Az ipolyviski Antióchiai Szent Margit templomban 2022. november 24-25-e között került beállításra 9 ólomüveg ablak, amelyeket a felbári Soós Csilla ólomüveg és tűzzománc készítő művész alkotott meg.

A felbári Soós Csilla 22 éve foglalkozik ólomüveg és tűzzománc készítéssel. Az évek alatt mintegy 40 templomba készített üvegeket Szlovákia, Magyarország, Ausztria, Németország és Franciaország szerte.

„Ipolyviskre kilenc darab ablakot készítettem el extrém gyors idő alatt. A tervektől egészen a kemencében való kiégetésig közel két hónap telt el”

– fogalmazott Soós Csilla.

A templomba belépve a bal oldalon négy ablak a világegyház szentjeit ábrázolja: Szent Pió atyát, Szent Johannát, Szent II. János Pál pápát és Kalkuttai Szent Terézt. A templom jobb oldalán pedig a magyar egyház szentjei sorakoznak fel: Boldog Batthyány-Strattmann László, Boldog Salkaházi Sára, Árpád-házi Szent Imre herceg, Árpád-házi Szent Margit, Árpád-házi Szent László király.

„A keresztlányomat Johannának hívják, ezért különleges volt számomra, hogy Szent Johannát ábrázoló ólomüveget készíthettem, hiszen erre korábban még nem volt módom”

– tette hozzá a művész.

Soós Csilla alkotó és Lormusz János esperesplébános

Az ólomüveg készítése hosszú és több lépcsőből álló folyamat.

„Azután, hogy a megrendelő elküldi a megrendelést, megrajzolom és megtervezem kicsiben a képeket.  Amikor elfogadják a terveket, felnagyítom és sablont készítek. Minden egyes kis darabot kivágok üvegből. Ezt az üveget speciális festékekkel megfestem, majd 580 C fokon kemencében beleégetem az üvegnek a struktúrájába, ami ezáltal soha nem fog kifakulni. A kiégetés után apró mozaik darabkáira összeállítom és ólomba öntöm az egészet.  Miután elkészült az egyik oldala, meg kell ismételni ugyanezt a másik oldalról is, hiszen két oldala van az üvegnek, így ugyanazt fogja mutatni kívülről és belülről is.  A kiégetés után elszállításra kerül a hőszigetelő műhelybe, ahol az ólomüveget két üveg közé berakják, így teljesen biztonságos lesz, hiszen 3 rétegű üvegként tekinthetünk rá”

– mesélt a felbári művész az ólomüveg ablak készítési folyamatáról.

A háromrétegű ablakok biztonságosak és egyben hőszigeteltek is. Korábban problémát jelentett az ólomsín alá befagyott hó és eső, amely a tavaszi olvadást követően kilazította és meghajlította az üveget. A jelenlegi hőszigetelt ablaküveg nem párásodik, továbbá kétoldali védelmet jelent az ólomüveg számára.

Az ipolyviski templomban látható ólomüvegek speciális amerikai, belga, francia és spanyol üvegek.

„Tulajdonságuk közé tartozik, hogy amikor a fény vibrál az üvegen, minden színnek más a struktúrája.  A piros színen, mintha hártyák lennének, a sárga és a fehér színen, mintha víz folyna le, a zöld szín mintha hullámos vizet mutatna. Az üveg összetétele homokszóda és mész. Minden szín különböző fémekkel színeznek el. Minden üveg, amit pirosnak látunk, ott az üvegolvadékba aranyat tesznek. A mangán lilára színez, a kobalt kékre, a réz miatt pedig zöldnek látjuk az üveget”

– fogalmazott Soós Csilla.

A Magyar Kormány támogatásával készült 9 ólomüvegablak darabja mintegy 20 kg súlyú. Az ablakcsere mellett egyéb beruházás is megvalósult, hiszen a templom bejárata elé esőeldobó került megépítésre. Lormusz János ipolyviski esperesplébános elmondta, hogy az ólomüveg ablakok Isten dicsőségére díszítik az ipolyviski Antióchiai Szent Margit templomot.




A képek a szerző felvételei

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb