Magyarország 10 évvel ezelőtt alkotmányába foglalta, hogy nem csak –érez vagy –tartozik, de felelősséget visel a határon túli magyarokért. Ez az élet számtalan területén megnyilvánul a magyar iskolák, óvodák támogatásától kezdődően, a gazdaságfejlesztő kis- és közép vállalkozások támogatásán át egészen a Magyar Igazolványok nyújtotta utazási kedvezményekig.

Zselízen is láthatjuk ennek számos példáját, elég ha csak a gimnázium egykori épületére tekintünk, ahol a magyar óvoda működik közel 1 millió eurós felújításnak köszönhetően. De büszkén tekinthetünk akár a Szent Jakab-templomra is, aminek középkori értékeinek restaurálásához Magyarország mintegy 50 ezer euróval járult hozzá az elmúlt években. Akárcsak megnézhetjük a civil szervezetek működési aktivitásait, de azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy a Baross-programból mintegy 20 vállalkozás részesült kb. 15 ezer eurós támogatásban. Azt pedig már említeni sem kell – annyira természetes –, hogy az iskolásoknak tanulmányaikhoz is minden évben hozzájárul egy közel 80 eurós összeggel Budapest, a Rákóczi Szövetség pedig az első osztályosoknak nyújt iskolatáskát, iskolaszereket és 10 ezer forintos ösztöndíjat. Ez a gondviselés mindemellett érvényesül azokban a különböző előnyökben is, amit az anyaországban élvezhetünk a Magyar Igazolvány felmutatásával (múzeum és egyéb kulturális belépők, táborok, tömegközlekedés stb.).

Ezen veretes sor mellett nemrégiben Orbán Viktor kormánya egy újabb támogatás igénylését tette lehetővé a külhoniak számára is a demográfiai mutatók javítása érdekében. Ez utóbbit az újszülött csecsemőkre igényelhetik a szüleik a gyermek fél éves koráig.  

A támogatás két részből tevődik össze. Az egyik az anyasági támogatás, más néven Köldökzsinór Program 64 125 forint (kb. 160 euró). A másik pedig a fiatalok életkezdési támogatása, vagy más néven Babakötvény, ami 42 500 forint (kb. 110 euró), amely a gyermek részére nyitott életkezdési letéti számlán kerül jóváírásra, melyet 18 évesen vehet ki. (A gyermekek részére Start számla nyitható, ahol spórolhatnak a részükre.)

A támogatás Magyar Igazolvány meglétéhez van kötve, így aki nem rendelkezik azzal, annak előbb azt is csináltatnia kell. Ezesetben a szóban forgó két támogatásra halasztási kérelmet kell benyújtani.

Zselízen és a régióban Csonka Ákos intézi ezen ügyeket.

„Úgy a Magyar Igazolvány, mint a különböző támogatások nagyon hasznos és fontos segítségnyújtások anyaországunk részéről. Sokan fordulnak hozzám ezekben az ügyekben és számos pozitív visszajelzést kapok, hogy jó, hogy Magyarország személyében tudnak kire számítani a felvidéki magyarok és ezt egyre erőteljesebben érzik. Bármelyik támogatással kapcsolatban állok az érdeklődők rendelkezésére, nagyon szívesen segítek mindenkinek. Keressenek bizalommal telefonon vagy e-mailen: +421 917 390 806, akos.csonka.zseliz@gmail.com

mondta el ezzel kapcsolatban az önkormányzati képviselőként is tevékenykedő ügyintéző.   

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.16.

Tüstént a zenedobozba raknánk! – megjelent a Kingfishers legújabb dala

A mai napon 16:00-kor jelent meg a Kingfishers új dala, a Dobozba raknám. Ennek kapcsán kérdeztük az Ipoly…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb