Ipolyszakállos és Kóspallag Község Önkormányzata pályázati támogatásban részesült az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alapjától a PT4 – Közintézmények és a határtérségben élő emberek határon átnyúló együttműködésének javítása prioritási tengelyén belül.

A „COOPOFVILLAGES” SKHU/WETA/1901/4.1/227 számú pályázat vezető partnere magyar oldalon Kóspallag Község Önkormányzata, projektpartnere szlovák oldalon Ipolyszakállos Község Önkormányzata.

A projekt teljes költségvetése 58.801,95 Euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 49.981,65 Euró. A projekt megvalósítása 2020. október 1-től 2021. október 31-ig tart.

Kóspallag és Ipolyszakállos községek együttműködését mutatja be közös pályázatuk. Testvértelepülési szerződésüket még 2016-ban kötötték meg, de az eddigi együttműködés nem mondható aktívnak. Ezen szeretne változtatni a két település, így a projekt keretében több közös aktivitást, rendezvényt terveztek megvalósítani.

Kóspallag polgármestere, Plachi Attila és Ipolyszakállosról pedig Horváth Katalin a szakállosi magyar alapiskola igazgatónője ismerette az együttműködést

Kóspallag a Szobi Kistérség tagja, Ipolyszakállos pedig a középső Ipoly menti régióban fekszik. Mindkét községben erős tendenciát mutat a kézművesek és kistermelők és őstermelők számának növekedése, így az aktivitások egyik része a közös munkára, szakmai konferenciára és közös kiadványra összpontosul. Kóspallagon pomológiai kiadvány készül, melyben a helyi tájfajtákat gyűjtik össze. Ipolyszakálloson pedig a régi, hagyományos ételek receptjeit gyűjtik össze egy kiadványba. A kiadványok a határ menti térség lakosságának tudásbővítésére szolgálnak majd.

Kóspallagon valósul meg a gyümölcsész nap, ahol a két szűkebb régió termelői szakmai konferencián vesznek részt, ahol szó lesz a gyümölcstermelés mellett a feldolgozásról is, valamint a régióban fellelhető, gyűjthető gyógynövényekről és azok feldolgozásáról is, termékbemutatóval egybekötve. A rendezvény célja a tapasztalatcsere, regionális márkanév kialakításának szorgalmazása.

Mindkét településen megrendezésre kerül egy-egy kulturális rendezvény, ahol a régiók lakossága vesz részt. A kóspallagi rendezvény kapcsolódik az Ipolyfeszt rendezvénysorozathoz. Kóspallagon pedig még egy sportrendezvény valósul meg.

A két község képviselő testületének szakmai megbeszélése zárja a projektet zárókonferencia keretében.

A projekt aktivitásaival lényegesen emelkedik a két intézmény együttműködésének színvonala, amit a további években is szeretnének legalább ezen a szinten megtartani, vagy tovább bővíteni.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 További együttműködés a projekt keretében megvalósuló, iskolák közti nyári gyermektábor, a XI. Ipoly Menti Népművészeti Tábor, ahol a két község diákjai töltik aktívan a szünidőt egy héten át Ipolyszakálloson.

A táborra 2021.07.19-23. között kerül sor az ipolyszakállosi alapiskolában. Az egyhetes gyermekrendezvényen lesz tánctanítás, citeratanítás, kézművesedés, méta verseny, sportaktivitások, sütögetés, nem utolsó sorban egy záróműsor a helyi kultúrházban, melyen az elkészült kézműves termékek kerülnek kiállítása, végül fellép a Netz Produkció.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb