Tegnap történt 101 esztendeje, hogy aláírták azt a gyalázatos „békeszerződést“, amelynek hallatán a világon élő bármely magyarnak azonnal összeszorul a szíve. Múlt évben a Trianoni békediktátum 100. évfordulójára hirdették meg az Összetartozásunk Tüze programot, aminek köszönhetően hat kontinens 73 országának 2551 településén 6137 helyen lobban fel összetartozásunk lángja önkormányzatoknak, intézményeknek, civil szervezeteknek és magánszemélyek köszönhetően. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a legnagyobb szabású trianoni megemlékezés, amelyről az Ipoly felvidéki partján sem feledkeztek meg.

A Fiatalok Szakállosért csoport nemzetüket féltő tagjai a tavalyi megemlékezés sok pozitív visszajelzés és megannyi megkeresés után úgy döntöttek, hogy idén ismételten fellobbanó tűz, láng mellett a széthúzásunk helyett az összetartozásunk fontosságára hívják fel a község lakói, illetve a környék magyarjai figyelmét.

Ennek apropóján péntek este 19:15-re gyülekezőt hirdettek a pincékhez vezető székelykapu árnyéka alá, ahonnan kicsik és nagyok, idősek és fiatalok együttes erővel ballagtak a falu határának közelében található Agg-hegyre, ahol 20:21 órakor a Trianoni békediktátum második évszázadának szomorú megkezdése alkalmából a Fiatalok Szakállosért és az Imperial Lovasklub állíttatta kopjafa szomszédságába a meggyújtott tűz köré sokasodtunk.

Ez a vidék az a vidék, amely Fiumétől egészen a  lengyel határig húzódik, ennek mi is részesei vagyunk. A történelem nem felejt, esetleg meghamisítják. El kell érkeznie annak az időszaknak, amikor az Ipoly évszázados kettős szerepe úgy változik majd meg, hogy azt mi is örömünneppel fogadjuk

– hangsúlyozta Hegedűs Dóra a csapat vezetője.

Végül, de nem utolsósorban fontos megjegyezni, hogy felemelkedés csak akkor következhet be, ha mi magunk is következetesen élünk meglévő jogainkkal. Éljünk a magyar nyelvű ügyintézés lehetőségeivel. Magyar gyereket magyar tanintézménybe, magyar tanárt katedrára, a tudomány oltárára.

Ez az én hitem!

– zárta gondolatait Hegedűs Dóra

A csapat a kezdetek óta az otthon való boldogulást hirdeti, amelyről saját magunk is tanúbizonyságot tehetünk, elég csak  a hivatalos facebook-oldalukat megtekinteni. Élő szentmise-közvetítés, bálok szervezése, nemzeti ünnepeinkről való méltó megemlékezés szervezése – mind-mind a 2019-ben létrejött csapat fiatal tagságának köszönhető.  Megalakulásukkor az ipolyszakállosi ifjúság összetartását, csábító kulturális programok létrehozását és a falu életének fellendítését tűzték ki célul.

Szívmelengető érzés, hogy még mindig vannak lokálpatrióta-nemzeti-keresztény értékrendeket magukénak valló magyar ifjak, akik nem felejtenek. Isten őket olyan lelkiismerettel áldotta meg, amely nem bír belenyugodni egy ilyen égbekiáltó igazságtalanságba.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.09.

Országos és világhírű végzősei ajánlják a zselízi magyar alapiskolát

Fotó: Rákóczi Szövetség Izgalmas kisvideóval rukkolt elő a zselízi magyar tannyelvű alapiskola. A „Szavak törpék, a példák óriások” címet viselő…

2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

2024.04.11.

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét

Kulturális központtá alakítják át az egykori ipolysági rendelőintézet épületét. A beruházásra az Interreg Magyarország-Szlovákia HUSK-2023 programból nyert támogatást…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb