Hirdetés

2022. augusztus 14-én, vasárnap Oroszkán megrendezésre kerül az immár hagyományossá vált első és második világháborús hadtörténeti bemutató. A 10. jubileumához érkező hadibemutató főszervezője az oroszkai Military Historical Museum Polgári Társulás.

forrás: Military Historical Museum, Oroszka

A rendezvény délelőtt 11 órakor veszi kezdetét a nagypusztai büntetés-végrehajtási intézet kutyás fegyőrei bemutatójával. Ezt követi az első világháborús bemutató, rendőrségi tűzszerész bemutató, hidegháborús bemutató, a hadieszközök felvonultatása, amelyre a szervezők egy meglepetéssel is készültek. A nap folyamán bemutatkozik még a nagyölvedi önkéntes tűzoltócsapat is. A programot a második világháborús hadibemutató zárja.

A rendezvény címadó elnevezése a német Südwind (Déli Szél) hadművelet a második világháború utolsó sikeres német hadművelete volt, amely az Alsó-Garam és Ipoly mentén játszódott le 1945 február 17 – 25. között.

A Kéménd melletti tankos ütközet a legnagyobb csata volt a mai Szlovákia és Csehország területén. Az oroszkai hadibemutató a környék idős lakosainak elbeszélései alapján elevenít fel egy-egy itt játszódó haditörténeti jeleneteit. A 2. világháborús hadibemutató keretén belül bemutatásra kerül 4 Csehországból érkező repülőgép, egy szovjet T34-es tank, egy német páncélos csapatszállító, 8 ágyú, 7 motorkerékpár, katonai kerékpárok, hadikórház és egyéb haditechnikák. A bemutatón több mint 200 katonai hagyományőrző vesz részt korabeli katonai egyenruhákban és vaktöltényes fegyverekkel felszerelve.

Életnagyságú Tigris-makett

2022 nyarán a Bethlen Gábor Alapítványnak köszönhetően elkészült egy több mint 100 éves tábori konyha (gulyáságyú) teljes felújítása, ami az Oroszkai Hadimúzeum egyik legidősebb hadieszköze lett. Zsákovics László 1984-től gyűjti a ma már 1000m2-en megtekinthető magángyűjteményét. Idén a tárlat kiegészült egy életnagyságú német Tigris tank fémvázas makettel, amelyet a látogatók szintén megtekinthetnek.

Tábori konyha

A rendezvény területén militária, kézműves és egyéb termékek vására várja a látogatókat.

„A főszervezők a múzeum Facebook csoportjában versenyeket hirdettek meg VIP belépőjegyekre, illetve egy férfi kerékpárra. A helyszínen a belépőjegyek közül pedig egy női kerékpár lesz kisorsolva. A versenyről bővebb információk a Military Historical Museum Pohronský Ruskov – Oroszka facebook-os csoport oldalán, illetve a múzeum új weboldalán: militarymuseum.eu-n találhatóak”

– nyilatkozta Juhász Gábor szervező.A képek a szerző felvételei

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.09.26.

Generációk ha találkoznak… őszi fesztivál Zselízen

Fotó: Puksa Mátyás Ferenc Bár nem éppen meleg őszi napsütésben, de aktív közösségben és jó hangulatban telt a…

2022.09.29.

Erős listát állított Zselízen a Szövetség, Juhász András polgármesternek nincs kihívója

Fotó: Csonka Ákos/Felvidék.ma Ugyan nem teljes 12 fővel, csak kilenccel, de erős jelöltekkel és komplex programmal vág neki…

2022.09.29.

Apa, Anya, Pia – a Komáromi Jókai Színházban

Szeptember 30-án (pénteken) 19 órai kezdettel látható a Komáromi Jókai Színházban Lucskay Róbert–Forgács Miklós–Czajlik József Apa, Anya, Pia…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb