Korábban is foglalkoztunk már az ipolysági vállalkozókat érintő gazdasági válság és ugrásszerű adóemelés problematikájával, főleg az első hullám alatt volt felkapott a téma. Azóta nyakunkon volt a második hullám, jelenleg is tombol a harmadik, a csapból is a COVID-19 folyik, mégis itt az ideje, hogy leporoljuk a témát. Mivel 2020-során nem sikerült semmilyen eredményt elérni, 2021-ben folytatódik az olykor egyoldalú dialógus a város vezetősége és a vállalkozói közösség közt. Interjúsorozatunk első részében Antalfi Gyulát, a Hotel Villa Romaine tulajdonosát kérdeztük a válsághelyzetről, a megemelt adókról és a vállalkozók formálódó érdekképviseleti csoportjáról.  

Az egész történet az ugrásszerű adóemelésekkel kezdődött 2019 végén, még álmodni sem mertünk a napjainkban tapasztalható krízis kialakulásáról. Hogyan reagált akkoriban?

Akkor is le voltunk már döbbenve, hogy miért? Mire föl lett ez így emelve? És kvázi, ahogy azt akkor a polgármester elmondta: ő megbeszélte a lépést a város nagyobb vállalkozóival, miszerint többet fizetnek majd a város kasszájába. Nem tudnak erről azok a vállalkozók. Tehát le voltunk döbbenve, miért emelték fel ennyire, 75%-kal az ingaltanadót.

Nagyságrendileg mit jelent a 75%-os adóemelés egy olyan vállalkozás számára, mint az öné?

Az adó ki van számlázva az év elején, és ebből kifolyólag ki is kell fizetni az év elején. Tehát nekem a 2019-es év profitjából kellett kifizetnem a 2020-as évet, hiszen az év legelején még nincs kitermelve az adóra szánt összeg. Ha előre tudjuk, hogy ekkora emelkedés lesz, aszerint gazdálkodtunk volna. Ám, mivel csak az év végén derült ki, illetve olyan mértékű volt, amire senki nem számított, engem is váratlanul ért.

Amikor próbáltunk beszélgetni a vezetőséggel arról, hogy mit lehetne csinálni ezzel a problémával, azt a választ kaptunk, hogy ebben az évben nem lehet vele csinálni már semmit.

Próbáltak esetleg valamilyen konkrét lépést tenni az ügy megoldásának érdekében még a COVID-19 krízist megelőzően?

Megkérdeztem a polgármestert, miért kellett ilyen mértékű emelés. Az volt a válasza, hogy éveken keresztül nem lett emelve, most muszáj volt emelni, szüksége van a városnak fejlesztési forrásokra. Az is kiderült, hogy már nem tudunk semmit lépni, a rendelkezés el lett fogadva és hatályba lépett. 2020-ra már kirótták a nagyobb adót, azt az évet ilyen szempontból elvesztettük.

Esetleg azzal kapcsolatban kaptak-e visszajelzést a város felől, hogy „rendben, 75%-kal növeltük az adót, de ez a pénz ilyen vagy olyan fejlesztésekre szánjuk majd, amelyek a vállalkozók számára is kedvezőbb körülményeket teremtenek”?

Személy szerint nem látom, hova megy majd az a plusz pénz. Az, hogy a krízis idején például megsegített volna a város minket bármivel… Nos, ilyen jellegű intézkedésről nem tudok. Egyébként természetes, hogy a vállalkozók által befizetett adóból konkrétan kimutatható módon nem tér vissza hozzájuk semmi, ezzel normális helyzetben nincs is probléma. Viszont ott van például a hotel előtti útszakasz állapota. Valószínűleg a legrosszabb a főtéren, az érintett bizottságnak is tagja vagyok, és legalább két éve kérelmezem, hogy kezdjenek vele valamit. Tele van kátyúval, rossz parkolni a vendégeknek – nem csak a hotel vendégeinek, hiszen más vállalkozások is vannak azon a soron.

Elmondható, hogy a befizetett magas adók ellenében még csak gesztus szintjén sem érkezett semmilyen visszajelzés a város felől.

Az első hullám alatt két és fél hónapig keményen le voltunk zárva, nem termeltünk egy zsák szemetet sem, mégis ki lett számlázva. Júniusban elmentem megérdeklődni, mit lehetne ezzel kezdeni, hiszen a gyakorlatban a semmiért fizettünk. Ugyanazt a választ kaptam: 2020-ban az elfogadott rendelkezés van hatályban, hiába nem volt hulladék, a vonatkozó adót ki kell fizetni egész évre.

Térjünk rá pontosabban, mi történt a COVID-19 során!

Március 16-ától kezdve mi zárva tartottunk két és fél hónapot – étterem, szálloda komplett. Június 1-étől kezdtünk megint üzemelni, a nyári szezon szépen beindult. Az ősz beköszöntével újabb nagy korlátozások jöttek a vendéglátó szektorra. A bevételek ismét nagyon csökkentek, de azt is fontos megjegyezni, hogy ez nem a városnak a hibája. Viszont látni kell, nem volt annyi bevétel, ami a kiszabott adókkal arányos volna. Magyarán nem tudtunk megkeresni a megemelt adókra a pénzt.

Szeptembertől összevissza voltunk, decembertől teljes mértékben zárva 2021. február 28-áig. Március 1. napjától kezdve megint kinyitottunk…

Az alkalmazottakkal mi a helyzet?

Az alkalmazottakat a megspórolt pénzből fizettem ki hónapokon át, nem pedig a bevételből. A vállalkozás vezetésének szempontjából sem volt más választás, meg kellett tartani őket. Az államtól nem kaptunk egy fillért sem, de ha márciusban nyitni akartunk, szükség volt az alkalmazottakra. Hogy mindenki értse, a legnehezebb időszakban az egyedüli bevételi forrás az elvitelre készített ebédek készítése volt. Nem adhattunk otthont rendezvényeknek, nem voltak vendégek az étteremben, sem a hotelben – pedig egy hasonló vállalkozásnak a hétvégék jelentik az igazi bevételiforrást, amikor lagzik, szülinapok és családi összejövetelek vannak. Ettől függetlenül minden elvitelre rendelt ebédnek örültünk, de az nem az igazi, nagyjából 10 órától 13:00-ig jöttek a rendelések napi szinten, aztán végeztünk.

Az eddig említettekből kifolyólag a vállalkozók összefogtak, hogy közösen képviseljék az érdekeiket. Hogyan indult a történet ezen része, milyen szerepet vállalt benne?

2020. június 6-a körül volt egy találkozó a városházán. Összeültek a legtöbb adót befizető vállalkozók, noha én nem tartozom közéjük, szintén jelen voltam.

A jelenlévők abban a tudatban távoztak, hogy ígéretet kaptak a polgármestertől: a helyzetre való tekintettel személyesen fogja majd kezdeményezni az adók csökkentését. Elment a 2020-as év anélkül, hogy bármiféle változás történt volna.

Érdemes például megjegyezni, hogy a decemberi gyűlés át lett ütemezve: olyan időpontra tették, hogy az ott elhangzott határozatokkal kapcsolatban 2020-ban már ne legyen lehetőség fellebbezni. Tehát ami december 15-én eldőlt, az kőbe lett vésve, vonatkozott 2021-re. Azt nem állítjuk, hogy szándékosan lett átütemezve az időpont, de azoknak kapóra jött, akik gyorsan le akarták tudni az ügyet. Több képviselőtől is hallottuk, hogy ez abszolút nem standard eljárás. Mindazonáltal akkor már azt is tudtuk, hogy 2021. január 1. napján ugyanott folytathatjuk majd, mint 2020-ban.

Mi történt az ígérettel?

2020 júniusa és decembere közt semmiféle visszajelzést nem kaptunk. Mi türelmesen vártunk. Azt már elmondtam, hogy december közepén mindenki előtt világossá vált: az ígéret nem maradt más, csak ígéret.

Hol tart most az érdekképviseleti kiállásuk?

A 2021-es év elején Dušan Weis mérnök úr a korábbiakból okulva csak a képviselőket hívta meg egy munka megbeszélésre, hiszen egy jövőbeli módosításhoz rájuk van szükség. Ezen a találkozáson szerettük volna elmagyarázni, milyen problémákkal küzdenek az egyes ágazatok. A februárban megvalósult találkozóra végül csupán öt képviselő jött el [Bakai Péter, Hammersmidt Béla, Makovínyi Pál, Nemcsok István és Zachar Pál – szerk.], ami egyeseket sokkolt, másokat meglepett. Utólag kiderült, hogy néhány esetben a megváltozott e-mail címek okozták az elmaradást. Mindenesetre, akik jelen voltak, meghallgattak, és tudomásul vették a problémát.

A megbeszélést követően néhányan részt vettünk a február végi közgyűlésen is, addigra már több képviselő biztosított a támogatásáról az ügyünket illetően. Reális kérésnek látták, hogy a kiszabott adók visszatérjenek a 2019-es mértékhez, hozzászámítva persze az inflációt, ami 12% volt 2020-ban.

Olyan képviselő is akadt, aki anno megszavazta az adóemelést, de a jelenlegi helyzetre való tekintettel belátta, hogy a megemelt adóértékek nem korrektek. Tehát a kezdeményezésről és a támogatásról egyelőre szóban biztosítva lettünk.

Ez azt jelenti, hogy megoldódott az ügy?

Jó irányba halad, de nem oldódott meg. Nem szabad hagyni, hogy a 2021-es év is úgy teljen el, hogy várunk a szóbeli ígéretek megvalósítására. Szükség van egy képviselői javaslatra, ami kezdeményezi a visszaállítást, és ezt a javaslatot el is kell fogadnia a képviselők többségének. Éppen ezért felváltva jelen leszünk a testületi üléseken, hogy hallassuk a hangunkat.

Mikorra születhet eredmény?

Már februárban hallhattunk egy interpellációt Bakai Péter képviselő részéről, aki felszólította a város gazdasági részlegét, készítsék elő az esetleges adócsökkentéssel járó bevételkiesés következményeinek kalkulációját.

Ami a március végi közgyűlést illeti, nem jutottunk egyről a kettőre, ugyanis elmaradt. Ettől függetlenül aktívan kiállunk az ügy érdekében, jelenleg is folynak az egyeztetések. Azt reméljük, hogy a közeljövőben az ígéreteken túl meglesz a kézzel fogható eredmény is.

Fotók: REflex24/Morva Mátyás

Címkék: , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb