2022 őszén indult meg az a migránshullám, amelyet azóta napi szinten saját bőrükön tapasztalnak az ipolymenti települések lakói. A szlovák-magyar határ mentén lévő településeken a helyzet mára tarthatatlanná vált.

Ipolyvisken és Ipolyságon 2023 nyarára mindennapossá vált a napi több tucat főből álló bevándorlók határátkelése. A lakosság fél, a rendőri kapacitás korlátozott, a bevándorlók pedig naponta többször, nagyobb csoportokban érkeznek nem csak Ipolyviskre és Ipolyságra, hanem Tesmagra és Szetére is. A lakosok a települések Facebook-os csoportjaiba töltik fel az fotóikat és hozzászólásban adnak hangot félelmeiknek. A helyi önkormányzatok tehetetlenek, ezért 2023. augusztus 25-ére egy rendkívüli gyűlést hívtak össze Ipolyságon.

Szete

Ipolyság, Ipolyvisk, Szete, a magyarországi Tésa, Kemence, illetve Helembáig bezárólag az összes határmenti település első embere azzal a céllal vesz részt a gyűlésen, hogy a nyilvánosság figyelmét is felhívják a már tarthatatlanná váló helyzetre. A tervek szerint a belügyminisztériumnak és a válságstábnak küldött levelet minden polgármester alá fogja írni.

 2023. augusztus 22-én, illetve 24-én sikerült elfogni két moldáv embercsempészt Ipolyvisken.

Míg 22-én magyar rendszámú, addig 24-én cseh rendszámú gépkocsival érkezett a községbe.

Ipolyvisk

Az utóbbi még aznap bizonyítékok hiányában szabadon távozhatott.  Ez idő alatt az ipolymenti településeken mintegy 375 illegális bevándorló kelt át a határon, akik semmilyen dokumentummal nem tudták igazolni a személyazonosságukat.

„Településünkre augusztus 22-én érkezett a legtöbb migráns, a nap folyamán több mint 120. Az utóbbi hetekben zselízi, lévai, kassai, szepesi rendőrök segítik a már tarthatatlanná váló helyzetet a környék településein”

– fogalmazott Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk polgármester asszonya.

Ipolyság

A rendkívüli polgármesteri gyűlésre augusztus 25-én délelőtt, az ipolysági városházán kerül sor.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.05.22.

Honismereti túrát szerveztek Zselíznél a Garam menti hátságon

Fotó: Csonka Ákos A zselízi Sacher Polgári Társulásról és a Csemadok helyi alapszervezetéről közismert, hogy nem csak a…

2024.05.22.

Nótaesttel ünnepelte alapításának 75. évfordulóját a Csemadok Zselízi Alapszervezete

Fotó: Csonka Ákos/Felvidék.ma Hetvenöt évvel ezelőtt, 1949-ben alapították meg Zselízen is a Csemadok helyi alapszervezetét, amely időszak alatt…

2024.05.21.

A Magyar Nemzeti Múzeum és Zselíz közös pályázatából fejlesztik tovább az Esterházy-kastélyt

(Fotó: Nászaly Gábor) A Magyar Nemzeti Múzeum és a zselízi Esterházy-kastély közösen nyert az INTERREG Szlovákia–Magyarország-program pályázatán, a…

2024.05.22.

Európa jövőjéről diskuráltak női szemmel Garamszentgyörgyön

(Fotó: Csonka Ákos) A Csemadok és a Magyar Szövetség garamszentgyörgyi alapszervezetei gazdag tevékenységük mellett igyekeznek időnként közéleti témákról…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb