Utánanézve az étel nevének, érdekes információkra bukkantam. A nevéből következtetve azt hinnénk, hogy köze van a székelyekhez vagy a szegediekhez, pedig nincs így. A hagyományos székely konyha nem is ismeri ezt az ételt, és a szegedi megnevezése pedig egy elhallásból eredeztethető. Mit ad Isten, még a nagyrabecsült Petőfink is bejön a képbe, mikor erről az ételről kutakodom.

Petőfi Sándor 1844-45 körül. (fotó: wikipédia)

Mert bizony az ő barátja evett először ilyen ételt, amit – egy már bezárt vendéglő konyhájában – csaptak össze neki a megmaradt ételekből: egy kis pörköltből, savanyúkáposzta-főzelékből és egy kis tejfölből. Ő volt az a bizonyos Székely József, akinek a nevét kapta meg ez az étel. Annyira meg volt vele elégedve, hogy másnap Petőfi is ezt rendelt, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az előző napi ételre. A szegedi gulyás név (csehül és szlovákul segedínský guláš, németül Szegediner Gulasch) valószínűleg egy Bécsben történt elhallás következtében alakult ki. De az is lehet, hogy az ízesítőként benne levő szegedi paprika is közrejátszhatott. Az étel kapcsán az egyik csavar, hogy míg Magyarországon friss kenyérrel, nálunk Felvidéken, természetesen knédlivel fogyasztják. Viszonylag gyorsan és kevés hozzávalóból el tudjuk készíteni.

(fotó: Gyekiczky Adrienn)

Hozzávalók: fél kg sertéscomb, fél kg savanyú káposzta, egy nagy vöröshagyma, sertészsír, 2,5 dl tejföl (vagy tejszín- ízlés szerint), pirospaprika.

Elkészítése: Az apróra vágott vöröshagymát a sertészsíron megpirítjuk. Erre tesszük a kockára vágott húst. „Fehéredésig” pirítjuk, majd picit megsózzuk. A húsra rátesszük a savanyúkáposztát és jól összeforgatjuk. Aki nem szereti túl savanyúan, az hideg vízbe áztatva egyszer-kétszer kimoshatja. A káposztára tesszük a pirospaprikát ízlés szerint. Más fűszert nem kell beletenni, hiszen a savanyú káposzta ízesítve van. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a hozzávalókat. Főzzük körülbelül 45 percig, amíg a hús megpuhul. A végén jöhet bele a tejföl vagy a tejszín. Én jobban szeretem a tejszínt használni, lágyabb lesz tőle az étel. Hagyjuk, hogy még egyet forrjon, és tálalhatjuk is. Többször felmelegítve a legfinomabb!

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb