(Fotó: Csonka Ákos)

A Csemadok és a Magyar Szövetség garamszentgyörgyi alapszervezetei gazdag tevékenységük mellett igyekeznek időnként közéleti témákról is beszélgetéseket szervezni. Ennek jegyében adott elő már Szentgyörgyön Király Gábor válogatott labdarúgó, Pál Feri atya, Csókay András idegsebész, Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, Gyimesi György és Csenger Tibor is.

Az Európai Parlamenti választások kapcsán Kovács Péter házigazda úgy gondolta, hogy Európa jövőjéről is van bőven mit megbeszélni, ezért erre a témára szerveznek eseményt, ám ezúttal a politikusnők szemszögéből vizsgálva a témákat.

(Fotó: Csonka Ákos)

Ennek jegyében vett részt a beszélgetésen az anyaországról dr. Illés Boglárka, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára, dr. Ferenc Viktória nyelvész-kutató Kárpátaljáról, a Fidesz-KDNP Európai Parlamenti képviselőjelöltje, Pinke Loretta, a helyreállítási tervért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterelnök-helyettes szóvivője, valamint a HLAS-DS európai parlamenti képviselőjelöltje, illetve Mag Fodor Enikő Besztercebánya megyei képviselő, a Magyar Szövetség európai parlamenti képviselőjelöltje.

A beszélgetésen résztvevő hölgyek olyan témákat boncolgattak, mint az európaiság lényege, hogy létezik-e valamiféle európai identitás; milyen kihívásokkal küzd Európa, illetve az Európai Unió, az egész kontinensre jellemző elöregedő lakosság problémaköre, valamint a felvidéki magyarságot érintő témák is előkerültek.

Valamennyien egyetértettek abban, hogy Európának a hagyományait, a zsidó-keresztény kultúrát és gyökereit meg kell tartania és erre kell építenie a jövőt.

(Fotó: Csonka Ákos)

Valamennyi résztvevő konzervatív értékrendet vallva ezen értékek megtartó erejében hisz, és hisz akkor is az Európai Unióban, ha megannyi kérdésben úgy tűnik, mellékvágányra került az EU politikája és meglehetősen rossz irányba halad.

A hölgyek viszont elkötelezettek arra vonatkozóan, hogy az öreg kontinens államszövetségét igenis vissza lehet téríteni a Schuman-Adenauer-féle útra és a június 8-9-i választás után sikerülni fog reformokat végrehajtani Brüsszelben.

A magas színvonalú rendezvényen megjelent több környékbeli település polgármestere, vezetője, politikusa, ami egy eredményes együttgondolkodást és tartalmas vitát eredményezett.

Az alkalom is bizonyította, hogy van igény az ilyen rendezvényekre és nem kell félni az érzékenyebb témáktól, amelyek az életünk részét képezik.

(Csonka Ákos, Felvidék.ma)

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.06.14.

Van elég vízhozama a Garamnak a Mohi atomerőmű 3-4. blokkjának ellátásához?

Foto: Slovenske elektrárne a.s. Az ukrán háború ráébresztette a világot, hogy mennyire is sebezhetőek vagyunk energetikailag, még Európában…

2024.06.14.

EP-választás után: változik-e Brüsszel irányvonala?

Fotó: www.economx.hu Szerte az EU-ban lezajlottak az európai parlamenti voksolások, mint tudjuk, a felvidéki magyarságnak ismét nem lesz…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb