Ínycsiklandó illatok és fenséges ízek fogadták szeptember másodikán a Szetére érkezőket, hiszen immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Hagyományos Ételek Ünnepe elnevezésű gasztronómiai nap. A rendezvényen egyszerre hat győztest is hirdettek, hiszen a gasztronap egyik fő alapelve, hogy a saját kategóriájában mindenki az első helyezést éri el.

Szeptember másodikán az őszi napsütés is kedvezett a szetei gasztronapnak, hiszen az előző évekhez képest több érdeklődőt és versenyzőt vonzott a program.

A versenybe összesen hat csapat nevezett be. A helyi lakosokon kívül csapat indult Felsőtúrról, a zalabai csapat a Szövetség tagjaival együtt nevezett be, de a szetei önkormányzat is képviseltette magát a főzőversenyen”

– fogalmazott Német Zsolt, Szete község polgármestere.

„Nem adtuk meg előre, hogy milyen ételeket lehet főzni, szabad választása volt minden csapatnak. Így alakult, hogy ahányan főztek, annyi félét készítettek. Mindenki nyertese a mai napnak, hiszen az ételek elkészítésébe bele adtak a csapatok mindent. Mindenki első díjat kapott, hiszen nálunk a részvétel a fontos”

– tette hozzá a polgármester.

Pacal, tejfölös fácán kapros haluskával, bakonyi, toros káposztaleves, gulyás, babgulyás, jerkéből készült gulyás egyike azoknak az ételeknek, amelyek terítékre, majd kóstolásra kerültek.

A rendezvény a művelődési központ udvarán került sor, ahol kicsiket és nagyokat egyaránt színes program várta. Tomi bohóc szórakoztatta a legkisebbeket, de a kulturális programok részeként fellépett a deméndi Gyöngyszemek Asszonykórus, a Százdi Citerazenekar és a Csemadok Lekér Nosztalgia énekegyüttes is, akik Neoton számokkal szórakoztatták a látogatókat.

A környékbeli előadók mellett fellépett KATY énekesnő és az operett-musical részleteket előadó Bernáth Tamás. A gazdag kultúrműsor már délben kezdetét vette, amely szinte kitöltötte a teljes délutánt. Ezt követően hajnalig tartó utcabállal zárult a rendezvény, melyhez a Seventy-Retro Disco Show alapozta meg a hangulatot.

rbt

Kísérő programként az ipolyszakállosi kézművesek közreműködésével pedig nádból készült kosárfonást sajátíthattak el az érdeklődők.

„Nagyra értékelem a csapatok versenyhez való sportszerű hozzáállását. Hálás vagyok a sok segítségért a barátoknak és a támogatóknak. Nagy örömömre szolgál, hogy idén a korábbiakhoz képest több helyi lakos volt kíváncsi a rendezvényre”

– zárta Szete köszég polgármestere.

A gasztronap a Községi Önkormányzat szervezésében a KultMinor támogatásával valósult meg N. Tóth Anikó írónő védnöksége alatt.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2023.09.25.

Az üvegdrótozás utolsó Ipoly menti mohikánja

(Fotó: Németh László gyűjteménye) Emlékszünk-e, milyen jólesett a papa borát, vagy kisüstijét felhörpinteni a helyi JRD (TSZ) által…

2023.09.26.

SacheRock! – zenei kamaraestek lesznek zselízi a Sacher-pincében

The SacheRock Underground Festival néven zenei fesztivált szervez a zselízi Sacher Polgári Társulás. "Kiállítások, könyvbemutatók, tortasütő versenyek. A…

2023.09.27.

Felhívás: Esterházy János mint példakép

A Charta XXI Egyesület, az Esterházy Akadémia és a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány közösen hirdeti meg az „Esterházy…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb