Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége november 30-án immár 16. alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Asszonytalálkozót, melynek Budapesten a Turay Ida Színház adott otthont. A rendezvényen több kitüntetést is kiosztottak, köztük 2020. évi határon túli „Arany Búzaszem Díjat”, amit a zselízi Kincső Néptáncegyüttes alapítójának, Juhász Eszternek ítélték oda.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke a program kapcsán kiemelte, hogy nagy sajnálatukra a tavalyi járványhelyzet megakadályozta a díjátadást, így két év díjazottjai az idei évben egyszerre vették át a rangos elismeréseket. A kulturális programokkal átszőtt gálaesten a 2020. és 2021. évi Arany Búzaszem, valamint 2020. és 2021. évi Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díjak kerültek átadásra.

Az Arany Búzaszem Díj olyan magyar nők, asszonyok kitüntetése, akiknek munkássága, élete példaértékű.  A Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díj viszont férfiak és nők kitüntetése is lehet, amivel elismerik azt a kiemelkedő tevékenységet, amit a határon túli magyarság megmaradásáért folytatnak a díjazottak. Előbbi Magyar Éva ötvösművész, utóbbi pedig Petrás Mária keramikusművész alkotása. A díjak mellé járó díszoklevelet a kódexíró Szalai Katalin készítette.

A díjat ifj. Juhász Sándor vette át édesanyja, Juhász Eszter nevében (Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)

Az esemény fővédnöke dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár volt, aki elmondta, hogy a magyarországi családtámogatási rendszer egyedülálló és sajátosságai lehetőséget adnak a nőknek Magyarországon, hogy a gyermekvállalás mellett az életpályájuknak megfelelően döntsenek a gyermekvállalás után a munka világába való visszatérésükről. Törekvéseik eredményeképpen elmondható, hogy a nők Magyarországon biztonságban és támogatva érzik magukat.

Juhász Esztert Garamsalló református lelkésze, Ambrus Erika terjesztette fel a díjra. Ennek okán a laudálását is ő írta, de sajnos csak online tudtak bekapcsolódni, mivel sem a felterjesztő, sem a díjazott nem tudott részt venni személyesen a rendezvényen. Ugyanakkor ez tette lehetővé, hogy a méltatást Kautzky ArmandJászai Mari-díjas színész tolmácsolja, aki többek között James Bond magyar hangjaként lehet ismerős sokak számára.

A méltatásban a felvidéki néptáncoktatás nagyasszonyának titulálták Juhász Esztert, aki életét a fiataloknak szenteli, amivel a tánc, az élet, a becsület értékeit adja tovább lelkesen.

„Ezek az értékek a személyes életének is meghatározó elemei. Eszter nem álszerény, de nem is dicsekszik elismeréseivel. A legnagyobb elismerés számára a szeretet. Személyisége magával ragadó és mindenkiben elismerést ébreszt.”

Szőnyi Kinga (Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)

Tekintettel, hogy a díjazott nem volt személyesen jelen, ezért a díjat fia, ifj. Juhász Sándor vette át.

További díjazott volt prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus; Gróh Ilonazenepedagógus, a Ringató alapítója (Magyarország); Tiboldi Beáta, a Csíki Anyák Egyesülete elnöke (Erdély). Valamennyien Arany Búzaszem Díjban részesültek. Utasi Jenő, Tóthfalu plébánosa (Délvidék); Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke (Erdély) pedig Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díjban.  

Felvidék.Ma alapján

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb