Hosszú évtizedek óta problémát jelent Zselízen a csatornahálózat teljes körű kiépítettségének a hiánya. Bár a teljes lakosság több mint 60%-a le van fedve, a maradék negyven százaléknak viszont sok kellemetlenséget és nehézséget okoz a hiányosság. A jelenlegi csatornahálózat kétezres években több szakaszban lett kiépítve állami támogatásból, ám akkora büdzsé nem tellett, hogy az egész város lefedése megtörténhessen. Innentől kezdődik az az elégedetlenséghullám, ami a város érintett lakosaitól tapasztalható, teljes joggal, hiszen aki rá van kötődve a hálózatra, az hozzávetőlegesen két eurót fizet a szennyvízelvezetésért, míg akinek saját emésztőgödörből kell azt kiszívatnia, azoknak ennek sokszorosára jut ki az ár (egy húzatás 40-60 euróba kerül átlagosan). A 21. században egyáltalán nem kellene kérdésnek sem lennie ilyen alapvető dolognak a megléte. Ezt támasztja alá az az Európai Uniós irányelv, hogy 2021-re mindenhol elérhető legyen a közművesített ivóvízellátás és a csatornahálózat. Szlovákia nagyon messze áll még ettől a célkitűzéstől, de ahogy jelen ütemben halad és szorgalmazza az ügyet, még jó ideg is messze is marad.

(fotó: oroscafe.hu)

Mindazonáltal ez egy olyan problematika, amit önmaga egy Zselíz méretű város sem tud megoldani. Bárki is lehet a polgármester és bárkik lehetnek is a képviselők, ha állami vagy EU-s forrást nem irányítanak ide, egyedül a város képtelen az akadályt megugrani.

„Hosszú évek óta részletekig kidolgozott projektterv és dokumentáció áll a rendelkezésünkre, amit a Környezetvédelmi Minisztérium előző kiírásában jóvá is hagyott. Ezért bár győztes, de nem eredményes pályázat lett a mienk. Forráshiány miatt ugyanis éppen eggyel a keretösszeget meghatározó vonal alatt helyezkedett el a projektünk, ugyanakkor fel vagyunk készülve, hogy ha ismét lehetőség kínálkozik, arra rögtön reagálni tudjunk. Remélhetőleg hamarosan lesznek új felhívások. Én és a városvezetés teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a megoldást illetően és állíthatom, hogy az elsőszámú prioritásaink között van kérdés megoldása. Sajnos (főleg) nem rajtunk múlik”

– mondta el ezzel kapcsolatban Juhász András, Zselíz polgármestere.

Ezáltal a közel 8 millió eurós beruházás ismét elmaradt és tovább várat magára, míg a lakosok türelme egyre fogy (joggal). Pedig emlékezhetünk, magyar minisztere volt ekkor a tárcának, a Most-Hidas Sólymos László. Viszont az államigazgatásnak bármilyen kormánya is van és lesz, a probléma teljeskörű, országos viszonylatú felszámolására nagyobb odafigyelést és több forrást kellene szánnia.

(fotó: Mikulčan Polgári Társulás)

A márciusban választott új kabinet egyelőre új kiírást még nem eszközölt, de Csenger Tibor (és e sorok szerzője) a júniusi miniszterelnöki találkozón felhozták a témát az új környezetvédelmi miniszternek, Ján Budajnak, aki szóbeli ígéretet tett, hogy foglalkozni fog a Garam menti város ügyével.

A találkozó formális volt, egy fogadáson beszélgettünk a miniszterrel, aki nyitott volt irányunkba. Reméljük tettek is követik a szavakat”

– mondta el erről Csenger Tibor  önkormányzati képviselő, egyben Nyitra megye alelnöke is.

Hasonló reménysugarat jelenthet a probléma megoldására Veronika Remišová újonnan kinevezett régiófejlesztési miniszter az önkormányzatoknak címzett felhívó levele is, amelyben a még ki nem merített EU-s kohéziós alapok felhasználását szorgalmazza olyan projektekkel, melyek megvalósításra készen állnak. A zselízi éppen ilyen. De reményteljes lehet az a horribilis mértékű hitelcsomag is, amit az Európai Unió vett fel a járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklésére. A hozzávetőleg 40 milliárd euró bizalomra adhat okot a zselízi és az ahhoz hasonló problémák orvoslására is.

A problémakör összetettségét továbbá árnyalja az is, hogy míg a kanalizáció hiányzó részének kiépítése nem történik meg, a városvezetés feleslegesen fogna bele a helyi érvényű utcahálózat felújításába, ugyanis egy csatornahálózat-építési nagyberuházás az aszfaltburkolat felbontását feltételezi sok helyen. Pedig Zselíz utcáira is sok helyen ráférne a részbeni vagy teljes felújítás, ám addig ennek komplexszerűen való kezelése nem lehetséges és kénytelen váratni magára, amíg az előző probléma meg nem oldódik. Reméljük már nem sokáig.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb