Hirdetés

A Magyarországi Tájházak Szövetsége által közzétett Tájházak Napja programhoz csatlakozva került megszervezésre a tavaszváró Nagysalló tájházában április 23-án.

(fotó: REflex24/Baka Anita)

A Magyarországi Tájházak Szövetségnek programja szerint minden év áprilisában, Szent György naphoz igazítva kerül sor a tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitására. A program országos, de határon túlra is kiterjed.

„Tavaszvárót második alkalommal sikerült megszerveznünk a koronavírus helyzet miatt. Sokat gondolkodtunk, milyen témában kerüljön megszervezésre a tavaszváró.  Először is a falusi lakodalmat szerettük volna feleleveníteni. Második gondolatunk a magyar népviselet felidézése volt, hiszen éppen 24-e a magyar népviselet napja. Ezért úgy döntöttünk, hogy mindkét témába megpróbálunk bepillantást nyújtani

– fogalmazott   Kicsindi Enikő, a nagysallói Folk–Art Polgári Társulás elnöke.

1996-ban a mára már megszűnő Nő című szlovákiai magyar hetilap felhívására indult az a kezdeményezés, hogy népviseletbe öltöztetett babák segítségével mutassák be a szlovákiai magyar néprajzi tájegységek viseleteit. Nagysallóban is volt követője a kezdeményezésnek. Mészáros Árpádné személyében, aki elkészítette a nagysallói anya és gyermekei viseletét, továbbá, magyar viseletes lány és huszár ruhát, majd a hetényi népviseletet is. Nem hiányozhatott a kiállításból a szomszédos települések népviseletének a bemutatása sem. A farnadi népviseletet Harangozó Nelli, a garamszentgyörgyi népviseletet, amely három korosztály viseletét mutatja be, Duba Ernőné Oroszi Gizella keze munkáját dicséri.

(fotó: REflex24/Baka Anita)

A hétköznapi visszafogottabb étkezésénél jóval bőségesebb és gazdagabb volt az ünnepnapok étkezése. A karácsony, húsvét, farsang és más ünnepnapok mellett nagy jelentősége volt az emberi élet legfontosabb fordulópontjain tarott ünnepi étkezésnek, melyeknek megvoltak a jellegzetes ételei.

A lakodalom legfontosabb étele a tyúkhúsleves volt

–  olvasható a rendezvényen elérhető leporellókon.

A lakodalom előtti napokban, hetekben már elkezdődtek a készülődések. Levágták az állatokat. Még a 19. század végén, a 20. század elején nagy cserépfazekakban (25-30 liter) főztek a kemencepadkán vagy az udvaron. A 20. század második felében az udvaron állították fel a sátrat a főzéshez, ahol üstökben (katlanban) főztek.  A lakodalom előtt az asszonyok elkészítették a levesbe való tésztát. Nagysallóban kockametéltet, Bátaszéken hosszúmetéltet készítettek. A kitelepítés következtében a magyarországi Kondorosról Nagysallóba érkező szlovákok pedig csigatésztát részesítették előnyben. Kezdetben a csigatésztát a szövőszék egyik alkatrészén készítették. Később volt, aki bicikliküllő segítségével állította elő a milliméterre pontos egyforma tésztákat. A rendezvényen mindenki kipróbálhatta a csigatészta elkészítését.

„Igyekeztünk úgy összeállítani a lakodalmas asztalt, hogy az szedett-vedett legyen.  A háznál tartott lakodalmakra a szomszédoktól és a rokonoktól hordták össze az evőeszközöket, poharakat, tányérokat. Emiatt nem volt egyforma semmi sem. Nem a teríték volt a lényeg, hanem az ételek, amiket jóízűen elfogyasztottak”

– tette hozzá Kicsindi Enikő.

A menyasszony ruháját a vásáron szerezték be, amely az 1930-as évekig csak fekete lehetett. A szoknya hossza térden aluli, kb. másfél arasznyira lejjebb érő, bő szabású volt. Ehhez fehér harisnyát és csattos cipőt viseltek. Többek közt ezeket a fekete menyasszonyi ruhákat viselő nagysallói menyasszonyokat és házastársukat ábrázoló fotókiállítást tekinthettek meg a látogatók. A régi keretbe összeinstallált fotókon látható a híres állatorvos, Kopek Imre és azok a boldog újházasok, akik reményteli jövőjét nemsokára beárnyékolta a második világháború majd a kitelepítések sora.

Az érdeklődők mélyebb bepillantást nyerhettek a régi idők lakodalmai hangulatába az Ecseri lakodalmas filmnek köszönhetően. Az 1950-es években Ecseren dolgozták fel a hagyományos lakodalmat. A film betekintést nyújt a lánykéréstől a lakodalomra való készülésen át a lakodalom utáni mozzanatokba.

A jó hangulatot biztosította a népi lakodalmi muzsika, amely közben lehetőség nyílt kézműveskedésre, mézeskalács díszítésre, népi gyermekjátékok kipróbálására, kocka, illetve csigatészta elkészítésére is. Németh Lászlóné segítségével gyógynövényekből teakeverék készítésére és a tavaszi tisztítókúrára való felkészülésre. Délben elfogyasztásra került a tyúkhúsleves, melyet a helyi asszonyok már reggel 6 órakor elkezdtek főzni. Az 50 literes katlanban 4 tyúkot készítettek el. Ezt követően terítékre került a mákostészta, túróstészta és káposztástészta is. Desszertként pedig a lakodalmak kihagyhatatlan édessége a magastorta (melyet korábban cukortortának is neveztek)  és a kulcsoskalács került elfogyasztásra.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.05.14.

A Nagysallói Alapiskola diákjai részt vettek Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási ünnepségén

Az államfői beiktatás ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági…

2022.05.11.

Egy héttel korábban lesznek megtartva az önkormányzati választások

Korábbi időpontban lehet megtartani az őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokat, amelyekre idén már egy időben kerül…

2022.05.12.

Szusztor Péter: jó bornak is kell a cégér – avagy miért annyira fontos manapság a dizájn

(Fotó: Szusztor Péter archívuma) Hányszor találkozunk olyannal, hogy egy jó ötlet végül mégsem valósul meg, egy jó termék…

2022.05.13.

Megjelent a REflex24 májusi száma!

A TARTALOMBÓL:- 25%-kal alacsonyabb adócsekkeket fizetünk be májusban - az ipolysági adóügyet végigvivő Szőllősy Pétert Morva Mátyás kérdzte.-…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb