Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége november 30-án immár 16. alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Asszonytalálkozót, melynek Budapesten a Turay Ida Színház adott otthont. A rendezvényen több kitüntetést is kiosztottak, köztük 2020. évi határon túli „Arany Búzaszem Díjat”, amit a zselízi Kincső Néptáncegyüttes alapítójának, Juhász Eszternek ítélték oda.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke a program kapcsán kiemelte, hogy nagy sajnálatukra a tavalyi járványhelyzet megakadályozta a díjátadást, így két év díjazottjai az idei évben egyszerre vették át a rangos elismeréseket. A kulturális programokkal átszőtt gálaesten a 2020. és 2021. évi Arany Búzaszem, valamint 2020. és 2021. évi Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díjak kerültek átadásra.

Az Arany Búzaszem Díj olyan magyar nők, asszonyok kitüntetése, akiknek munkássága, élete példaértékű.  A Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díj viszont férfiak és nők kitüntetése is lehet, amivel elismerik azt a kiemelkedő tevékenységet, amit a határon túli magyarság megmaradásáért folytatnak a díjazottak. Előbbi Magyar Éva ötvösművész, utóbbi pedig Petrás Mária keramikusművész alkotása. A díjak mellé járó díszoklevelet a kódexíró Szalai Katalin készítette.

A díjat ifj. Juhász Sándor vette át édesanyja, Juhász Eszter nevében (Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)

Az esemény fővédnöke dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár volt, aki elmondta, hogy a magyarországi családtámogatási rendszer egyedülálló és sajátosságai lehetőséget adnak a nőknek Magyarországon, hogy a gyermekvállalás mellett az életpályájuknak megfelelően döntsenek a gyermekvállalás után a munka világába való visszatérésükről. Törekvéseik eredményeképpen elmondható, hogy a nők Magyarországon biztonságban és támogatva érzik magukat.

Juhász Esztert Garamsalló református lelkésze, Ambrus Erika terjesztette fel a díjra. Ennek okán a laudálását is ő írta, de sajnos csak online tudtak bekapcsolódni, mivel sem a felterjesztő, sem a díjazott nem tudott részt venni személyesen a rendezvényen. Ugyanakkor ez tette lehetővé, hogy a méltatást Kautzky ArmandJászai Mari-díjas színész tolmácsolja, aki többek között James Bond magyar hangjaként lehet ismerős sokak számára.

A méltatásban a felvidéki néptáncoktatás nagyasszonyának titulálták Juhász Esztert, aki életét a fiataloknak szenteli, amivel a tánc, az élet, a becsület értékeit adja tovább lelkesen.

„Ezek az értékek a személyes életének is meghatározó elemei. Eszter nem álszerény, de nem is dicsekszik elismeréseivel. A legnagyobb elismerés számára a szeretet. Személyisége magával ragadó és mindenkiben elismerést ébreszt.”

Szőnyi Kinga (Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)

Tekintettel, hogy a díjazott nem volt személyesen jelen, ezért a díjat fia, ifj. Juhász Sándor vette át.

További díjazott volt prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus; Gróh Ilonazenepedagógus, a Ringató alapítója (Magyarország); Tiboldi Beáta, a Csíki Anyák Egyesülete elnöke (Erdély). Valamennyien Arany Búzaszem Díjban részesültek. Utasi Jenő, Tóthfalu plébánosa (Délvidék); Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke (Erdély) pedig Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díjban.  

Felvidék.Ma alapján

Hozzászólok
Olvasta már?
2022.01.21.

Hogyan hat a járványhelyzet a gyerekek mentális egészségére?

Első diplomáját Viselkedéselemző (BA ) szakon szerezte Budapesten, a pszichológiai mesterképzést ezután Nyitrán végezte el, a klinikai szakkepzést pedig…

2022.01.25.

Közös jövőnk 2022 – jelentkezési határidő január 28.

Idén 20. alkalommal várják a jelentkezőket a Kárpát-medence szintű környezetvédelmi versenyre, Áder János az esemény fővédnöke. A verseny…

2022.01.22.

A hontfüzesgyarmati Bodor Éva „Ewita” az opera világszínpadán

(Fotó: Bodor Éva, Facebook) „Hogyan lehet eljutni a milánói Scalába?”– kérdezik egy olasz taxisofőrtől, aki azt válaszolja: „Gyakorolni,…

2022.01.26.

Čaputová: A népszámlálás eredményeit a kisebbségek javára kell értelmezni

A népszámlálás eredményeit a nemzeti kisebbségek javára kell értelmezni. Ezt Zuzana Čaputová államfő írta a közösségi hálón hétfőn.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb