Fotó: Torjay Attila/MNH

Ipolydamásd Község Önkormányzata és a „Déli Régió” Regionális Régiófejlesztési Ügynökség Párkány pályázati támogatásban részesültek az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program, Kisprojekt Alapjától a PT4 – A határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítása és az állampolgárok közötti határon átnyúló együttműködés kiszélesítése.

A projekt célja az Ipoly-folyó turisztikai koncepciójának elkészítése, közös és szabályzó rendszerének bevezetése volt, amelynek keretén belül egy olyan tanulmány közös kidolgozása valósult meg. A tanulmány tartalmazza a kis léptékű turizmus koncepciójának kialakítását, amely a termék vagy szolgáltatás innovációjának útján helyi környezetvédelmi vagy kulturális szempontokhoz kapcsolódik.

A projektpartnerek fontosnak tartják a három nyelvű tanulmány és annak rövid összefoglalója mihamarabbi terjesztését elsődlegesen környezetvédelmi szempontból, mert az Ipoly növekvő sportturisztikai kihasználása (vadhorgászat, vadkemping, vízisportok jelentette terhelés, szervezetlen turizmusból fakadó károk (szemét, szennyezés) kezdik átlépni azt a szintet, ami visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el a természeti világban. Ennek megakadályozására szükségesnek látják a gyors intézkedést, a lehetőségek és megoldások keresését arra, miként lehet szervezetté tenni környezetvédelmi szempontból a legmegfelelőbb módon az Ipoly menti turizmust.

Ezen kívül megoldást talál a kiszolgáló szolgáltatások fejlesztésére is (közös táblázás, térképek, információs anyagok).  Fontos szempont, hogy a terület Duna-Ipoly Nemzeti Park részén fekszik és NATURA-2000 védettséget élvez.

A két projektpartner több éves együttműködésének és az új, közös kutatómunkájának eredménye a tanulmány, amely megoldást kínál az alábbi problémákra:

Fotó: Mapio.net

– Az Ipoly növekvő sportturisztikai kihasználása (vadhorgászat, vadkemping, vízisportok jelentette terhelés, szervezetlen turizmusból fakadó károk (szemét, szennyezés) kezdik átlépni azt a szintet, ami visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el a természeti világban.

– Az Ipoly folyón a kontrollált turisztika hasznosítása, a meglévő ökoszisztéma megőrzése mellett (tömegturizmus megfékezése)

– Elsősorban a vízi sport turizmus, a horgászat és a kempingezés szabályozása. (tájékoztatás, kiszálló helyek és kiszolgáló létesítmények kialakításának megtervezése, vizesblokkok, kempinghelyek, stb.) Továbbá a kiszolgáló szolgáltatások fejlesztése (közös táblázás, térképek, információs anyagok).

A három nyelven elkészülő tanulmány (HU, SK, EN) egy komplex turisztikai stratégia, alapját képezheti további pályázatoknak, amelyeknek célja turisztikai központok, állomások, táborok kialakítása az Ipoly folyó mindkét partján. A tanulmány rövidített, nyomtatott verziója 3000 példányban érhető el, amelynek célja a nyilvánosság tájékoztatása és a turisztikai fejlesztések elősegítése.

Az „IPOLYTOUR” (SKHU/WETA/1901/4.1/206 számú) pályázat vezető partnere Ipolydamásd Község Önkormányzata, szlovák oldalon „Déli Régió” Regionális Régiófejlesztési Ügynökség Párkány.

A projekt teljes költségvetése 36.406 Euró, amelyből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 30.945,09 Euró.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb