Hirdetés

Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége november 30-án immár 16. alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei Asszonytalálkozót, melynek Budapesten a Turay Ida Színház adott otthont. A rendezvényen több kitüntetést is kiosztottak, köztük 2020. évi határon túli „Arany Búzaszem Díjat”, amit a zselízi Kincső Néptáncegyüttes alapítójának, Juhász Eszternek ítélték oda.

Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke a program kapcsán kiemelte, hogy nagy sajnálatukra a tavalyi járványhelyzet megakadályozta a díjátadást, így két év díjazottjai az idei évben egyszerre vették át a rangos elismeréseket. A kulturális programokkal átszőtt gálaesten a 2020. és 2021. évi Arany Búzaszem, valamint 2020. és 2021. évi Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díjak kerültek átadásra.

Az Arany Búzaszem Díj olyan magyar nők, asszonyok kitüntetése, akiknek munkássága, élete példaértékű.  A Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért Díj viszont férfiak és nők kitüntetése is lehet, amivel elismerik azt a kiemelkedő tevékenységet, amit a határon túli magyarság megmaradásáért folytatnak a díjazottak. Előbbi Magyar Éva ötvösművész, utóbbi pedig Petrás Mária keramikusművész alkotása. A díjak mellé járó díszoklevelet a kódexíró Szalai Katalin készítette.

A díjat ifj. Juhász Sándor vette át édesanyja, Juhász Eszter nevében (Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)

Az esemény fővédnöke dr. Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár volt, aki elmondta, hogy a magyarországi családtámogatási rendszer egyedülálló és sajátosságai lehetőséget adnak a nőknek Magyarországon, hogy a gyermekvállalás mellett az életpályájuknak megfelelően döntsenek a gyermekvállalás után a munka világába való visszatérésükről. Törekvéseik eredményeképpen elmondható, hogy a nők Magyarországon biztonságban és támogatva érzik magukat.

Juhász Esztert Garamsalló református lelkésze, Ambrus Erika terjesztette fel a díjra. Ennek okán a laudálását is ő írta, de sajnos csak online tudtak bekapcsolódni, mivel sem a felterjesztő, sem a díjazott nem tudott részt venni személyesen a rendezvényen. Ugyanakkor ez tette lehetővé, hogy a méltatást Kautzky ArmandJászai Mari-díjas színész tolmácsolja, aki többek között James Bond magyar hangjaként lehet ismerős sokak számára.

A méltatásban a felvidéki néptáncoktatás nagyasszonyának titulálták Juhász Esztert, aki életét a fiataloknak szenteli, amivel a tánc, az élet, a becsület értékeit adja tovább lelkesen.

„Ezek az értékek a személyes életének is meghatározó elemei. Eszter nem álszerény, de nem is dicsekszik elismeréseivel. A legnagyobb elismerés számára a szeretet. Személyisége magával ragadó és mindenkiben elismerést ébreszt.”

Szőnyi Kinga (Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)

Tekintettel, hogy a díjazott nem volt személyesen jelen, ezért a díjat fia, ifj. Juhász Sándor vette át.

További díjazott volt prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus; Gróh Ilonazenepedagógus, a Ringató alapítója (Magyarország); Tiboldi Beáta, a Csíki Anyák Egyesülete elnöke (Erdély). Valamennyien Arany Búzaszem Díjban részesültek. Utasi Jenő, Tóthfalu plébánosa (Délvidék); Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke (Erdély) pedig Kárpát-medencei Magyar Családok Megmaradásáért díjban.  

Felvidék.Ma alapján

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.08.11.

Szenzációs leleteket találtak Ipolyvisken

Az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt keretén belül augusztus 8 és 21. között ásatások zajlanak az ipolyviski…

2022.08.11.

10. jubileumához érkezett az oroszkai Südwind – programajánló

2022. augusztus 14-én, vasárnap Oroszkán megrendezésre kerül az immár hagyományossá vált első és második világháborús hadtörténeti bemutató. A…

2022.08.08.

Az ipolyviski földvár területe arra vár, hogy valakik végre feltárják

Ásatási szakaszának záró részéhez érkezett az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt, amelynek célja a kevésbé ismert feltáratlan…

2022.08.08.

Befejeződött a zselízi Szent Jakab-templom szentélyében a gótikus kőfaragványok restaurálása

Májusban vette kezdetét és július közepéig tartott a 14. századi templom megmaradt épített örökségének restaurálása. Az 1380 körül épült templom…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb