A vasárnapi litánia keretén belül rendhagyó módon felszenteltek egy köztéri szakrális kisemléket Zselízen. Nepomuki Szent János szobra 1945-ig az egykori zselízi Szent Jakab-templom bejáratának jobb oldalán állt. A második világháború idején, a front áthaladtakor a visszavonuló németek felrobbantották a templomtoronyot amivel együtt a szobor is megsemmisült.

Az ’50-es években romjaiból újjáépített templom fomája teljesen megváltozott, ki is bővült, a szakrális kiesmlék viszont már nem került vissza egykori helyére. Bár talpazata és bizonyos részei megmaradtak, aminek a legnagyobb tardosi vörösmárvány darabja 74 évig kallódott a plébánia udvarán. A plébániát később le is bontották, helyette új épült, a talpazat viszont megmaradt. Csodával határos megmenekülése vélhetően hatalmas súlyának köszönhető.

A talapzat.

Korábban felmerült a talpazat hasznosítása. Fischer-Colbrie Ágoston szoborállítási kezdeményezésekor felmerült, hogy a szobrot erre a talpazatra helyezzék el, mivel a zselízi születésű püspök szobra szinte pontosan a korábbi Nepomuki-szobor helyén lett felállítva. Az ötletet végül elvetették azzal, hogy a talpazatnak eredeti társát kell szolgálnia. Ekkor indult meg a szakrális emlékmű újraállításának gondolatisága.

A Szent Jakab-templom és Nepomuki Szent János szobra egykor.

A helybéli Mézes Árpád restaurátor művész felajánlására hamarosan került is egy Nepomuki-szobor, így megkezdődhetett az erősen megrongálódott, a világháború nyomait még mindig viselő talpazat restaurálása, melyre Tóth Gyula és fia, Endre kőfaragómesterek vállalkoztak Mézes Árpáddal egyetemben. E munkálatok befejeztével a szobor 2020. május 17-étől ismét Zselízt oltalmazza a templom déli oldalán.

Lassan minden a helyére került.

Az újraállítás beleilleszkedik abba az értékmentő koncepcióba, ami Zselízen tapasztalható az elmúlt években, a középkori templom és annak freskói mellett számos történelmi érték újult meg vagy reprodukálódott.

„Nagy köszönet illeti Stanislav Illéš plébános urat, aki szorgalmazta a szobor újraállítását, akárcsak Mézes Árpádot a felajánlásért és az igényes munkálatokért, valamint Tóth Gyula urat és fiát Endrét, akik a legmagasabb szakértelemmel állították helyre a talpazatot. Hiszem azt, hogy ilyen apró, de fontos lépésekkel sok évtizedes adósságokat törlesztünk és tisztelgünk múltunk előtt. Remélhetően pedig általuk minél élhetőbb és szerethetőbb lesz otthonunk”

– nyilatkozta ezzel kapcsolatban Csonka Ákos, helytörénész, önkormányzati képviselő.


Ki is volt Nepomuki Szent János és mit szimbolizál?

A csehországi Nepomukban született valamikor1340 és 1350 között. Érseki helynökként gyóntatója volt IV. (Luxemburgi) Vencel cseh király és német-római császár feleségének, Bajor Zsófiának. A legenda szerint a féltékeny király – akit az alkohol egyre inkább hatalmába kerített – ki akarta őt vallatni, de nem volt hajlandó megszegni a gyónási titkot. Emiatt megkínoztatta és a Károly-hídról a Moldva folyóba dobatta (Vencel első feleségét, Bajor Johannát saját vadászkutyáival tépette szét).

Mártírhalála miatt a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok, fuldoklók, illetve a bányászok, védőszentje. A leggyakrabban hidak, vizek mellett találhatóak a szobrai, barokk stílusban, egyik ujját ajkára téve vagy kezében keresztet tartva. Liturgikus emléknapját május 16-án ünnepli a Katolikus Egyház.


fotók: Csonka Ákos

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb