A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és több partnere hajtja végre azt a nagyszabású akciótervet ami a Kenderben a jövő névre lett elkeresztelve jelezve, hogy az ipari kenderben rejlő lehetőségekben hatalmas potenciál lakozik, és bár a Kárpát-medence száz évvel ezelőtt még kendernagyhatalom volt, mára szinte teljesen visszaszorult ez a hasznos iparnövény. Az NSKI régóta szorgalmazója e ágazat felélesztésének, aminek legnagyobb sikere egy többkomponensű, nagyszabású projekt végrehajtása, ami az Európai Unió finanszírozásából valósul meg.

Az akcióterv célkitűzése a helyi adottságokra épülő gazdaság fejlesztése. Az együttműködés alapvető erőforrása egy nagy hagyományokkal rendelkező, ökológiai elvek mentén is eredményesen termeszthető haszonnövény, az ipari kender.

Az ipari kender korszerű, versenyképes, egyre növekvő keresletű, felhasználása széleskörű több iparágban, mint például az élelmiszer-, kozmetikai-, textil-, építő-, egészség ipar.

A projekt részeként több kenderfeldolgozó üzem, de például új út is épül. Egy ilyen feldolgozó üzem, varroda ünnepélyes átadására került sor Kassán, amin az NSKI munkatársain kívül számos közszereplő is részt vett. Gyimesi György parlamenti képviselő, Rastislav Trnka, Kassa Megyei Önkormányzatának elnöke, Hetey Ágota, főkonzul, illetve Ján Nigut, Kassa-Téhány városrész polgármestere.

A D§D Group Invest s.r.o. új korszerű beruházása a város ipari negyedében fekvő 4 szintes épület teljes rekonstrukciója után egy komplett varróüzemmé alakult, ami újabb 4 ember foglalkoztatását teszi lehetővé.

A beruházás egyben annak az akciótervnek a része, amelynek célkitűzése a munkanélküliség csökkentése, új munkahelyek létrehozása a magyar-szlovák határtérség észak-keleti régiójában.

Az együttműködés során további ipari kender-feldolgozó üzemek jönnek létre Barabáson, Géberjénben és Karoson, ahol az akcióterv részét képező kidolgozott oktatási tananyag alapján képzett munkaerő kerül majd foglalkoztatásra. Továbbá egy másik új varroda is munkahelyeket teremt majd Nagygéresen. A kendertermesztés hagyományait pedig az ugyancsak Nagygéresen létrejövő Expo létesítésével tervezik széleskörűen megismertetni és továbbadni. A magyarországi Nagyrozvágy és a szlovákiai Nagygéres között pedig egy eddig nem létező új útszakasz jön létre, amely a határ két oldalán fekvő településeket köti majd össze. 

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb