(Fotó Csonka Ákos/Felvidék.ma)

Nagy várakozások előzték meg azt a politikai fórumot, amit a Szövetség garamszentgyörgyi szervezete hirdetett meg két politikus meghívásával. Kovács Péter vendége Nyitra megye alelnöke, a régióban jól ismert Csenger Tibor, illetve Gyimesi György parlamenti képviselő volt, akik az aktuálpolitikai eseményeket elemezték a „Politikai tájkép” elnevezésű beszélgetőesten. Míg a helyi közönség Csengert, mint regionális politikust jól ismeri, kézzelfogható eredményeivel nap mint nap találkozik, addig Gyimesivel eddig jobbára csak a médián keresztül volt szerencséjük találkozni, ezért fokozott érdeklődés övezte az eseményt.

Aki viszont hatalmas vitát, szócsörtét várt, annak csalódnia kellett, ugyanis a két politikus nagyon kiegyensúlyozottan és jó hangulatban beszélgetett egymással és a közönséggel. Nem titok, hogy Csenger – magát is akképpen definiálva –

elsősorban szakpolitikus, akinek a régiófejlesztés képezi a fő profilját, míg Gyimesi a két évvel ezelőtti politikába üstökösként történt berobbanása után az etnikai politizálást, és a parlamenti képviselet nélküli felvidéki magyarság érdekérvényesítését tűzte zászlajára.

Ennek ellenére a két szempont nem kizárta, inkább erősítette egymást.

(Fotó Csonka Ákos/Felvidék.ma)

Csenger többször hangsúlyozta, hogy a szakmai politizálásban látja a felvidéki magyarság képviseletének kulcsát, hiszen mostoha gazdasági körülmények között, leszakadó régiókban a felvidéki magyarság identitása is fokozott veszélyeztetettségnek van kitéve. Gyimesi bár osztotta e gondolatot, de szerinte a szimbolikus, kulturális ügyeinkre is hangsúlyt kell fektetni, mert az ördög a részletekben rejlik.

Mindkét politikus az etnikai politikában és a keresztény-nemzeti-konzervatív értékek menti érdekképviseletben látja a jövőt, ami mellett ezen a fórumon is hitet tettek.

Ugyanakkor nem maradt el az önreflexió sem a résztvevők oldaláról. Gyimesi kemény kritikával illette saját kormányát, és rámutatott annak visszásságaira is. Nem tartja helyesnek, hogy Heger kormányfő keresztény emberként ennyire megpróbál megfelelni a globalista, liberális nyomásoknak. Sőt a parlamenti képviselő úgy fogalmazott, hogy szerinte kevés olyan szolgalelkű kormány van az Európai Unióban, mely ennyire kiszolgálja nyugatot és nem meri felvállalni saját érdekeit. Csenger pedig pártjával, a Szövetséggel szemben fogalmazott meg kritikus gondolatokat, miszerint nem nézi jó szemmel azt a kommunikációs káoszt, ami uralkodik a pártban, ráadásul számos politikai hiba következmények nélkül marad. Szerinte akik már többször kudarcot vallottak, azoknak érdemes lenne hátrébb lépniük és teret engedni új arcoknak, fiataloknak is.

Jó volt látni, hogy mindkét félnek világos, határozott és konkrét elképzelései vannak a politikát illetően, a résztvevők pedig elégedettséggel konstatálták, hogy valahogy így kellene kinéznie a felvidéki magyar politikának, gyerekes pozícióméregetések, egymás ellehetetlenítése és „kutyakomédiák” helyett.

Ezt bizonyította, hogy a közönség nagyon aktívan kapcsolódott be a fórumba, számtalan kérdés, észrevétel és javaslat hangzott el a főszereplők irányába, amire felkészült és adekvát válaszokat adtak.

(Fotó Csonka Ákos/Felvidék.ma)

A fórum után több egybehangzó vélemény szerint sok ilyen felületre lenne szükség, hogy az embereknek ne menjen el a kedvük a politikától és ne váltson ki belőlük negatív érzéseket már a téma felvetése is, hanem egyre többen aktívan kapcsolódjanak be ezekbe a folyamtokba és önös célok helyett valóban a felvidéki jövő építésére helyeződjön a hangsúly. Ennek kellene ugyanis lennie a célnak… és eszköznek egyaránt.

A moderátor mellett többen is próbáltak érdeklődni Gyimesinél, hogy vajon látható lesz-e a jövőben a Szövetség színeiben, de ezzel kapcsolatban a politikus nem kívánt nyilatkozni, azt mindenesetre elárulta, nem feltétlenül marad a parlamenti ciklus végéig az OľaNO frakciójában (jelenleg, mint független képviselő tevékenykedik a kormánypártban).

(Csonka Ákos/Felvidék.ma)

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb