Hirdetés

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

A Csemadok helyi alapszervezete tulajdonában lévő zselízi Magyar Ház, történelmi nevén Sacher-ház évtizedek óta változik, épül és szépül. A hajdan patinás uradalmi épület a 20. század viharaiban szinte a megszűnés szélére sodródott, mígnem 1996-ban a Csemadok vásárolta meg és kezdte el közösségi házzá alakítani.

A közel három évtized alatt az épület bámulatos változáson esett keresztül, igazán takaros objektummá vált, mígnem 2016-ban létrejött a Sacher Polgári Társulás, mely a történelmi hagyaték szellemi és materiális feltámasztását tűzte zászlajára. A Sacher-torta és a hírneves család zselízi vonatkozásairól nemrégiben könyvet is kiadtak, de számos rendezvényt szerveznek arra irányulóan, hogy e hagyományt, e kultuszt felélesszék és mind ismertebbé tegyék a világban.

Emellett viszont kiemelt célkitűzésük, hogy a történelmi épületet eredeti állapotába állítsák vissza és egy olyan békebeli monarchista légkört teremtsenek általa, ami idegenforgalmi potenciált is hordozhat magában.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

A közelmúltban ennek részeként került kialakításra a Sacher-kiállítóterem, a patinás boltíves pince reneszánsza, most pedig a homlokzat végső állapotba helyezése vette kezdetét.

„Jelen projektet a Sacher-sarok fantázianévvel illettük, ami által a homlokzati elemek mellett egy állandó kiállítást is létrehoztunk a falakon. Tizenkét nagy méretű panelen elevenedik meg az Esterházy-kastély, a Sacher-ház és a grófi uradalom életének egy-egy mozzanata, melyek olyan hatást keltenek, mintha csak ablakot nyitnánk a múltba” – mondta el Kepka Márk ötletgazda és kivitelező, a Sacher PT elnöke.

Hozzátette: „Mindez a KULTMINOR Kisebbségi Kulturális Alapból történt, de az egyéb munkálatok nem valósulhattak volna meg a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és Nyitra Megye Önkormányzata támogatása, illetve nem utolsósorban a magántámogatások nélkül. Köszönjük mindenkinek, aki támogatói jegy vásárlásával hozzájárul ahhoz, hogy ezt a történelmi épületet visszaállíthassuk eredeti formájába, és ismét a monarchia dicső fényében pompázhasson.”

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

„Köszönet illeti a kiállítás kivitelezőjét, Szusztor Pétert, a munkálatok szakszerű elvégzéséért Tomasovsky Józsefet és a Stavmont szakembereit is. Még idén folytatni szeretnénk a homlokzat felújítását, illetve már elkezdtük az eredeti kerítés visszaépítését is. Hosszú távú terveink között ugyanakkor szerepel a kastélyra néző falon három eredeti ablak visszaállítása, a kert tereprendezése, a parkoló helyén egy macskaköves tér kialakítása és a tetőszerkezet visszaállítása, esetleg a tetőtérben vendégszobák kialakítása is” – tette hozzá Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke, aki civilként ugyancsak aktív tagja a helytörténeti egyesületnek.

Az eseményen, Zselízen először, bemutatkozott egy újabb kulináris különlegesség is, a Sacher–Masoch-torta,

melyet a Comenius Gimnázium tanára, Kiánek Margaréta készített el a résztvevők számára. A torta története nem nyúlik olyan régre, mint az eredeti Sacher-tortáé, de születésének körülményei legalább annyira érdekesek.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

„Az 1836-ban, Lembergben született Leopold Ritter von Sacher-Masoch osztrák író, bár kortársa volt Eduard Sachernek, mindössze névrokonságban álltak. Sacher-Masoch legismertebb műve a Bundás Vénusz (1870), amelyben igen érzékletesen ábrázolta a kiszolgáltatottság és szenvedés élvezetét. A könyvben szereplő viselkedésmód alapján nevezte el Richard von Krafft-Ebing bécsi elmegyógyász a jelenséget mazochizmusnak. Így került be a kifejezés a pszichológia szakterminológiájába. Hozzá kell tenni: az író nem volt elragadtatva ettől a „megtiszteltetéstől”.

Amikor 2003-ban Grazot Európa kulturális fővárosává választották, a szervezők egy Sacher–Masoch Fesztivál keretein belül ünnepelték a városban hosszú éveken keresztül alkotó művészt. A meztelenséggel és szőrmékkel fűszerezett képzőművészeti kiállításokhoz és fűtött hangulatú irodalmi estekhez természetesen formabontó kulináris élvezetek is társultak. Bár Leopold von Sacher–Masoch lovagnak vajmi kevés köze volt a gasztrokultúrához, egy kreatív osztrák séfet, Karl Fröhlichet mégis megihlette a Sacher-tortát megteremtő családdal való névrokonság ténye. Így született meg a „Sacher-Masoch Torte” névre hallgató különlegesség, amely csokoládé, marcipán és ribizlilekvár összetevők segítségével ötvözte az eredeti Sacher-torta, valamint a Masoch által képviselt dekadencia forma- és ízvilágát” – magyarázta a torta hátterét Kepka a megnyitón.

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc

A gasztrokulturális élményt pedig a Palík Pincészet borai tették teljessé, Palík Gábor prezentálásában. A Csokoládéba öntött isteni adomány – a Sacher család és a Sacher-torta zselízi vonatkozásai című kötet továbbra is beszerezhető az egyesület e-mail címén keresztül: sacherpt@gmail.com. A befolyt összeget teljes egészében az épület felújítására fordítják.

(tsák/Felvidék.ma)

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.05.14.

A Nagysallói Alapiskola diákjai részt vettek Novák Katalin köztársasági elnök beiktatási ünnepségén

Az államfői beiktatás ökumenikus istentisztelettel kezdődött a Kálvin téri református templomban, amelyen egyházi vezetők megáldották Magyarország új köztársasági…

2022.05.11.

Egy héttel korábban lesznek megtartva az önkormányzati választások

Korábbi időpontban lehet megtartani az őszi helyi önkormányzati és megyei önkormányzati választásokat, amelyekre idén már egy időben kerül…

2022.05.12.

Szusztor Péter: jó bornak is kell a cégér – avagy miért annyira fontos manapság a dizájn

(Fotó: Szusztor Péter archívuma) Hányszor találkozunk olyannal, hogy egy jó ötlet végül mégsem valósul meg, egy jó termék…

2022.05.13.

Megjelent a REflex24 májusi száma!

A TARTALOMBÓL:- 25%-kal alacsonyabb adócsekkeket fizetünk be májusban - az ipolysági adóügyet végigvivő Szőllősy Pétert Morva Mátyás kérdzte.-…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb