Foto: Slovenske elektrárne a.s.

Az ukrán háború ráébresztette a világot, hogy mennyire is sebezhetőek vagyunk energetikailag, még Európában is. A háború miatti nyersolaj és földgáz ellátás akadozottá és drágává vált, ezért számos ország a villamos energia megerősítését tűzte zászlajára.

Szlovákiában ettől jóval korábban felismerték, hogy szükség van az atomenergiára, ami bár veszélyesnek és Csernobil miatt félelmetesnek tűnik, valójában az atomhulladékot leszámítva a legzöldebb és legbiztonságosabb energiatermelés.

A Léva melletti Mohi atomerőmű 3-4-es blokkja viszont már több mint egy évtizede csak készül, mint a Luca széke.

A háború miatti energiaválság bár felgyorsította a kivitelezési folyamatokat, de a célegyenesbe érve két fiatal környezetvédő aktivista rámutatott egy komoly problémára.

Méry János portálunknak azt állítja, hogy a Garam vízhozama nem biztos, hogy kielégíti az atomerőmű új blokkjainak vízellátási igényét. Ezt egyébként maga a Szlovák Atomenergia-felügyeleti Hivatal is megerősítette, hogy a Garam folyó vízszintjének a nyári hónapokban várható csökkenése miatt nem kizárt, hogy a teljesítményt már a 3. blokk esetében is csökkenteni kell. A 4. blokk pedig még messzemenően csak készülőben van.

Ez több okból kifolyólag is problémákat vet fel, hiszen egyrészt veszélyezteti a projekt sikerét és az energiaellátás hatékonyságát, másrészt pedig nem kevés környezetvédelmi kárt is okozhat a folyó élővilágában.

„Tekintettel arra, hogy a mohi atomerőmű 3. és 4. blokkjának építésével kapcsolatban a közelmúltban számos olyan szabálytalanságot tártak fel, amelyek hatással lehetnek az atomerőmű biztonságos üzemeltetésére, szeretnénk tisztázni pár tényezőt az atomerőmű építésével és üzemeltetésével kapcsolatos egyes kockázati szemponttal kapcsolatban.
Mindenekelőtt érdekelne bennünket a Szlovák Atomenergia-felügyelet álláspontja az atomerőmű tervezett vízgazdálkodásával kapcsolatban, mivel, mint kiderült, és amint azt maga az Atomenergia-felügyelet is megerősíti határozatában, reális esély van arra, hogy a jelenlegi feltételek és a jelenlegi felállás mellett kritikus bonyodalmak lépnek fel, amelyek nemcsak magát az atomerőmű működését érintik, hanem a Garam folyó medencéjének környezetére is jelentős negatív hatást gyakorolhatnak.
A 395/2010 – 3. 4/hp számú záróvéleményben foglalt, az MO 34 reaktor építésére és üzemeltetésére vonatkozó feltételek 3.18-3.20. pontjai között szerepel az üzemeltetési célokra és vészhelyzetek esetére szükséges vízmennyiség biztosításának bizonyítási kötelezettsége, beleértve a vízszegény időszakokban és a Garam folyó vízszintjének bizonyítottan tartós csökkenése esetén a jövőben bekövetkező csökkentett vízhozamot.
A mohi atomerőmű 3. blokkjának korai üzembe helyezését engedélyező határozatokban az Atomenergiai-felügyeleti Hivatal megállapítja, hogy a Garam folyó vízszintjének a nyári hónapokban várható csökkenése miatt nem kizárt, hogy a teljesítményt csökkenteni kell” – áll az aktivisták hivatalos kérdésében, amelyet a Szlovák Villamosművekhez, illetve a többségi tulajdonos cseh EPH csoporthoz.

Választ viszont a hivatalos, 8 napi válaszadási kötelezettség lejártáig nem kaptak!

A hivatalos válasz után cikkünket bővítjük.

Csonka Ákos

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.07.11.

Előre megy-e Nyitra megye?

Fotó: Csenger Tibor facebook oldala 2022-ben különösen nagy felhatalmazást kapott a Szövetség a választóktól a megyei képviselő-testületbe a…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb