A Rákóczi Szövetség évtizedek óta támogatja a magyar anyanyelvű oktatás a külhoni magyar közösségekben. Felvidéken 2022. szeptemberétől 16 iskolabusszal segítik a magyar iskolába járást, ezzel is támogatva családok magyar iskolaválasztását.

Szepsi, Kassa, Ipolynyék, Hetény, Ipolyság, Ipolybalog, Rozsnyó, Nagysalló, Léva, Ipolyvisk, Ipolyvarbó azon települések, amelyek iskolabuszt kapnak.

A magyar kisiskolák számára az autóbusz nagy előnyökkel jár, hiszen a gyér tömegközlekedés miatt sok szülő választott távolabbi, városi magyar iskolát, vagy a helyi szlovák iskolát. Az iskolabusz lehetővé teszi, hogy a gyermek biztonságban, kényelemben és barátai társaságában utazzon.

„Elsősorban könnyebben elérhetővé válik iskolánk minden olyan magyar család számára, akik intézményünket választják. Továbbá elérhetővé válik a magyar tannyelvű iskola azok számára is, akik olyan községekben élnek, ahol csak szlovák tannyelvű iskola működik. Valójában a Rákóczi Szövetség iskolabusz programjának is ez az elsődleges célja. Úgy gondoljuk ezzel a lehetőséggel megnyílik egy olyan kapu, ami lehetőséget biztosít arra, hogy akár a mi iskolánkat vagy akár más iskolabusszal rendelkező iskolát programja, koncepciója által válasszanak a szülők, ne pedig a távolság esetleg az oda- és visszajutás akadályozottsága miatt”

fogalmazott Szabó Balázs Szabina, az Ipolyviski Alapiskola igazgatónője.

„Egyelőre a 8+1 személyes iskolabuszban állapodtunk meg, ami természetesen nem azt jelenti, hogy több tanulót nem tudunk szállítani. A Rákóczi Szövetség vezetősége biztosított minket affelől, amennyiben nagyobb kapacitású szállítóeszközre volna szükségünk, rendelkezésünkre áll ez is. Az iskolabusz elsődleges útvonala Deménd, Százd, Szete, Alsó Szemeréd, Felső Szemeréd, Egeg. Ez egy tervezett útvonal, az említett községek útvonal szintjén akkor érintettek, ha van iskolánkat vagy a helyi óvodát látogató diák, gyermek a községekből. Mivel Tesmagról már jelenleg is van egy diákunk, szeptembertől pedig várhatóan ez a szám növekszik, ezért a szóban forgó tanulók számára is biztosítjuk az iskolabusz használatának lehetőségét. Nem csak az iskolánk diákjai számára elérhető ez a szolgáltatás, hanem a helyi magyar óvodát választó szülők gyermekei számára is, ami külön örömet jelent. Ezúton is szeretnénk köszönetünket és hálánkat kifejezni a Rákóczi Szövetségnek, hogy ily módon is támogatják a magyar iskolát ill. magyar óvodát választó családokat”

– fogalmazott az igazgatónő.

Tóth Gábor, a Nagysallói Alapiskola igazgatója elmondta: „Sajnos, már hosszú ideje csökken a tanulók létszáma az iskolánkon, így nekünk TÉNYLEG minden gyerek számít. Már régebben is szóba került, hogy megpróbáljuk bevonzani az iskolaérett gyerekeket azokból a környező településekből, ahol van még magyar szó, de a közlekedés miatt nem volt megoldható, hogy hozzánk járjanak iskolába. Ezért nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy a Rákóczi Szövetség jóvoltából szeptembertől lesz egy kisebb iskolabuszunk!

A megállapodás szerint egy 8 fős kisbuszról van szó, melynek fenntartási és működtetési költségeit – egyelőre egy évre – is vállalja a Rákóczi Szövetség.  Jelen pillanatban az a feladatunk, hogy feltérképezzük, illetve megszólítsuk azon szülőket, akik szívesen járatnák hozzánk gyermekeiket. Ennek megfelelően alakítanánk ki az iskolabusz útvonalát. Két irányban gondolkodunk: az egyik a Barsvárad, Tőre (régebben, amikor még sűrűbb volt a tömegközlekedési hálózat ide jártak onnan a gyerekek), illetve a Barsendréd, Alsópél, Baracska, Pozba vonal.

A jövőbeni iskolajáratunkkal kényelmes és főleg biztonságos utazást, illetve családias hangulatú iskolánkban, minden gyermekre odafigyelő oktatást kínálunk.

Bízunk benne, hogy sikerül meggyőzni a szülőket.

Ezt elősegítendő, egy rövid reklámfilm is készült iskolánk, illetve a lévai alapiskola alsó tagozatos tanulóinak, valamint a Komáromi Jókai Színház művészeinek, Mokos Attilának és Culka Ottónak a közreműködésével. Az üzenet egyértelmű: IRÁNY A MAGYAR ISKOLA!”

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb