A nyelvtanulás az egyik legjobb befektetés, hiszen idegen nyelveket tudva szert tehetünk új barátokra, új kultúrákat ismerhetünk meg, egyúttal a munkaerőpiacon is növelhetjük az esélyeinket.  Sokan újra és újra nekifutnak egy-egy nyelv elsajátításának. Vagy éppen belevágnak egy új, eddig ismeretlen nyelv tanulásába. Az internet és a szakkönyvek tippek és jó tanácsok tömkelegét kínálják. A bőség zavarában viszont nehéz megtalálni a számunkra megfelelő módszert. Megkérdezettjeink évek óta foglalkoznak idegen nyelvek tanításával. Ők maguk is több nyelven beszélő pedagógusok, akik mesélnek motivációjukról, tanítási módszerükről, illetve tippeket adnak a hatékony nyelvtanuláshoz. 

Batár Andrea, a lévai Prima Nyelviskola pedagógusa

Négy nyelven beszélek – három nyelven (magyar, angol, szlovák) aktívan kommunikálok, a negyedik nyelvem az orosz, amelyet jelenleg nem használok napi szinten.

Jelenleg angol nyelvet oktatok egy nyelviskolában Léván – pillanatnyilag 9 osztályom van, a másodikos tanulóktól egészen a kilencedikesig oktatok. Úgy gondolom, hogy a nyelvtanárnak a módszerei megválasztásánál figyelembe kell vennie a csoportja és az iskola igényeit is. Egy jó nyelvtanárnak otthon kell lennie az adott nyelvben és ha lehetséges, a hozzá kapcsolódó kultúrában is. Nem elég, ha az ember beszéli az adott nyelvet, át is kell tudni adni azt. Ahhoz, hogy át tudjam adni a nyelvtant, megtanítsam a tanulót kommunikálni az adott nyelven, nekem kell értenem és látnom összefüggéseket, és ehhez mérten megválasztani a módszereimet. Továbbá nagyon fontos az is, hogy egyformán álljunk minden diákhoz, és próbáljuk meg mindegyikkel egyformán felvenni a kapcsolatot – közben észrevenni, kinek mi megy jobban, és ehhez igazodva kihasználni a játékosság, az autentikusság adta lehetőségeket.

Tananyagtól függően más módszereket alkalmazok a szókincs tanításához vagy nyelvtan átadásához. Viszont különbség van a szókincsátadás és fixáció között is. Figyelembe kell venni a csoportokat, hiszen minden csoport más és más – és ehhez viszonyítom a módszereimet is. A módszer megválasztásánál nagy különbség van egy 8 éves és egy 10 éves gyermek között. Nem biztos, hogy egy nyelvtani játék egyformák fog tetszeni mindkét tanulónak. Jelenleg például 3 csoportom is van, akik egyforma szintről indultak, és rengetegszer tapasztalom, hogy az általam kiválasztott aktivitás az egyik csoportnál még alkalmazható, tetszik nekik, míg a második csoportnál már nem működik.

Nekem rengeteget segített, hogy már az egyetem alatt tudtam otthon individuálisan foglalkozni diákokkal. Láttam, hogy ami a könyvben le van írva (elmélet), az nem mindig reális.

Ennek kiküszöbölésénél sokat segítettek az egyetemi módszertani órák, ahol diáktársainkon próbáltunk ki egy-egy tanóra típust, amit aztán részletes elemzés követett.

Az angol nyelv elsajátításánál engem az motivált, hogy világnyelvről van szó, tehát ha bárhová utazom, meg tudom értetni magam, így a nyaralásaim is stresszmentesebben telnek. De minden nyelv hasznos, még ha csak arra is, hogy a kedvenc sorozatod/filmed nézd vagy a kedvenc könyved olvasd eredeti nyelven. Ez mindig sokkal jobb, mint a szinkronizált/ fordított verziót nézni/olvasni. Nekem nagyon sokat segít, hogy napi szinten angolul olvasok vagy épp sorozatot / filmet nézek. Manapság már munkát is könnyebben szerez az ember akár idehaza vagy külföldön, ha beszél legalább egy idegen nyelvet.

Szerintem teljesen emberfüggő, hogy napi/ heti lebontásban mennyi órát szán valaki nyelvtanulásra. Van, akinek heti 1 óra is segít, és van, akinek heti 5 óra sem. Az a fontos, hogy megtaláljuk azt a bizonyos módszert, ami előreviszi a haladást, s közben még élvezzük is. Azt gondolom, ha le kellene bontanom, akkor napi fél óra már segíthet. Én például heti 2-3 órával kezdtem – nem beleszámítva az iskolai angol tanulását. Ez azért mostanra már megnövekedett. Én, mint tanár, most a karantén idején rengeteg oldalt néztem végig, mert az online órákat egy picit nehezebb volt elkészíteni. Amit ajánlanék azoknak, akik játékos formában szeretnék fejleszteni magukat, az bamboozle.com, a jeopardylabs.com, worldwarnet.com, vagy a teachthis.com oldalak, ahol ezer és ezer különböző játék található. Én főleg ezeket használom és a tanulóim nagyon élvezik.

Ha valaki otthonról szeretne tanulni, akkor az applikációk terén a Pimsleur, Lingvist, a Tandem-et ajánlom, ahol anyanyelven beszélőkkel lehet társalogni.  Hisz így tanulja meg az ember a legjobban az adott nyelvet.

Judita Mészárosová Hroncová, az ipolysági Abischool and computers nyelviskola vezetője

2003-tól vagyok az ipolysági ABIschool and computers lektora és egyben vezetője is. Az idegen nyelvekhez már kora gyermekkorom óta különleges kapcsolat fűz. Az anyanyelvem ugyan szlovák, de kiskorom óta folyékonyan beszélek magyarul is. 

Az angol nyelvvel a kétéves angliai tartózkodásom idején kezdtem behatóbban foglalkozni.   Két év alatt sikerült letennem a Cambridge angol nyelvvizsga  B1, B2 majd C1 szintjét is. Nem volt könnyű. A siker kulcsa, hogy ilyen rövid idő alatt levizsgáztam, az angol nyelv mindennapos használatában rejlett. 

A német nyelvvel a gimnáziumi tanulmányaim idején találkoztam. Katinka néni magánóráin tökéletesítettem a tudásomat, hálás vagyok neki, hogy annyi mindent megtanított.  Egy rövid ideig Németországban és Ausztriában is dolgoztam. Körülbelül egy évet Svájcban töltöttem, ezalatt sikerült tökéletesíteni a német nyelvtudásomat. Ma már aktívan fordítok és tolmácsolok német  szövegeket is.

Nyelviskolámban különböző korosztályokkal foglalkozom, a hároméves gyerekektől kezdve a 65+-os szeniorokig. Lehetőségem nyílt a helyi cégek, mint pl. a TRANSPETROL a.s, a Fragicslov a.r.o., a Zamperla a.r.o. vagy a Pigagro s.r.o. alkalmazottait is tanítani.

2011-től nyelviskolámat az angol Cambridge Assessment nyelvvizsgák előkészítő központjaként jegyzik. 

A nyelvtanítás is a cambridge-i nyelvvizsgákra való felkészülés égisze alatt zajlik. Hogy miért?

A diákok aktív módon tanulják az angolt, ezt követően teljes mértékben fel tudják használni tudásukat a való életben.  Az, hogy egyúttal a nyelvvizsgákra is felkészülünk, hatalmas előnyt jelent. Ha a diák elér bizonyos szintet, az elkövetkező 2 hónapban behatóbban készül a specifikus vizsgákra, pl.  a gyerekek esetében ez a Starters a Movers, a tínédzserek esetében pedig az A2 alapszint, B2 középhaladó szint és a C1 haladó szint.

A tanórákon valamennyi nyelvi készséget igyekszünk fejleszteni: a beszédet, az értő olvasást, a hallgatást, az írást.

Hogyan is jellemezhetném a sikeres nyelvi lektor prototípusát? Úgy gondolom, hogy legyen flexibilis, motivált és jártas a nyelvtanítás újdonságaiban.   Képesnek kell lennie arra, hogy a tanulókat az órán motiválja, fenntartsa az érdeklődésüket.  Az is fontos, hogy nyelvtudásának szintje meghaladja a diákjaiét. Ezért állandóan fejlesztenie kell magát, hogy fenntartsa tudásszintjét. Én magam is gyakran veszek részt online képzéseken pl. a Macmillan vagy Cambridge kiadók szervezésében. A diákok sikerességének a titka a rendszeres motiváció az idegen nyelvek tanulásában, ahogy azt már fentebb is említettem. 

Minden tanárnak megvannak a sajátos módszerei. Én igyekszem az óráimon flexibilis lenni, alkalmazkodni a diákok tudásához. Mindannyiunknak vannak jó és rossz napjai. A diákokat főleg dicsérni kell, ha hibáznak, nem leszidni, inkább magyarázni. 

Tanács kezdő nyelvtanulóknak: Nyelvet csak úgy tudsz megtanulni, ha látod a célt. Ha elérted a célodat, ne felejts el gyakorolni, mert ellenkező esetben a megszerzett tudást elveszted.  Manapság már gyakorolhatsz pl. idegen nyelvű filmek vagy videók nézésével, blogok olvasásával, online kommunikáció segítségével is. 

Az internet számos lehetőséget nyújt a nyelvgyakorlásra:  Kahoot, Wordwall, British Council, Cambridge English Assessment, ezek olyan internetes oldalak, melyeken érdekes gyakorlatokat találsz. Ha inkább  a mobilos applikációkat kedveled, ajánlom a  Lyrics Traning, Quizlet, Learn Match appokat.

Csak rajtad múlik, melyik módszert választod, és mennyi időt szentelsz majd a nyelvtanulásra. 

A napi 10 perc is siker.  Ha van időd és érdekelnek a nyelvek, mindenképpen ajánlom, hogy keress fel egy nyelvtanárt. 

Petrezsil Noémi, az ipolysági Szondy György Gimnázium pedagógusa

A magyar az anyanyelvem. Emellett a szlovák és a német nyelvet sajátítottam el. Jelenleg magyar nyelvet és irodalmat, ill. német nyelvet oktatok az ipolysági Szondy György Gimnáziumban, tanulóim a 15-19 éves korcsoportba tartozók táborát erősítik. Az élmény- és kommunikáció központú nyelvtanítás híve vagyok, erre buzdítom a nálam szakmai gyakorlatukat végző egyetemi hallgatókat is. Az idegennyelv-ismeret – véleményem szerint – nagyban megkönnyíti a 21. század emberének érvényesülését. Éppen ezért arra buzdítanék mindenkit, vágjon bele bátran a nyelvtanulásba, keresse fel azokat országokat, amelyekben az elsajátítani kívánt nyelvet beszélik. Tapasztalatom szerint az anyanyelvi beszélők nagy örömmel veszik, ha anyanyelvükön szólunk hozzájuk, ha látják az idegennyelv-elsajátítást célzó törekvéseinket, és segítő kezet nyújtanak nekünk, amennyiben erre szükségünk van.

Címkék: , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb