Közel 8 évszázados születésnapját ünnepelte az Ipoly menti település, melynek 1236-ból származik az első írásos emléke. A falu valóban kitett magáért, hogy méltóképpen megünnepelje ezt a szép jubileumot, ami Kisebbségi Kulturális Alap (KULTMINOR), a Szetei Vadászszövetség és az ipolysági Villa Romaine támogatásából valósulhatott meg. 

Az ünnepségsorozat nyílttéri szentmisével vette kezdetét, hálát adva az Úrnak, hogy megóvta a történelem viharában a települést. A nap folyamán aztán különböző kulturális programok követték egymást a színpadon: Csókás Annamária operaénekes előadása, a Deméndi Gyöngyszemek asszonykórus fellépése, Balázs Vivien mesemondó produkciója, a Százdi Citerások bemutatója, Csókás Bertalan nótaénekes és ifj. Berki László Cigányzenekarának fellépése szórakoztatta a nagyérdemű közönséget. Mindemellett színvonalas műsorral jelentkezett a Lekéri Nosztalgia együttes és a Plútó zenekar is.

A programokkal párhuzamosan az ipolyszakállosi kézművesek egész napos gyermekfoglalkozásokkal kötötték le a legkisebbeket, míg a felnőttek élvezhették a műsorokat.

A rendezvényt Szete község polgármestere, Német Zsolt nyitotta meg, aki kihangsúlyozta: „Ünnepeljük ezt a 785 évet, az első írásos oklevél ugyanis amiben Szetét említik, az 1236-ból származik. Az ilyen ünnepélyeken alkalmunk van megemlékezni mindazon eseményekről melyek községünket formálták, alakították az évek során. Mostanra viszont Szete község mondhatom úgy, hogy egy nemzetközi kis falucskává vált. Szinte V4 –es, ahol együtt él a magyar, a szlovák, cseh és a lengyel. Egy élhető színes kis falu még akkor is ha vannak hiányosságok az infrastruktúra területén. Meg szoktam kérdezni azokat akik Szetén keresnek helyet a letelepedéshez vagy már meg is találták azt, hogy mért éppen Szete. Szinte mindenki azt válaszolja, hogy a nyugalom, amiből látszik, hogy nem mindenkinek a nagyvárosi nyüzsgés a fontos. Emlékezzünk minden olyan eseményre – legyenek azok jó vagy kevésbé jó dolgok – amiken Szete községnek át kellet menni a 785 év alatt. Tudjuk, és nem felejtjük azt, hogy felmenőinknek miket kellett átélniük. Sokszor olyan politika irányította eseményeket, hogy a határ vándorolt a fejük felett anélkül, hogy bár hová is költöztünk volna. De meggyőződésem, hogy a sorsunk nem a politika, hanem a jó Isten kezében van. Köszönet mindenkinek, aki hozzájárultak, segítették bármiféle tevékenységgel Szete község fejlődését, előremozdították hagyományaink, kultúránk fejlődését, és köszönet mindenképp azért, hogy megmaradhattunk ilyennek, egy élhető kis falunak. Remélem, még sok jubileumi ünnepségen tudjuk ünnepelni Szete múltját, jelenét és jövőjét.”

Őt Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke követte a mikrofon mögött, aki pedig arra mutatott rá, hogy mindig jó látni, amikor egy falu fejlődik, és a nehézségek ellenére is tanúbizonyságot tesz élni akarásáról. Szete egy mintaszerű falu az Ipoly völgyében, ahol a hagyomány ötvöződik a mindennapokkal és nem csak nagy múlttal rendelkezik, de jövőképpel is.

Végül Kakas Pál, az MKP Lévai járási elnöke köszöntötte a vendégeket hangot adva annak a megelégedésnek, hogy a község vezetése milyen kiválóan végzi munkáját és virágoztatja fel a települést a nem könnyű körülmények ellenére is.

Csonka Ákos

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb