Ünnepélyes keretek között, 2022. december 11-én Ipolyság városházájának dísztermében ért véget az Ipolyság Kollégium elnevezésű értékmentő kutatás. A Lakiteleki Népfőiskola szervezésében 2022 májusa óta tartó vizsgálatok eredményeit Ipolyság Kollégium címmel ellátott könyvben foglalták össze. A Lakiteleki Népfőiskola által kiadott könyv az alábbi településekkel foglalkozik: Ipolyság, Tesmag, Pereszlény, Ipolyvisk, Százd, Szete, Ipolybél, Lontó, Ipolyszakállos, Helemba, Bajta, Leléd, Egeg, Ipolyszalka, IpolyKiskeszi, Ipolypásztó, Gyerk, Nagytúr, Felsőtúr, Felsőszemeréd, Szalatnya, Palást, Ipolyfödémes, Ipolyszécsényke, Ipolyhídvég, Ipolynagyfalu, Ipolybalog, Kelenye, Ipolynyék, Terbegec, Ipolykeszi, Inám, Nagycsalomja, Csáb, Lukanénye.

2015-ben indult el a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében az a kárpát-medencei értékfeltáró kutatássorozat, amelynek keretében 2022-ben az Alsó-Ipoly mentét is vizsgálták. Az Ipolyság Kollégium kiadványa nem monográfiaként íródott. Célja a térség életéről való átfogó kép adása volt Helembától Nagycsalomjáig.

„A kutatás célja, hogy megvizsgálja a Kárpát-medencében, az egykor Magyarországhoz tartozó elcsatolt területeken miként élnek honfitársaink”

– fogalmazott nyitóbeszédében Halász Gergely, az Ipolyság Kollégium technikai szervezője. 

Az elmúlt 7 évben 28 kutatás valósult meg az elcsatolt területeken. Felvidéken feltáró munka zajlott a Garam mentén, Zoboralján, Felső-Bodrogközben és a Martos környékén is. Az Ipolyság Kollégium ebben a sorban a 29.

Lezsák Sándor és Halász Gergely (Fotó: Belicza András)

„Kutatótársaimmal kétszer egy hetet töltöttünk a térségben. Az első hét májusban volt, akkor a kérdőívek kerültek kitöltésre és ezáltal 273 családhoz sikerült eljutnunk. Másodszor októberben tértünk vissza egy hét erejéig. Ekkor már életút interjúkat készítettünk. Azokat az aktívabb embereket kerestük, akik az egyes települések életében a kulturális és társadalmi pezsgésnek az előidézői, motoremberei”

– tette hozzá az Ipolyság Kollégium technikai szervezője.

„Próbáltunk egy nagyon részletgazdag képet adni az önök életéről. Pillanatkép és erőforrásleltár- ezekkel a szavakkal tudnám jellemezni a könyvet. Pillanatkép, mert ha néhány évtized múlva az utódok a kezükbe veszik a könyvet, láthatják miként élt a palócság 2022-ben az Alsó-Ipoly mentén. Erőforrásleltár, mert kutatótársaimmal arra törekedtünk, hogy ennek a vidéknek a színe javát összegyűjtsük. Azokra a tárgyi és szellemi értékekre voltunk kíváncsiak, amelyek az önök számára kiemelt fontosággal bírtak és az identitástudatuk alapját adják”

– fogalmazott Halász Gergely.

Jámbor Mónika, az Ipolyság Kollégium szakmai vezetője nyitóbeszédében elmondta:

„Nem volt példa még arra, hogy az Alsó-Ipoly mente 35 községe egy teremben találkozzon egymással. Most ez megtörtént. Kialakult egy szövetség, amelyre a felvidéki magyarságnak nagy szüksége volt”. 

Zachar Pál, Ipolyság polgármestere (Fotó: Baka Anita)

Zachar Pál, Ipolyság frissen megválasztott polgármestere örömét fejezte ki, hogy Ipolyság adhat helyet e fontos értékmentő kutatás ünnepélyes lezárásának.

„Az értékmentő kutatásnak nagy a jelentősége, hiszen itt van az ezeréves magyar jelenlét, melynek meg kell találni a nyomait. Nem csak megtalálni, hanem le is tenni azokat a nyomokat, amelyek a most élő generációnak a feladata. Fontos, hogy az utánunk jövő generációknak legyen miből kiindulniuk, hogy jobban megértsék, mi történt ezekben az években. Talán egy kis túlzással, de az örökkévalóságban való gondolkodás az, ami egy nemzetet előre tud vinni. Sok nemzet és nyelv tűnt el a világtörténelem végtelen tengelyén. A mi felelőségünk hozzá tenni azt a kis részt, amelynek köszönhetően nyelvünk, kultúránk és nemzetünk tovább fog élni”

emelte ki Ipolyság polgármestere.

Lezsák Sándor a Lakiteleki Népfőiskola alapítója és egyben a magyar Országgyűlés alelnöke beszédében nosztalgiával emlékezett vissza fiatalkorában eltöltött felvidéki éveire. Hiszen az 1970-es években gyakori résztvevője volt azoknak a nyári ifjúsági találkozóknak, ahol barátságot kötött Csáky Károly etnográfussal, kinek könyveiből ismereteit merítette a térség kapcsán. Kiemelte Hrubík Bélával való baráti kapcsolatát, aki Csemadok elnökként és egykori polgármesterként mindig együttműködő partner volt.

A 2012-ben elfogadott Hungarikum törvény értelmében indultak el azok a hungarikum mozgalmak, amely részeként a Lakiteleki Népfőiskola kárpát-medencei iskolai vetélkedőket, kulturális rendezvényeket és értékfeltáró kollégiumokat szervezett. Eddig összesen 1200 fiatal vett részt a kollégiumi kutatások során. Az Ipolyság Kollégiumban 9 egyetem képviselte magát, összesen 42 résztvevővel.

Lezsák Sándor (Fotó: Belicza András)

Lezsák Sándor felidézte Szabó Dezső gondolatát miszerint:

„Minden magyar felelős minden magyarért”.

Majd hozzátette:

„Gyakorta mondjuk, de aztán a mondat elszáll. Itt viszont felerősödik az, hogy minden ipolysági felelős minden ipolyságiért, minden ipolybalogi felelős minden ipolybalogiért, s ezt folytathatnánk. A legkisebb településen is 1100 esztendeje érték van. Minden kis településen van szellemi, tárgyi vagy földalatti, földfeletti tudás, sőt értékőrző ember is. Olyan ember, aki valóban a közösség érdekében dolgozik nap mint nap, mert ez az ő természetes élete”. 

A rendezvényen fellépett a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport, akik szilágysági táncokat mutattak be. Továbbá az ipolybalogi Bukréta Hagyományőrző csoport előadásában Betlehemes darab került bemutatásra.

„Izgalmas volt hallgatni az ipolybalogi csoport előadását, amely azt mutatta be, miként látogattak el a pásztorok a Kisjézushoz. Fontos belegondolni, hogy amíg vannak, akik elmennek Megváltót nézni, valakinek otthon is kell maradnia, mert a nyáj nem maradhat őrizetlenül. Sokszor éreztem azt Kárpátalján, Délvidéken, Felvidéken és Erdélyben, hogy aki otthon maradt annak mekkora a felelőssége, mekkora áldozat az, amit hoz. Nagyon becsülöm azokat, akik maradnak. A mindenkori magyar kormánynak kötelessége, hogy támogatásban minden tőle telhetőt megtegyen mind költségvetésben, mind egyéb más formában. Nem mi őrizzük az értéket, hanem az érték őriz bennünket.”

Lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport (Fotó: Belicza András)
Ipolybalogi Bukréta Hagyományőrzők (Fotó: Belicza András)

– fogalmazott a magyar Országgyűlés alelnöke, majd Reményik Sándor Templom és iskola verséből vett idézettel zárta beszédét.

A rendezvényen a kutatócsoportok képes beszámolókban foglalták össze a kutatási eredményeiket, ezáltal bemutatva az értékmentő személyeket, helyszíneket, épületeket, amelyek bekerültek az Ipolyság Kollégium kötetébe.

Fotó: Belicza András

A vasárnapi rendezvény végén Drimmer Julianna, az Ipolyság Kollégium egyik kutatója énekével kápráztatta el a közönséget. A rendezvény záróakkordjaként állófogadásra került sor Villa Romaine étteremben.  

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb