Az ipolyviski Huncutka Óvoda mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége szervezésében 2022. június 11-én Hagyományőrző napra került sor Ipolyvisken.

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Hagyományőrző nap helyszínét a helyi tájház udvara szolgáltatta. Setény Jakus Annamáriától, a Szülői Szövetség elnökétől megtudtuk, hogy a tájházban megtartott rendezvény célja az volt, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a hagyományőrző tevékenységekhez és az egyre inkább kivesző hagyományokat felelevenítsék.

A rendezvényen résztvevő gyerekeket színes programkínálat várta. Lehetőség volt népi énekek és tánclépések elsajátítására, hagyományos gyerekjátékok kipróbálására és kézműveskedésre is. Az ipolyviski tájház védjegyévé vált lepénysütés sem maradt el. A résztvevő gyerekek kivették részüket az előkészületekből is. Tésztát dagasztottak és nyújtottak, majd ízlés szerint sós illetve édeslepényt sütöttek a helyi szabadtéri kemencében.

„A Hagyományőrző nap apropójából a gyerekek számára sikerült vásárolni bocskai ingeket, csárdás ruhákat és szoknyákat, amelyek a jövőbeli kultúrműsoraink szerves részét fogják képezni”

fogalmazott a Szülői Szövetség elnöke.  

A magyar viseletet magukra öltő gyerekek megtekintették a tájház állandó kiállítását is. A Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából megrendezésre kerülő rendezvény nagy sikernek örvendett, hiszen a helyi gyerekeken kívül egyéb településről is érkeztek érdeklődők.

Az esemény záróakkordjaként a Hagyományőrző napon elsajátított lépéseket bemutatták a községben párhuzamosan zajló IpolyFeszten is.  

Az Ipolyviski Huncutka Óvoda az elmúlt években aktívan kivette a részét a község kulturális életéből. Fellépéseikkel színesebbé tették a programokat. Jelenleg az óvodát 15 gyermek látogatja.

A Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából 2020-ban a Kárpát-medencei óvodafejlesztés program támogatásából befejeződött az óvoda épületének felújítása. Elkészült a komplett tetőcsere, a tetőrét és a falak külső szigetelése is. A szép környezet és családias közeg egyre vonzóbbnak bizonyul, hiszen évről évre nő a Huncutka Óvoda gyermeklétszáma.


A képek a szerző felvételei

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb