Hirdetés

A Csemadok Zselízi Alapszervezete pár évvel ezelőtt nagy elhatározással felelevenítette a hajdan nagy népszerűségnek örvendő Szólj, síp, szólj! elnevezésű hagyományőrző óvodás seregszemlét. Azóta évről évre a régió magyar óvodáinak közreműködésével kerül megrendezésre a népi hagyományok óvodások általi megélése a zselízi Magyar Ház udvarán, mely tavaly az Országos Népművészeti Fesztivál keretei között zajlott. Idén pedig ahogy a járványügyi korlátozások engedték, ismét elkezdték szervezni a rendezvényt.

A nemzeti identitásunk a hagyományainkban gyökerezik, ezek megélése jelenti a jövőt, ezért a hagyományőrző rendezvényeknek oroszlánrészük van a jövő generációjának formálásában. A nevelést pedig nem lehet elég korán elkezdeni, így a Szólj, síp, szólj! rendezvény kifejezetten az óvodásoknak szerveződött.

A programba idén 6 óvoda kapcsolódott be (Zselíz, Csata, Farnad, Sáró, Nyírágó és Garamsalló). Az egyes csoportok népdalénekléssel és néptáncok bemutatásával adtak számot tudásukról, természetszerűen díszes, szemet gyönyörködtető népviseletben.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

A téma fontosságából fakadóan a szervezők nem versenyként hirdették meg a rendezvényt, hogy az ne csapjon át rivalizálásba. Mindenki ugyanolyan elismerésben részesült, hiszen a hagyománytisztelet messze túlmutat mindenen.

„Találkozni, együtt lenni mindig öröm! Öröm volt ismét látni ennyi csillogó szempárt. Annak pedig különösen örülünk, hogy újra találkozhatunk, újra együtt lehetünk és újra megszervezhettük ezt a szép rendezvényt” – mondta el Cserba Gabriella, a Csemadok Zselízi Alapszervezetének alelnöke. Hozzátette: „A gyerkőcökön is látszott, hogy élvezik, hogy újra közösségben lehetnek, kivétel nélkül végigtapsolták egymás bemutatóit, valósággal buzdították, motiválták egymást. Végül hatalmas össznépi közös táncolással végződött a program, ami önfeledt szórakozással zárult.”

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

A szervezők elkötelezettek, hogy e szép hagyományt tovább éltessék, és a jövőben is megszervezzék. Az óvodásokon és elhivatott tanító néniken biztosan nem fog múlni.

Csonka Ákos/Felvidék.ma

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.09.26.

Generációk ha találkoznak… őszi fesztivál Zselízen

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc Bár nem éppen meleg őszi napsütésben, de aktív közösségben és jó hangulatban telt a…

2022.09.29.

Erős listát állított Zselízen a Szövetség, Juhász András polgármesternek nincs kihívója

Fotó: Csonka Ákos/Felvidék.ma Ugyan nem teljes 12 fővel, csak kilenccel, de erős jelöltekkel és komplex programmal vág neki…

2022.09.29.

Apa, Anya, Pia – a Komáromi Jókai Színházban

Szeptember 30-án (pénteken) 19 órai kezdettel látható a Komáromi Jókai Színházban Lucskay Róbert–Forgács Miklós–Czajlik József Apa, Anya, Pia…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb