagok egy része funkcióval rendelkezik (elnök, alelnök, pénztáros stb.), amelyért felelős.

A közösséghez való tartozást a felvarró jelképezi, amely jól látható helyen van. Minden klub saját egyedi felvarrót készít, hiszen a szabályok tiltják a hasonlóságot. A zselízi motorosok ismertető jele egy motor hátsó kerekét ábrázolja narancssárgán és vörösen izzó lángok társaságában. Ez a legfontosabb szimbólum, mely az összetartozásukat jelképezi.

A zselízi Reborn Flames MC felvarrója

Egy tag életében a felvarró saját kezűleg történő felvarrása a legmeghatározóbb pont. Viszont eddig a mozdulatig évek vezetnek.

„Ahhoz, hogy valaki tag lehessen, már egy hosszabb, mélyebb elhatározásban gyökeredzik, nem hirtelen fellángolás. Fontos a beilleszkedés, és míg ezt nem teszi meg, addig nem kaphatja meg a felvarrókat, erről pedig maga a klub már meglévő tagjai döntenek. A bejelentkezéstől kezdve évek telhetnek el, mire tényleges taggá válhat valaki”

mesélték a Reborn Flames MC tagjai.

Ahhoz, hogy valaki tag lehessen, egyfajta iskolát kell kijárjon, melynek megvannak a lépcsőfokai. Előbb supporter-i státust kap, majd az együttmozgó, a hangaround, majd feltételes tag, prospect lesz, és csak ezután lehet teljes jogú klubtag. Minden egyes szint nagyobb elköteleződést kíván. A klub már meglévő tagjai ezalatt az idő alatt, eltudják dönteni azt, hogy a leendő új tag, megfelel-e arra, hogy közéjük tartozzon.

„Aki közénk akar tartozni, attól elvárod azt, amit valamikor te is megtettél. Ez az alapelve. S ha ő azt nem képes megtenni, akkor nem való ide. Ennyire egyszerű. Adott esetben a felvarró visszavehető, ha a tulajdonosa nem felel meg az szabályoknak”

– tették hozzá a zselízi motorosok. 

Motoros fesztivál Zselízen

Ahhoz hogy egy motoros klub működhessen elengedhetetlen egy klubház megléte. A Reborn Flames MC otthonául a négy éve átadott zselízi Club 186 Music Pub szolgál, ami egyben zenei bárként is üzemel a vírusmentes időszakban. Az átadást megelőző években a zselízi autocamping biztosította számukra a közösségi teret. A gyűlések privátak, nyilvánosság elől elzárva, csupán a szűk tagok részvételével zajlik. Ezeken a gyűléseken kerülnek megbeszélésre a programok szervezésével kapcsolatos teendők, itt döntenek új tag felvételéről, más motoros klubok rendezvényein való képviseletről, sőt akár személyes problémák orvoslására is sor kerülhet. 

„Büszkeséget jelent, egy olyan csapatnak, vagy akár családnak a tagja lenni, ahol a bajtársiasság előbbre való a kifogásoknál, egymás segítése és támogatása az értékek élén áll. Büszkeség részese lenni ennek a zárt közösségnek, hisz nem minden motoros élheti ezt át. Sokan elkezdik, de feladják. A lehetőség adott, de nem mindenki él vele. Erős kijelentés, bár sok esetben valóság, hogy idővel valamelyik tag fontosabb lehet, mint egy családtag. A megélt élmények és az idő összekovácsol minket”

tette hozzá az egyik, már évek óta oszlopos Reborn Flames MC tag.

Reborn Flames emlékfelvonulása elhunyt barátjuk halálának első évfordulója alkalmából….
Erős kijelentés, bár sok esetben valóság, hogy idővel valamelyik tag fontosabb lehet, mint egy családtag.

Az immár 13 éve működő zselízi Reborn Flames MC aktívan kiveszi a részét a város kulturális életéből. A programjaik üde színfoltjai a környéknek, hiszen a rock zene kedvelőinek és a motorozás szerelmeseinek egyaránt kedvez. A fiatalabb és az idősebb generáció egyaránt megtalálhatja a szórakozási lehetőséget, ha ellátogat a zselízi motorosok programjaira. A nyári motoros találkozó az év legnagyobb rendezvénye, ilyenkor a város a rock zenétől és a motorbőgéstől hangos.

Zselíz városa által szervezett gyermeknapok elengedhetetlen résztvevői a motorosok. Reborn Flames MC tagok mellett egyéb baráti társaságok is felvonulnak. A program keretén belül a gyermekeknek lehetőségük van megismerkedni a változatos motorokkal, rá ülni, megnézni, adott esetben kipróbálni azokat.

A vírushelyzet nem befolyásolta a klub tavaly nyári időszakra szervezett programjait. Járványellenes óvintézkedések betartása mellett megrendezésre került a 13. motoros találkozó. Az őszi és a téli koncertek sajnos lemondásra kerültek. A klub jövőbeli tervei közt szerepel az elmaradt koncertek, klubházas bulik, szezonnyitó akcióik bepótlása.

Ha a vírushelyzet nem romlik, a motoros találkozó idén is megrendezésre kerül – immár tizennegyedszer.

Az idei nyári 14. motoros találkozó plakátja már meghirdetésre került, s amennyiben a vírushelyzet nem romlik, a tavalyi évhez hasonlóan megrendezésre fog kerülni 2021. július 15–18-a között, ahová a zselízi Reborn Flames MC, minden szimpatizánst, barátot és zenekedvelőt szeretettel vár. A részletes programról hírportálunk időben beszámol.

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb