A nagysallói önkormányzat képviselő-testülete mellett működő Környezetvédelmi, Építésügyi és Régiófejlesztési Bizottságkezdeményezésére átadták az Újszülöttek Sétányát Nagysallóban. Az ünnepélyes átadásra a Föld napja alkalmából került sor.

2021-ben 27 gyermek született a községben.  Az Újszülöttek Sétányát 15 facsemete szegélyezi, annak apropóján, hogy – 15   család vállalta, hogy gondozni fogja a gyermeke számára elültetett fát. A fákat a családok közösen ültették el az ünnepélyes átadáson.

„Elképzelésünk, hogy községünkben is kialakítsuk az Újszülöttek Sétányát, egy régi szép hagyományban gyökeredzik, amely során a szülők gyermekük születésekor egy fát ültettek, annak reményében, hogy ezzel a fával fog gyermekük együtt cseperedni, hosszú életet él majd és tudni fogja, hogy hol vannak a gyökerei. Halastavunk az elmúlt időszakban nagyon közkedvelt kirándulóhely volt, főleg a járvány idején, ezért úgy döntöttünk, hogy itt fogjuk kialakítani az Újszülöttek Sétányát”

– fogalmazott Tóth Erika, a bizottság elnöke.

Minden család hársfát ültetett, amely erős szimbolikus jelleggel bír. A termékenység és a szerelem szimbólumaként tartják számon, hiszen a hársfa levelei szív alakot formáznak.

„A szülők a fa mellé kaptak egy névtáblát is, amelyen gyermekük neve és születésének éve olvasható”

– tette hozzá Tóth Erika.

A terület óriási, akár 300 fa elültetésére is alkalmas. A halastó meghitt, nyugodt környezetben terül el. Sétálásra, pihenésre, természetjárásra egyaránt alkalmas. Horgászni tilos a tóból, mivel anyahalakat tenyésztenek benne. Az önkormányzat hosszútávú tervei közt szerepel padok és asztalok elhelyezése pihenés céljából. Az Újszülöttek Sétányának átadásával egyidőben lett átadva a Nagysallói Víztározó Tanösvény is.

„Az Újszülöttek Sétánya átadását összekapcsoltuk egy másik projekttel, a Nagysallói Víztározó Tanösvény első részének kialakításával. Ennek köszönhetően most 3 különböző tájékoztató táblát helyeztünk el a halastó környékén, amelyek különböző ismereteket adhatnak számunkra a halastóról, az állatvilágáról és növényvilágáról. Bízunk benne, hogy az elkövetkező években a sétány is növekedni fog, illetve a tanösvény is tovább fog folytatódni

– fogalmazott az ünnepi beszédében a környezetvédelmi bizottság elnöke.

fotók: Region Tekovské Lužany a okolie fb-oldala és a Tóth család archívuma 

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb