Az 1848. március 15-i forradalom és az azt követő szabadságharc a magyar történelmi emlékezetben a szabadság szimbóluma, a nemzeti identitásunk egyik alapköve.  A szabadság iránti vágy minden népnél megtalálható.

A Magyarországon élő nemzetiségekben egyszerre bontakozott ki a népi kultúrához való visszatérés vágya. A nemzetiségek számára a kultúra fejlesztése nagyon fontos politikai tevékenységet is jelentett.

A győztes márciusi forradalom megkönnyítette a pozsonyi országgyűlés küldöttségének dolgát. A bécsi udvar meghátrált, majd kinevezték az első felelős magyar kormányt és annak miniszterelnökét, Batthyány Lajost. A pozsonyi országgyűlés áprilisban megalkotta a legfontosabb törvényeket, amelyeket az uralkodó szentesített.

Az elfogadott törvények által biztosított polgári szabadságjogokat a nemzetiségek is örömmel fogadták, viszont ekkora már a nemzeti öntudatra ébredt kisebbségek ennél már jóval többet követeltek.

Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke Barabás Miklós festményén

A nyár folyamán a magyar forradalom, amely eddig sikeresen hajtotta végre az ország átalakítását, fordulatot vett. Az udvari tanács lemondatta az áprilisi törvényeket szentesítő V. Ferdinándot, és a fiatal Ferenc Józsefet ültette a trónra, akinek célja a forradalom előtti rendszer visszaállítása volt.

Fényes Elek 1842-ben megjelent munkájában 18 népcsoportot számolt össze Magyarország területén. A szlovákok, románok, németek (szászok), szerbek, horvátok, ruszinok, zsidók, romák stb.  elégedetten vették tudomásul a jobbágyfelszabadítást.

A forradalomhoz és az azt követő szabadságharchoz viszont nem egyformán viszonyultak, sőt egyes nemzetiségeken belül is ellentétek feszültek.

A németek, ruszinok, szlovénok közül sokan magyar oldalon harcoltak, de nem feledkezhetünk meg a romákról sem, akik muzsikusként, fegyverkovácsként és ágyúöntőként vettek részt a szabadságharcban. A csatákban buzdító indulókkal lelkesítették a katonákat, sőt szükség esetén fegyvert ragadtak, hogy együtt adják életüket a szabadságért.

A magyar honvédség főparancsnoka, Görgei Artúr tábornok erős kézzel tartotta seregét a Felvidéken.

Görgei Artúr (Barabás Miklós metszete, 1849)

Görgei elővédje, Guyon Richárd vezetésével a Branyiszkói-hágónál fényes győzelmet aratott. Erdősi Imre, piarista szerzetes itt szlovákul is lelkesítette a katonákat. Ekkor már a forradalmi hadseregben jelentős számban harcoltak szlovákok, annak ellenére, hogy Hurban – zömében csehekből álló csapatokkal – már szeptemberben a magyar forradalom ellen támadt, a lakosság azonban nem csatlakozott hozzá.

Március 15. dicsőséges nap a történelmünkben, amire mindig emlékeznünk kell. Ezt a napot minden nemzetiség sajátjaként ünnepelheti, aki valaha szembe fordult az elnyomó hatalommal és az önálló nemzeti lét megteremtéséért harcolt.

Az ünnep legyen mindenkié, hiszen szabadság iránti vágy minden népnél megtalálható.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb