2023-ban könnyűzenei koncerteknek és néptáncelőadásoknak adhat otthont az a szabadtéri színpad, melynek munkálatai jelenleg is zajlanak Ipolyvisken.

Az épülő szabadtéri színpad látványterve

Sikeres pályázatoknak köszönhetően kezdődtek meg azok a munkálatok Ipolyvisken, amelyek eredményeként 2023-ra elkészülhet egy közösségi tér.

„Korábban felmerült az a probléma, hogyha koncertet vagy egyéb rendezvényt szerettünk volna szervezni, rettenetesen sok pénzt kellett kifizetnünk színpad bérlésére

– fogalmazott Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármester asszonya.

Minden együttes és fellépő különböző nagyságú színpadra tart igény. Amennyiben a település nem tudja biztosítani az igénynek megfelelő méretű színpadot, abban az esetben a fellépő nem vállalja a fellépést.

„A legtöbb zenekarnak egy közepes méretű színpadra van szüksége, amelynek bérlése 2-3 ezer euró körül mozog. Egy nyertes pályázat alkalmával, ha ezt az összeget kifizetjük a bérletre, magára a zenére és a programra alig marad pénz”

– tette hozzá a polgármester asszony.  

Ipolyvisken a községháza és a kultúrház közötti területen épül a 10×8 méter nagyságú közepes színpad méretének megfelelő emelvény.

„A legtöbb szlovákiai és magyarországi zenekar színpad igénye a 10×8 méter.  Nemcsak könnyűzenei koncertekben gondolkodunk, hanem terveink között szerepel népzenei és néptánc bemutató szervezése is. Az épített színpadot úgy terveztük, hogyha mégis valamilyen oknál fogva nagy színpadra lenne szükség, akkor egy másik színpad konstrukcióját könnyen rá lehessen illeszteni az építettre. A színpad jelenlegi állapota nem végleges. Hosszútávon fedésre van szükség. A Magyar Kormány támogatásának köszönhetően 3800 eurót kaptunk a megvalósításra. A jelenlegi árak mellett a kiadások jóval a nyert összeg duplájára rúgtak. A község tette hozzá a maradék önerőt. Ez egy olyan invesztíció, amely néhány éven belül megtérül”

– egészített ki Antal Nyustin Ágnes.

A község szívében található épületek, a községházának helyet adó régi kastély épülete, a park, a templom egy olyan területet fog össze, amelyben számos lehetőség van. Bár jelenleg még hulladékgyűjtőként funkcionál, az új falurendezési tervek alapján itt fog kiépülni az új közösségi tér is.

„Folyamatosan a helyi futballpályán valósítottuk meg ezeket a rendezvényeket. Amelyek számos előzetes és utólagos problémával jártak.  Egyszerűen szükség van egy közösségi tér kialakítására, ahol majd a jövőben is megvalósíthatóak a falunapok, koncertek és különböző programok. Szakemberek segítségével több szempontot figyelembe véve megváltoztattuk a falurendezései tervet, így megfelelő helyet találva a hulladéklerakónak is”

– tette hozzá a polgármester asszony.

Az új közösségi tér ülőalkalmatosságokkal, fákkal szegélyezett parkosított terület lesz. Nyári tölgyek és platánlevelű juharfák kerülnek kiültetésre, amelyek nagyon jól tudnak alkalmazkodni a megemelkedett talajvízszinthez. A közösségi térben egy kis tó is kialakításra fog kerülni, mely a templom, a községháza és a kultúrház esővízelvezetéséről fog gondoskodni. Ezenfelül Ipolyvisk természetes mélypontja a községháza előtti sáncokban van, ezek szintén össze lesznek kötve a kialakított tóval.

A községháza mögött jelenleg is jól működő szaniterkonténerek a turizmust szolgálják. Kenu és a hozzá megfelelő felszerelés bérlésre és zuhanyzási lehetőségre is módot adva.

„Jelenleg a konténerek tájidegenek, idővel új faburkolatot fognak kapni. Mivel áramra és szennyvíz-elvezetésre vannak kötve, ezért a kulturális programok alkalmával is hasznosíthatók lesznek”

– sorolta a terveket Antal Nyustin Ágnes.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.05.01.

Lampionos felvonulás az esztergomi Kis-Dunán (képgaléria)

Esztergom. 2024.04.30-án tartották meg a hagyományos lampionos felvonulást a Kis-Dunán. Naplemente után több ezer ember gyűlt össze a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb