2023. augusztus 10–13-a között került sor a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében a sorban immár harmadik Nagy Ipoly-takarítás, amely számos dologban eltért a korábbiaktól.

Idén, a takarítás harmadik napján családi nappal készültek a szervezők a legkisebbek számára. A családi nap célja a Nagy Ipoly-takarítás gyerekbaráttá tétele volt. A nevelési célzattal megvalósuló kísérőprogram Ipolyvisken zajlott. Az Ipoly ipolyviski szakaszán 5 család, összesen 9 gyermekkel vett részt. A kézműves foglalkozásokat környezetvédelmi feladatlapok, játékok és interaktív előadások követték, amelyeket Szabó Csaba biztosított.

A családi nap keretében, a feldíszített kenukkal összesen 5 család szállt vízre Ipolyvisknél. A településnél található szigetig eveztek. A szakasz biztonságos, nincsenek akadók és nincs nagy áramlás. A családi nap a Zöld Dunakanyar Program keretében valósult meg”

– fogalmazott az Ipoly Alsó szakaszának koordinátora, Antal Nyustin Ágnes.

Ipolyviski szakasz

A III. Nagy Ipoly-takarítást számos szervezési probléma megoldása előzte meg. Többek között évek óta probléma Ipolyvisknél az Ipolyság felé vezető híd pillérénél feltorlódott óriási torlasz. Az év július 17-én Ipolyvisken munkaértekezletre került sor, ahol a régió polgármesterei, a regionális útkarbantartó Vállalat igazgatójával és az Ipolyi Vízgazdálkodási Vállalat munkatársával tanácskoztak a térséget érintő sürgős szakmai feladatokról.

„Sok egyéb mellett megegyeztünk, hogy a viski híd pillérén felgyülemlett hordaléktorlaszt a Vízgazdálkodási Vállalat és a megye közösen számolja fel, ugyanis a híd a megye, míg a folyó a vállalathoz tartozik”

– fogalmazott Facebook-bejegyzésében Csenger Tibor, Nyitra megye alispánja.

„A III. Nagy Ipoly-takarításra részben már meg is valósult a feltorlódott uszadékfa eltávolítása. Az uszadékfa veszélyeztette az utat, a vízi közlekedést és árvízvédelmi szempontból is hátrányos volt. A híd alatt akadálytalanul lehet csónakkal közlekedni, ami korábban nagy problémát okozott”

– tájékoztatott Ipolyvisk polgármester asszonya, Antal Nyustin Ágnes.

A III. Nagy Ipoly takarításon 353 önkéntes 87 csónakkal gyűjtötte a szemetet, míg a parton 87-en önkénteskedtek. Az Ipoly teljes hosszán mintegy 84 m³ szemét gyűlt össze. Az Ipoly Alsó szakaszán 167 fő vett részt, mintegy 4-5m³ szemetet gyűjtve össze.

„Idén megfordult az állás, több lett az önkéntes és kevesebb a szemét. Az első évben rengeteg szemétmennyiség gyűlt össze, tavaly a medertakarítás következtében szintén. Most érkeztünk el arra a pontra, hogy érezhető a különbség, ami köszönhető annak a szlovákiai törvénynek is, hogy a petpalackok visszaválthatóak lettek, így a mennyiségük erősen megcsappant, de a folyamatos takarítás is erősen előre segítette ezt az arányt. Sikerült elérnünk azt, hogy az Ipoly Alsó szakaszának szlovákiai oldalán az összes Ipoly menti település bekapcsolódott a takarításba”

– tette hozzá az Ipoly Alsó szakaszának koordinátora.

A III. Nagy Ipoly-takarítást hosszú hónapok szervezési munkája előzte meg. Az önkéntesek és a kenuk helyszínre szállítása komoly logisztikai és emberi munkát igényelt ahhoz, hogy a takarítás időben kezdődhessen és fejeződhessen be. A szemét összegyűjtése mindennap késő estig tartott. A zárórendezvényeket követő napokban is tartott a szeméthalmazok felszámolása és elszállítása. Ipolyság idén először kapcsolódott be aktívan a szervezési és az előkészületi munkálatokba.  Vállalta a sajtóanyagok, meghívók fordítását és a zárórendezvény megszervezését, majd annak lebonyolítását.

Ipolyviski csapat és a részben megtisztított torlasz a híd alatt

Az Alsó szakaszon a közel 5m³ hulladék összegyűjtését immár harmadik éve Lontó község végzi. Az összegyűjtött hulladékot a Petersen cég szállítja el és ártalmatlanítja. Konczi Károly, Lontó polgármestere nem csak a szemét elszállítását biztosította, hanem az önkéntesek napi élelmiszer csomagjának az elkészítését és igény szerinti szétszállítását is.

Az Alsó szakaszon összesen 167 fő vett részt az önkéntes munkán. Szemetet szedett Pánczél Károly magyar országgyűlési képviselő, Gaál Gergely miniszteri biztos, Csenger Tibor Nyitra megye alispánja is, de érkeztek önkéntesek Selmecbányáról is. A III. Nagy Ipoly-takarításon első ízben vettek részt a WWF (World Wide Fund for Nature, magyarul Természetvédelmi Világalap) önkéntesei, akik Besztercebányáról érkeztek. A WWF a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete több mint 100 országában tevékenykedik és tesz a természeti értékek védelméért és a fenntartható jövőért.

Gaál Gergely, Hidvégi Vince, Nagy Tímea, Antal-Nyustin Ágnes, Csenger Tibor (Fotó: felvidek.ma)

A sikeres III. Nagy Ipoly-takarítás zárókoncertjére szombat este került sor az ipolyszakállosi szabadtéri színpadon, ahol a résztvevők a Madarak formáció koncertjét tekinthették meg. Vasárnap az ipolysági Nagyboldogasszony plébániatemplomban ünnepi szentmise keretén belül adtak hálát a szervezők és önkéntesek, majd a Menora Saag Centrum Artis épületében fejeződött be a zárórendezvény.

Az idei évben az Ipoly-takarítás egyik fővédnöke Panczél Károly országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozási Bizottság elnöke volt, aki aktívan részt vett a szemétszedésben is. Szlovákia részéről Branislav Becík, Nyitra megye elnöke és Ondrej Lunter, Besztercebánya megye elnöke vállalta a fővédnökséget a III. Nagy Ipoly-takarításért.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.16.

Tüstént a zenedobozba raknánk! – megjelent a Kingfishers legújabb dala

A mai napon 16:00-kor jelent meg a Kingfishers új dala, a Dobozba raknám. Ennek kapcsán kérdeztük az Ipoly…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb