Fotó: Csonka Ákos

A zselízi Sacher Polgári Társulásról és a Csemadok helyi alapszervezetéről közismert, hogy nem csak a kulturális és a közösségi életben igyekeznek gazdag aktivitást kifejteni, de – lévén, hogy a Sacher-ház és a hozzá kötődő Esterházy kultusz által kultúrtörténeti érték is kapcsolódik hozzájuk – az idegenforgalomra és a turizmusra is hangsúlyt fektetnek. Ennek jegyében tartanak rendszerint helytörténeti, ismeretterjesztő előadásokat, és mutatják be egyre szélesebb körben az ide látogató turistáknak vagy az egyre rangosabb vendégeknek azokat az értékeket, amelyek áthatják Zselízt és a Garam mentét.

Ennek a gondolatvilágnak a jegyében határozták el, hogy a HamaHama természetjáró egyesülettel Dudek Henrietta iránymutatása alatt egy honismereti turisztikai kirándulást szerveznek a Garam menti hátság lankáira Pünkösdvasárnap.

„Manapság – hála Istennek – reneszánszát éli a turisztika, de azt tapasztaltuk, hogy bár a szélesebb környéken számos túraútvonal és vezetett túralehetőség van, szűkebb pátriánkban ilyenre még nem igen volt példa. Holott ez a táj is rendelkezik számos olyan adottsággal, amit bizony érdemes bebarangolni és bemutatni. Ezért döntöttük el, hogy Zselíz és Garamkissalló között mintegy 20 kilométeres nyomvonalon bejárjuk e tájat és felfedezzük annak csodáit” – meséli Csonka Ákos, az egyik főszervező.

Dudek Heni hozzátette, hogy az út során a Börzsönyi- és a Garam völgyi panoráma végtelenjének kémlelése is átölelhette annak a közel 50 elszánt vándornak a lelkét, aki útnak eredt, de a figyelmesen tekingetők megpillanthatták még a Selmecbánya fölé magasodó Szitnyát is.

Mint mondta: „Az elején frissítő jelleggel megáldott minket könnyeivel a teremtő jó Isten is, de ez egyáltalán nem szegte kedvünket, hiszen a Mészáros-pincészet (Vinariam PT) borai és a Gubík pincészet szilvóriuma könnyen feledtetett minden esetleges zavaró körülményt.”

Fotó: Csonka Ákos

„Bár mély talajon dagonyázva, de annál nagyobb elszántsággal vettük nyakunkba a Csillag-hegyet, a Csárád völgyét, a Lencsés tavat (és annak legendáját), az Isten-hegyet, a Nagy-Bereket, a Hosszúlánc dűlőt, az Erdőközi kis tavat és a Fakastély egykori helyét is. Mely során felfedtük szinte minden titkát a Garami ártér vízgyűjtő területeinek elfeledett, érintetlen világának” – magyarázta a részleteket Csonka Ákos, aki helytörténészként a túra pihenőiben osztott meg érdekességeket a térség múltjáról: Zselíz alapításáról, Becsei Vesszős György lovag kalandjairól, Marcus Aurelius itt tartózkodásáról vagy éppen a Fakastély mesebeli történetéről. A túra végi falatozás megejtése közben pedig a Magyar Házban (Sacher-ház) Kepka Márk avatta be a túrázókat a Sacher- és az Esterházy-kultusz hagyományaiba.

Fotó: Gindele Pál Tibor

Ezúton is köszönjük szépen mindenkinek, aki hozzájárult ennek a kellemes és hasznos túrának a megvalósulásához, különös tekintettel Mocsári Lajosnak, Krizsovics Erzsi néninek a finom falatokért, amivel megörvendeztették a túrázókat a fárasztó menet után, a farnadi phrontos íjász Chládek Lászlónak a túraötlet kivitelezéséért, akárcsak a Vár-Lak Pincészetnek a finom borkóstolókért, Gubík Gergelynek a kisüstiért és az oroszkai ZsakyTransnak pedig a helyszínre szállításért – nyilvánították ki köszönetüket a szervezők.

A következő hasonlóan tematikus túra a HamaHama szervezésében Szőgyénben lesz július 5-én. Részletek az egyesület honlapján és facebook oldalán lesznek elérhetőek hamarosan.

(Felvidék.ma)

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.06.14.

Van elég vízhozama a Garamnak a Mohi atomerőmű 3-4. blokkjának ellátásához?

Foto: Slovenske elektrárne a.s. Az ukrán háború ráébresztette a világot, hogy mennyire is sebezhetőek vagyunk energetikailag, még Európában…

2024.06.14.

EP-választás után: változik-e Brüsszel irányvonala?

Fotó: www.economx.hu Szerte az EU-ban lezajlottak az európai parlamenti voksolások, mint tudjuk, a felvidéki magyarságnak ismét nem lesz…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb