Hirdetés

Az ipolyviski Huncutka Óvoda mellett működő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége szervezésében 2022. június 11-én Hagyományőrző napra került sor Ipolyvisken.

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Hagyományőrző nap helyszínét a helyi tájház udvara szolgáltatta. Setény Jakus Annamáriától, a Szülői Szövetség elnökétől megtudtuk, hogy a tájházban megtartott rendezvény célja az volt, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a hagyományőrző tevékenységekhez és az egyre inkább kivesző hagyományokat felelevenítsék.

A rendezvényen résztvevő gyerekeket színes programkínálat várta. Lehetőség volt népi énekek és tánclépések elsajátítására, hagyományos gyerekjátékok kipróbálására és kézműveskedésre is. Az ipolyviski tájház védjegyévé vált lepénysütés sem maradt el. A résztvevő gyerekek kivették részüket az előkészületekből is. Tésztát dagasztottak és nyújtottak, majd ízlés szerint sós illetve édeslepényt sütöttek a helyi szabadtéri kemencében.

„A Hagyományőrző nap apropójából a gyerekek számára sikerült vásárolni bocskai ingeket, csárdás ruhákat és szoknyákat, amelyek a jövőbeli kultúrműsoraink szerves részét fogják képezni”

fogalmazott a Szülői Szövetség elnöke.  

A magyar viseletet magukra öltő gyerekek megtekintették a tájház állandó kiállítását is. A Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából megrendezésre kerülő rendezvény nagy sikernek örvendett, hiszen a helyi gyerekeken kívül egyéb településről is érkeztek érdeklődők.

Az esemény záróakkordjaként a Hagyományőrző napon elsajátított lépéseket bemutatták a községben párhuzamosan zajló IpolyFeszten is.  

Az Ipolyviski Huncutka Óvoda az elmúlt években aktívan kivette a részét a község kulturális életéből. Fellépéseikkel színesebbé tették a programokat. Jelenleg az óvodát 15 gyermek látogatja.

A Bethlen Gábor Alapkezelő jóvoltából 2020-ban a Kárpát-medencei óvodafejlesztés program támogatásából befejeződött az óvoda épületének felújítása. Elkészült a komplett tetőcsere, a tetőrét és a falak külső szigetelése is. A szép környezet és családias közeg egyre vonzóbbnak bizonyul, hiszen évről évre nő a Huncutka Óvoda gyermeklétszáma.


A képek a szerző felvételei

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.08.11.

Szenzációs leleteket találtak Ipolyvisken

Az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt keretén belül augusztus 8 és 21. között ásatások zajlanak az ipolyviski…

2022.08.11.

10. jubileumához érkezett az oroszkai Südwind – programajánló

2022. augusztus 14-én, vasárnap Oroszkán megrendezésre kerül az immár hagyományossá vált első és második világháborús hadtörténeti bemutató. A…

2022.08.08.

Az ipolyviski földvár területe arra vár, hogy valakik végre feltárják

Ásatási szakaszának záró részéhez érkezett az Árpádok nyomában című nagyszabású régészeti projekt, amelynek célja a kevésbé ismert feltáratlan…

2022.08.08.

Befejeződött a zselízi Szent Jakab-templom szentélyében a gótikus kőfaragványok restaurálása

Májusban vette kezdetét és július közepéig tartott a 14. századi templom megmaradt épített örökségének restaurálása. Az 1380 körül épült templom…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb