Rák Norbert, Pizúr Martin és Nap Olivér – érdemes megjegyezni ezt a három nevet, ugyanis minden bizonnyal hallani fogunk még róluk a futball világából, remélhetőleg minél magasabb szintről.

zselízi tehetségek
Rák Norbert, Pizúr Martin és Nap OlivérFotó: Puskás Akadémia

A három tehetséges zselízi labdarúgó a zselízi korosztályos csapatokban ismerkedett meg a focival, tehetségükre Sokol László edzőjük figyelt fel elsőként, de hamarosan Párkányba kerültek, ahol Balog Sándor keze alatt fejlődtek, aki a mai napig segíti őket. Innen az NB II-es Dorogra kerültek, most pedig az NB I-es felcsúti Puskás Akadémia vette meg a játékjogukat. Helyi viszonylatban nem megszokott, hogy 11 éves játékosokért átigazolási díjat fizessen egy klub, illetve akadémia, de ez is jelzi kvalitásaikat, hogy érdemes rájuk figyelni. Jelenleg Oli és Martin a Puskás Akadémia U13, míg Nonó az U12-es csapat tagja.  Jártak már a DAC edzőtáborában is, akárcsak Párkányban, Saláta Kornél focitáborában, de Rák Norbert részt vett az olasz Juventus magyarországi focitáborában, a londoni West Ham United válogatóján, illetve volt a Ferencvárosnál is próbajátékon.

A DAC szerette is volna mindhármukat leigazolni, de éppen akkor voltak a Covid-lezárások, így az a lehetőség meghiúsult. Közben további szakemberek is felfigyeltek a tehetségükre, meghívták őket Lévára, ám ezt nem tekintették előrelépésnek. Nonó (ifj. Rák Norbert) azért beírta magát az ottaniak emlékezetébe, amikor a Hamšík Akadémia elleni meccsen ő szerezte a lévaiak egyetlen gólját. De nagyon büszkék rá, hogy pár alkalommal bekerültek a Komárom–Esztergom Vármegyei válogatottba is. Olivért 2021-ben, Martint pedig 2020-ban megválasztották az év játékosának Dorogon.

A fiatalok szép karrierjének és sikereinek viszont ára van. Amellett, hogy keményen edzenek, rengeteg időt kell úton tölteniük, ugyanis heti 4-5 alkalommal járnak edzésre és meccsre.

Kép: puskasakademia.hu

Korábban Párkányba, majd Dorogra, jelenleg pedig Felcsútra utaznak, ami Zselíztől körülbelül 90 kilométer. Ráadásul természetesen a foci nem mehet a tanulás rovására sem, így komoly koordinációt igényel, hogy a sportot és a tanulást összehangolják. Szüleik viszont nagyon elhivatottak és mindent megtesznek, hogy megteremtsék a lehetőséget fiaiknak, hogy kibontakoztathassák tehetségüket.

Nagyon örülünk, hogy a Puskáshoz kerülhettünk. Fantasztikus körülmények vannak az akadémián. Minden focista álma, hogy ilyen infrastruktúra biztosítsa számára a foci szeretetét és élvezetét

– mondta el Pizúr Rózsika, Martin édesanyja.

– Nagyon nagy köszönettel tartozunk a Dorogi FC-nek is mindazért, amit eddig a srácokért tett. Lehet, még találkozunk a jövőben. Még hosszú út áll a fiúk előtt, de reméljük, kitartanak és elérik álmaikat – tette hozzá Nap Adrián, Oli édesapja.

id. Rák Norbert, Nonó apukájának pedig meggyőződése, hogy a fiúk itt tudnak a legjobban fejlődni, ezért nem sajnálják az áldozatot, hogy esetleg többet kell utazniuk. Viccesen teszik hozzá, hogy Dorogon és Felcsúton már mindenki „kopacskinak” hívja a futballcipőt.  A srácok álma, hogy profi labdarúgók legyenek, és minél magasabb szinten kergethessék a labdát. Ezért persze mindent meg is tesznek, a rengeteg edzés mellett szabadidejükben is fejlesztik magukat egyéni módon, például teqballal.

Nonó álma, hogy felnőttként egyik kedvenc csapatában, a Real Madridban szerepelhessen, Martin leginkább a Manchester Unitedbe vágyik, míg Olivér a Barcelonába, de természetesen bármilyen színvonalas csapatnak örülnének.

Szorítsunk nekik, hogy elérjék kitűzött céljaikat és vigyék el jó hírét Zselíznek és a Felvidéknek.

Csonka Ákos, Ma7.sk
Megjelent a Magyar7 2023/43. számában.

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.06.14.

Van elég vízhozama a Garamnak a Mohi atomerőmű 3-4. blokkjának ellátásához?

Foto: Slovenske elektrárne a.s. Az ukrán háború ráébresztette a világot, hogy mennyire is sebezhetőek vagyunk energetikailag, még Európában…

2024.06.14.

EP-választás után: változik-e Brüsszel irányvonala?

Fotó: www.economx.hu Szerte az EU-ban lezajlottak az európai parlamenti voksolások, mint tudjuk, a felvidéki magyarságnak ismét nem lesz…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb