Immár 5. alkalommal került megszervezésre az a nyári napközis református tábor Nagysallóban, amelynek célja a gyerekek Isten felé fordítása volt.

„Minden nyáron a szülőknek gondot okoz, hogy hová tegyék a gyermeket, keresik a megbízható táborokat. Nem titkolt hátsó szándékunk, hogy mi nem csupán egy gyerekmegőrzőt szeretnénk, hanem az evangélium tanítását átadni. Isten szavát, vagyis az Élet szavát próbáljunk belecsöpögtetni a gyerekek szívébe. A nagysallói református tábor azzal a céllal jött létre, hogy a nyári időben is a gyermekek figyelmét kicsit Isten felé fordítsuk. Fontos tudatosítaniuk, hogy nem csak az iskolában, a felelések és az írásbelik közben van szükség Isten segítségére, nem csak akkor kell tudniuk imádkozni, hanem a hétköznapokban, a nyári örömökben is”

– fogalmazott Tok Tünde, nagysallói tiszteletes asszony, aki hatodik éve teljesít szolgálatot a községben.

A Keresztyén Oktatás és Erkölcsi Nevelés alapítvány (KOEN) által kidolgozott program 2023-ban az identitás bibliai alapjait próbálja lefektetni a gyermekek értelmi szintjének megfelelően. A KOEN programjait évről évre a Kárpát-medence területén található Magyar Református Egyházhoz tartozó egyházkerületek dolgozzák ki (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék és az anyaország csapatai). 2023-ban a Dunántúli Református Egyházkerület KOEN-csoport dolgozói, pedagógusai és hitoktatói dolgozták ki „Kaptár – Ruhatár, avagy hölgyeim és uraim!” címmel az idei táborok programját.  

„A kaptárban szigorú szabályok alapján felépített rendszer működik a méhecskék között, ami nem összecserélhető. A dolgozó dolgozó marad, soha nem lesz here. A királynőből soha nem lesz dolgozó. Isten által teremtett világ jó és tökéletes, abban áldás és öröm van.  A közösség működik, termel, épít. Értelme van a létezésüknek, senki nem akar az lenni, ami nem. Ha a teremtés rendjét, Isten eredeti tervét elfogadjuk akkor érezzük azt, hogy a helyünkön vagyunk. A tábori program mondanivalója összeségében arra irányul, hogy megértesse az emberrel Isten akaratát, hogy mindennek rendelt helye és rendelt feladata van. A tábori könyvünkben a Bibliából merített identitásnak a mondanivalóját Pécsi Rita neveléskutató gondolata foglalja össze nagyon találóan, miszerint az embernek nem kitalálnia kell magát, hanem megtalálnia magát abban a világban, ahol annyiféle „divatnak” hódolnak. Amikor egy tábort megszervezünk, szeretnénk a gyerekeket Isten felé vezetni, hogy megtalálják magukat Isten tervében”

– fogalmazott Tok Tünde.

A nagysallói református táborok tárt karokkal várnak minden gyermeket felekezettől függetlenül, aki nyitott a keresztény szemlélet és közösség megismerésére, elmélyítésére. A tábornak nem célja a meg-, illetve az áttérítés. A szervezők célja viszont az volt, hogy a tábor során kreatív, játékos formában bibliai történeteket dolgozzanak fel, zenés áhítatok keretében értéket adjanak, amelyek útmutatásul szolgálhatnak a hétköznapokban is. 

„Minden évben igyekszünk olyan komplett tematikát, egy olyan kidolgozott tábori programot hozni a gyerekeknek, ami egy íven keresztül vezeti a kicsik hitben való növekedését. Volt olyan táborunk, amikor egy bibliai történetet osztunk szét öt napra, és volt, amikor több bibliai történet hangzott el, de egy konkrét üzenetre fókuszálva. Leggyakrabban a KOEN alapítvány programját szoktuk használni. Ebben az évben Kaptár – Ruhatár címmel az identitás kérdését jártuk körül. Bibliai alapokat és az egészséges családi életnek a gondolatát szeretnénk elültetni időben a gyerekek szívébe. Az idei tábor történetei között szerepelt Ószövetségi és Újszövetségi történet is. A teremtéstörténetben láttuk, hogy Isten Ádámnak Évát ajándékozta, tehát Isten teremtő akaratából egy férfi és egy nő képezi a családot. A nőnek a kegyelmi ajándéka a gyermekszülés. Második nap Anna története volt, aki sok imádság után kapta a gyermekét Sámuelt, az egyik legnagyobb prófétát. Anna kismama ruhájának üzenete: Isten szeretetből ajándékoz. Harmadik nap József történetét hallhattuk, akinek viszontagságos élete megmutatta, hogy alázatosnak kell lenni és a nehéz időkben is Isten mellett kell kitartani. Negyedik nap Illés próféta palástjával foglalkoztunk. Ha elfogadjuk a tanítványi életet, vagyis megtanuljuk megismerni Isten akaratát, akkor szeretetből meggazdagít – de nem csak minket, hanem rajtunk keresztül másokat is. Az ötödik nap a fehér ruháé volt a főszerep, amely az üdvösséget jelképezi. Amikor Jézus a vérével, fehérre, tisztává mossa a bűneinktől elpiszkolódott ruhánkat, akkor kapunk tőle jutalomból fehér ruhát – így kerülhetünk csak be a Mennyországba”

– fogalmazott a tiszteletes asszony.

Tok Tünde 2017-ben kezdte meg a szolgálatot Nagysallóban. Ez idő alatt az élménypedagógia módszereit felhasználva 5 tábort szervezett, ahol bibliai történeteket ismerhettek meg és bibliai énekeket tanulhattak a tábor résztvevői.

„Hat éve szolgálok Nagysallóban, ez idő alatt csupán egy táborunk maradt el, az is a covid járvány miatt. Fontosnak tartom az élménypedagógia módszereit, hogy a gyermek a saját korához képest tudjon elmélyülni Isten üzenetében. 2018-ban az „Állati küldetés” címet viselte a tábor, ahol az állatoké volt a főszerep (teve, fürj, szamár, disznók, juh). Egy-egy állat szemszögéből vizsgáltuk meg a tanítások mondanivalóját. 2019-ben „Gyere utánam!” című program központi üzenete:” légy példája a hívőknek beszédben, magaviseletben, szeretetben, hitben, tisztaságban.” (1 Timoteus 4, 12) 2021-ben Rúth törtnetével ismerkedtünk meg. Beleláttunk abba a nehéz fizikai munkába is, amely megtanít értékelni a mindennapi kenyeret. Abban a táborban, arattunk, csépeltünk, megőröltük a búzát, majd megsütöttük és megettük a kenyeret. A gyerekek jószívvel és jóízűen fogyasztották el saját munkájuk gyümölcsét. A csodálatos az volt, amikor az egyik fiúcska a tábor végén megjegyezte, hogy soha többé nem fogja kidobni a kenyerét.  A tavalyi tábor témáját a Felvidéki csapat dolgozta ki „RendezŐ” címmel, és József történetén keresztül tanultuk, hogyan irányítja, hogyan rendezi Isten az életünket. A táboraink célja, hogy találkozzanak a gyerekek Isten tanításával, szívükbe zárják azokat, és természetesen célunk, hogy később majd önként, saját akaratukból vallják meg Istenhez való ragaszkodásukat, és épüljön bele mindenki a maga gyülekezetébe, egyházába, közösségébe, járjanak templomba”

– egészítette ki a tiszteletes asszony.

A tábor résztvevői mindennap nyolc órától érkeztek és délután négyig tartalmas napot töltöttek el az 1784-ben épült nagysallói templomban és annak udvarán. Naponta imádsággal indul a program, majd játékok és bibliai történetek bemutatása, mondanivalójuk különféle foglalkozásokon történő elmélyítése és aranymondások, énekek tanulása következett. Az ötnapos tábor lezárása a rendhagyó vasárnapi istentisztelet, ahová a táborban résztvevő gyerekek családjaikkal együtt térnek vissza. „A táborban tanult énekeket énekeljük, és megmutatjuk a szülőknek, nagyszülőknek, hogy mit tanultunk és milyen céllal vezettük a tábort” – tette hozzá Tok Tünde.

„A Vakációs Bibliahétre óvodás korú gyermektől 14 éves korig bezárólag érkeztek hozzánk gyerekek. Nemcsak Nagysallóból, hanem Pozsony mellől, Marcelházáról, Somorjáról, Deákiból, Léváról, Nagyodról, Győrből, Malackából és Bényből is voltak táborozóink.  A helyi református gyülekezet több tagja szolgálatot teljesített a tábor teljes ideje alatt. A helyi magyar alapiskola pedagógusai szintén kivették a részüket a foglalkozások levezetéséből”

– fogalmazott Kotora Andrea, a Nagysallói Református Keresztyén Gyülekezet presbitere.

A Nagysallói Református Keresztyén Gyülekezet az év többi szakaszában is aktívan működik. A nagy ünnepekhez kötődően kézműves foglalkozásokat, ünnepvárót szerveznek a helyi magyar alapiskolával együttműködve. „Szeretnénk, hogy a gyerekek megismerjék az ünnepeinket és egyben eloszlassuk azokat a tévtanításokat, amelyek beleszivárognak az ünnepeinkbe. De megszervezzük minden évben a sportnapunkat is, vannak koncertek és ökumenikus ima alkalmak is” – zárta Tok Tünde, a gyülekezet tiszteletes asszonya.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.28.

„A srácok célja egyértelműen a világbajnoki dobogó csúcsa” – bemutatkozik a Power Klub Šahy

Az ipolysági Power Klub Šahy erőemelő klub tagjai kiváló eredményekkel tértek haza a szlovák bajnokságról. Oszoli Szabolcsot, a…

2024.04.29.

Fábián Janka Ipolyságon

Fábián Janka, napjaink egyik legnépszerűbb női történelmi regényírója, az Ipolysági Városi Könyvtár meghívására érkezett városunkba. A színvonalas rendezvényre…

2024.04.25.

Jóváhagyta a kormány az RTVS-ről szóló törvénytervezetet

Szlovák Televízió és Rádióra (STVR) változik a közszolgálati intézmény elnevezése. Igazgatóját kilenctagú tanács választja meg, melybe négy tagok…

2024.04.25.

Petőfi körtefáit ültették el Zselízen

Fotó: Alapiskola A Magyar Költészet- és a Föld napja évfordulói tájékán Zselízen idén különös eseményt tartottak a magyar…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb