Hirdetés

Garammikola korábban önálló település volt, ám Zselízzel gyakorlatilag összenőtt, így az 1967-es közigazgatási reformmal egyesítették a két települést. Mikola mellett továbbá Szódó és az azóta különvált Peszektergenye is Zselíz közigazgatása alá került ekkor. 

A garammikolaiak öntudata ugyanakkor megmaradt, és büszkén ápolják az identitásuk részeként. Mindezt főleg a Mikulčan Polgári Társulás viseli a szívén, mely számos tematikus rendezvényt valósít meg. Hozzájuk köthető annak az igen magas színvonalú monográfiának a kiadása is, amit Garammikola történetéről készítettek a történész szakma kiemelkedő képviselői Novák Mezőlaky Margaréta irányítása alatt. Az egyesületnek több indítványa is volt arra vonatkozóan, hogy a városrész szélein információs tábla is hirdesse Garammikola létét. A helységnévtáblákon ugyanis a közlekedésrendészet nem engedélyezte a városrész megjelölését, mint pl. Szódó esetében. Itt ugyanis teljesen egybeolvadt a két település és a lakóövezet között nincs megszakítás, mint a másik esetében. 

Ekkor javasolta a város első embere, Juhász András, hogy a problémát egy információs tábla kihelyezésével oldják meg, melyre november közepén került sor.

„Ezzel az adott városrész lakosainak egy hosszú évek óta tartó kívánsága teljesült. Összesen három tábla került kihelyezésre, melyek Szódó, Nagypuszta, valamint a városközpont felől érkezőket köszöntik”

– olvasható a Zselízi Városi Hivatal közleményében. A tábla a kétnyelvű üdvözlő szöveg mellett a település hajdani címerét tartalmazza. 

Kérdésünkre a Mikulčan Polgári Társulás elnöke, Ivan Pál elmondta, azért tartották fontosnak a kezdeményezést, mivel a település neve hivatalosan már nincs feltüntetve sehol. 

„Sok magyarországi keresi fel a helyet, ahonnan szüleit, nagyszüleit akaratuk ellenére kitelepítették. Sokan járnak őseik sírjaihoz, de mivel Garammikola hivatalosan már sehol nem jelenik meg, így sokaknak gondot okozhat a megtalálása, hiszen sem térképen, sem útjelző, információs táblákon nem szerepelt a megnevezés. Ezt hivatott pótolni a most kihelyezett tábla.”

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2022.12.07.

Ólomüveg ablakokkal gazdagodott az ipolyviski katolikus templom

Az ipolyviski Antióchiai Szent Margit templomban 2022. november 24-25-e között került beállításra 9 ólomüveg ablak, amelyeket a felbári…

2022.12.07.

Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában

Emlékek címmel december 2-án 16:00 órakor nyílt meg Goldmann Ilona kiállítása az ipolysági Simonyi Lajos Galériában. A Budapestről…

2022.12.08.

Információs emléktáblát állítottak Zselízen az egykori Fakastély helyén

Fotó: Csonka Ákos Titkos ajtó az erdő mélyén, mely egy fába vezet? Ráadásul élő fában emberi építmény? Nem,…

2022.12.02.

Kenderben a jövő! – Új ipari rostkender-feldolgozót adtak át Barabáson

Fotó: Csonka Ákos A barabási Érmellék Centrum Közösségi Nonprofit Kft. és a budapesti Nemzetstratégiai Kutatóintézet szervezésében került sor…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb