Hirdetés

Fotó: Csonka Ákos

„Hosszú előkészítési folyamat után idén tavasszal végre elindult az újabb Ipoly-híd építkezése. 2021. szeptember 29-én történelmi pillanatra került sor a munkálatok folyamán: beillesztették a híd két partot összekötő négy elemét. Ezzel áthidalásra került nemcsak a folyó egy újabb szakaszon, de egy régóta, mintegy 12 éve húzódó folyamat is, ami mindenképp örömteli momentum” – tájékoztatott a fontos fejleményről Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke.

A szóban forgó híd – ami egyben határátkelőként is funkcionál majd – tényleges építkezése áprilisban vette kezdetét, az alapkőletételre július 2-án került sor Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Andrej Doležal szlovák közlekedési és építésügyi miniszter jelenlétében. Az Ipoly-hidak építését kormányközi megállapodás előzte meg. A szükséges pénzforrást uniós támogatásból, az Interreg Szlovákia–Magyarország Program keretéből merítették. A határon átnyúló együttműködés keretében megvalósuló projekt összköltsége meghaladja a 3,83 millió eurót (áfa nélkül).

Fotó: Csonka Ákos

Az új híd 58 méter hosszú, 12 méter széles, külön kerékpársávval ellátott lesz, maximum 3,5 tonnás járművek közlekedhetnek rajta, a teherbírása 12 tonna.

A most megvalósult munkát egy 500 tonnás daruval végezték el, magas fokú szakmai hozzáértéssel, ami egyébként az egész építkezési folyamatot jellemzi. Az elkövetkezendő másfél hónapban folytatódik a fő elemek illesztése, hegesztése, festése és novemberre várható a pályalemez betonozása. A nyár folyamán a kivitelezőnek kedvezett a munkák végzéséhez az időjárás és a vízállás, így tartani tudták a betervezett határidőket.

Csenger hozzátette továbbá, hogy a pályázat fő partnere a magyarországi Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt., a szlovákiai partner pedig a Nyitra Megye Önkormányzata. 

„Az előkészületeket többször bonyolította a tény, hogy a két partner nem rendelkezik azonos hatáskörökkel. Nyitra megyének számos esetben további szlovák hatóságoktól kellett engedélyt kérnie, míg a magyar oldalon sokkal egyszerűbb szinten, teljes hatáskörben folyt le az engedélyeztetés.”

Fotó: Csonka Ákos

A híd átadása 2022 végére várható.

„Nagyon várjuk már, hogy elkészüljön, hiszen az itt élők életét is megkönnyíti majd. Nem utolsósorban felmerült, hogy a kivitelezésnek abba a szakaszába értünk a mai nappal, hogy el kell kezdenünk gondolkodni, milyen névre fogjuk keresztelni a hidat. Egybehangzó vélemények szerint a régiónak kell javaslatot megfogalmaznia erre vonatkozóan” 

– zárta gondolatait a megyei alelnök.

Csonka Ákos/Felvidék.ma

Hozzászólok
Olvasta már?
2021.10.22.

Hamarosan lévai frekvencián is hallgatható a felvidéki Mária Rádió

A Mária Rádió Mirjam október 26-án, déli 12:00 órakor indítja el egész napos műsorfolyamát a lévai FM 100,6-os…

2021.10.21.

Jóváhagyva: a kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon

A szlovák mellett egy kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útjelző táblákon – következik a…

2021.10.25.

Szőllősy Péter: Nyílt levél Ipolyság város képviselőihez

Tisztelt képviselő asszony, tisztelt képviselő urak! Engedjék meg, hogy az Ipolysági Vállalkozói Társulás nevében ez úton is szóljak…

2021.10.26.

Potápi: kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte a nemzetpolitikát

Kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte a tavalyi és az idei nemzetpolitikát - mondta a Miniszterelnökségnek a területért felelős államtitkára…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb