A tárkony (Artemisia dracunculus) évelő gyógy, illetve fűszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony. Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű fűszer. Illóolajának illata az ánizsra emlékeztet.

A tárkony Erdélyből került Magyarországra. (fotó: pixabay.com)

A tárkonyt széles körben használják a gasztronómiában, de a gyógyászatban is alkalmazzák. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat. Az emésztés elősegítésére, enyhe nyugtatóként és szívbetegségek megelőzésére is használták.

A tárkony helyettesítheti a sót azon emberek számára, akiknek magas a vérnyomásuk. További gyógyhatása, hogy segíti az epe termelését a májban, ami segít az emésztésben, és így felgyorsítja a mérgező anyagok eltávolítását a szervezetből. Amellett, hogy serkenti az emésztést, enyhe nyugtató hatásáról is híres, ezért altatóként is használták. Nyílt sebekre antibakteriális hatása miatt használták.

Ma már elsősorban a konyhában használják, de hőkezelés után is megmarad a gyógyító hatása. Én a tárkonyt az egész család által kedvelt csirkeragulevesben szoktam használni. Lássuk, én hogyan készítem!

A tárkony emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai a főzés után is megmaradnak. (fotó: Gyekiczky Adrienn)

Tárkonyos csirkeragu-leves

Hozzávalók: ½ kg csirkemell, 1 fej vöröshagyma, olaj vagy sertészsír, 20 dkg gomba, zöldségek tetszés szerint: sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, kelbimbó, zöldbab, karfiol (ízlés szerint, ki mit szeret), petrezselyemzöld, friss vagy szárított tárkony, só, bors, szerecsendió, pirospaprika, tejszín, ecet.

Elkészítése:

A zsiradékon üvegesre pirítom hagymát, ráteszem a csirkehúst, amit „fehéredésig” pirítok. Utána belerakom a felaprított zöldségeket, majd a gombát is. Ezeket párolom pár percig. Utána sózom, borsozom, szerecsendiót reszelek bele. Azután jöhet rá a petrezselyemzöldje és a tárkony. Végül a pirospaprikával ízesítem és felöntöm vízzel. Addig főzöm, míg meg nem puhul a hús. Végül a sűrű levesbe beleöntöm a tejszínt és egy evőkanál ecetet is tehetünk bele. Ezután még jól összeforralom. Tartalmas, különleges ízvilágú levest kapunk, amit tálaláskor még citromlével savanyíthatunk.

Íme a végeredmény (fotó: Gyekiczky Adrienn)

Jó étvágyat!

Gyekiczky Adrienn

Címkék: , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.04.14.

Kutatás az Ipoly mente kultúrális életéről – Mondja el véleményét!

Győry Zsófi Nyugat-Magyarországról származik, végzős egyetemi hallgató Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Idén szerzi meg diplomáját közösségszervezés-szakon. Mivel…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb