Hirdetés

A Csemadok Zselízi Alapszervezete pár évvel ezelőtt nagy elhatározással felelevenítette a hajdan nagy népszerűségnek örvendő Szólj, síp, szólj! elnevezésű hagyományőrző óvodás seregszemlét. Azóta évről évre a régió magyar óvodáinak közreműködésével kerül megrendezésre a népi hagyományok óvodások általi megélése a zselízi Magyar Ház udvarán, mely tavaly az Országos Népművészeti Fesztivál keretei között zajlott. Idén pedig ahogy a járványügyi korlátozások engedték, ismét elkezdték szervezni a rendezvényt.

A nemzeti identitásunk a hagyományainkban gyökerezik, ezek megélése jelenti a jövőt, ezért a hagyományőrző rendezvényeknek oroszlánrészük van a jövő generációjának formálásában. A nevelést pedig nem lehet elég korán elkezdeni, így a Szólj, síp, szólj! rendezvény kifejezetten az óvodásoknak szerveződött.

A programba idén 6 óvoda kapcsolódott be (Zselíz, Csata, Farnad, Sáró, Nyírágó és Garamsalló). Az egyes csoportok népdalénekléssel és néptáncok bemutatásával adtak számot tudásukról, természetszerűen díszes, szemet gyönyörködtető népviseletben.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

A téma fontosságából fakadóan a szervezők nem versenyként hirdették meg a rendezvényt, hogy az ne csapjon át rivalizálásba. Mindenki ugyanolyan elismerésben részesült, hiszen a hagyománytisztelet messze túlmutat mindenen.

„Találkozni, együtt lenni mindig öröm! Öröm volt ismét látni ennyi csillogó szempárt. Annak pedig különösen örülünk, hogy újra találkozhatunk, újra együtt lehetünk és újra megszervezhettük ezt a szép rendezvényt” – mondta el Cserba Gabriella, a Csemadok Zselízi Alapszervezetének alelnöke. Hozzátette: „A gyerkőcökön is látszott, hogy élvezik, hogy újra közösségben lehetnek, kivétel nélkül végigtapsolták egymás bemutatóit, valósággal buzdították, motiválták egymást. Végül hatalmas össznépi közös táncolással végződött a program, ami önfeledt szórakozással zárult.”

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

A szervezők elkötelezettek, hogy e szép hagyományt tovább éltessék, és a jövőben is megszervezzék. Az óvodásokon és elhivatott tanító néniken biztosan nem fog múlni.

Csonka Ákos/Felvidék.ma

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.05.14.

A Nagysallói Alapiskola diákjai részt vettek Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási ünnepségén

Az államfői beiktatás ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági…

2022.05.11.

Egy héttel korábban lesznek megtartva az önkormányzati választások

Korábbi időpontban lehet megtartani az őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokat, amelyekre idén már egy időben kerül…

2022.05.12.

Szusztor Péter: jó bornak is kell a cégér – avagy miért annyira fontos manapság a dizájn

(Fotó: Szusztor Péter archívuma) Hányszor találkozunk olyannal, hogy egy jó ötlet végül mégsem valósul meg, egy jó termék…

2022.05.13.

Megjelent a REflex24 májusi száma!

A TARTALOMBÓL:- 25%-kal alacsonyabb adócsekkeket fizetünk be májusban - az ipolysági adóügyet végigvivő Szőllősy Pétert Morva Mátyás kérdzte.-…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb