A járványszabályok enyhítését követően Zselízen rögtön ki is használták a lehetőséget a magyar tannyelvű alapiskola hozzáépítésének ünnepélyes átadására május 21-én. A tanintézmény komoly változásokon megy keresztül az utóbbi években, ami főleg az iskola- és a városvezetés elszántságának köszönhető. Nem régen került sor az úgynevezett „öreg épület” teljes tetőrekonstrukciójára, fokozatosan ki lettek cserélve a nyílászárók, most pedig egy új épületrész került hozzáépítésre. Mindezt Zselíz városa önerőből, saját költségeken valósította meg, bár voltak, akik gátolni próbálták a folyamatokat. Ezen túlmenően pedig egy Európai Uniós projekt részeként folyamatban van több szaktanterem felújítása is. A hozzáépítés részeként az oktatási intézmény udvar felőli részénél kibővítették a tornaterem körüli helyiségeket, így a tanulók új öltözőket, mellékhelyiségeket és zuhanyzókat kaptak, de az új kabinetbe költöző tornatanárok egy szintén újonnan létrehozandó szertár helyiségét is igénybe vehetik.

„Mindannyiunk számára nyilvánvaló volt, hogy iskolánk épületének állapota nem felel meg a mai kor elvárásainak. A felújítás elengedhetetlen volt számunkra, ezért vártuk a lehetőségeket. Főleg pályázati támogatásokban reménykedtünk, de mivel nem adódtak lehetőségek, így a városvezetés úgy döntött, hogy önerőből kezdi meg a felújítást. Mindaz, mi megvalósult, nagy öröm számunkra, megérdemlik a gyerekek, hogy méltóbb körülmények között tanulhassanak”

– mondta el az iskola igazgatónője, Máté Anikó.

A jelenlegi munkálatok mintegy 200 ezer euróból valósultak meg, míg a tetőszerkezet felújítása 342 ezer eurót ölelt fel. Ehhez járul még hozzá a szaktantermekre irányuló EU-s forrásból való beruházás közel 40 ezer eurós tétel, így összesen hozzávetőleg 600 ezer euró értékben történt beruházás a komplexumon.

„Az idő vasfoga nyomot hagyott a csaknem két évtizeden keresztül elhanyagolt iskola épületkomplexumán. Ezért a megoldást keresve önkormányzatunk, kidolgozta az intézmény teljes körű átalakításának tervezetét. Nagyon örülünk, hogy ez most részben megvalósult, hiszen az iskolákat kiemelt prioritásként kezeljük, mégis – hogy a foci nyelvén szóljak – csak a félidőben vagyunk. Számos tétel már megvalósult, de van még bőven munka a teljes felújítás eléréséig. Köszönhető ez annak az összefogásnak, ami a cél érdekében kialakult. Hiszem, hogy elérjük a célunkat és hamarosan megvalósul a teljes rekonstrukció. Az építészetben az a csodás, hogy láthatóvá válik álmunk, mert az építőanyag valóban úgy viselkedik, mintha atomok építenék fel. Az atom elnevezés az ógörög atmosz szóból származik, jelentése „oszthatatlan”. Legyen ez az épület tovább nem bontható, egyre növekvő, elemi részecskéi szilárd alapot képezzenek s a szép jövő reményében oszthatatlanul szolgáljon az anyanyelvükön tanuló kicsiknek, nagyoknak”

– mutatott rá megnyitó beszédében Juhász András polgármester.

Az ünnepi ceremónia keretén belül továbbá szólt az egybegyűltekhez Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, aki egyben önkormányzati képviselő is; továbbá Puksa Andrea, a Szülői Szövetség elnöknője, valamint Nyustyin Ferenc az iskola nyugalmazott igazgatója.

Csenger ugyancsak örömének adott hangot, de rámutatott, hogy mindent meg kell tenni az iskola együttes mindkét épületének teljes körű felújításáért.

„Bő egy évtizede olyan célt tűztünk ki magunk elé, hogy ennek az udvarnak egy olyan oktatási komplexumnak kell lennie, mely Zselíz és a régió bázisa lehet. Sajnos a gimnáziumnak el kellett költöznie, de az egykori épületében korszerű környezetben fejtheti ki tevékenységét a Cimbora Óvoda és a Mózeskosár Bölcsőde. Jó úton járunk, hogy minden feltételt megteremtsünk a minőségi oktatási munka kifejtéséhez”

– húzta alá a megyei politikus. 

Közel 1 millió eurós magyarországi támogatásból valósult meg az óvoda és a bölcsőde épületének a kialakítása. Az iskolai udvarban 2013-ban modern műfüves multifunkciós sportpálya létesült, nemrégiben pedig részben uniós dotációból felújult az ugyancsak itt található városi sportcsarnok is. Most került lebontásra a nagyon rossz állapotban lévő, esztétikátlan „Csipkés-ház” is és folyamatosan szépül, parkosítják az iskola udvarát is, így látható, hogy valóban nagy változáson megy át a komplexum.

A szülői szövetség elnöknéje Puksa Andrea pedig annak adott hangot, hogy a beruházás részeként megújuló szociális helyiségek már használhatatlanok voltak, ezért pont időben történt meg a beavatkozás:

A gyerekek ezzel a hozzáépítéssel egy összkomfortos központot kapnak; olyan helyiségeket, amelyeket most már tényleg örömmel fognak használni. Ha a gyermek elégedetten, örömmel jön iskolába, akkor elégedett a szülő, a pedagógus és a fenntartó is.”

A szóban forgó épület még 1942-ben épült. Nemrég napvilágot látott tervrajzok szerint még csillagvizsgáló kilátót is terveztek a tetejére, de valószínűleg a háborús viszonyok miatt egy egyszerűbb forma épült végül meg.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb