Czibulya Lívia rajztanárnő 1985 őszén került a Művészeti Alapiskolába. Noha már korábban is folyt itt a rajzoktatás külső pedagógusok által, az önálló rajztanszak az ő vezetésével indult be, még ugyanebben az évben. Immáron 35 éve oktatja rendületlen lelkesedéssel a képzőművészet iránt érdeklődő magyar és szlovák gyerekeket, fiatalokat. Vele beszélgettem a rajzszakosok éves kiállításáról, illetve a rajzoktatás helyzetéről városunkban, helyéről a világban…

Mikor volt a képzőművészeti szakosok idei éves kiállításának a megnyitója?

2020. február 5-én, a délutáni órákban. Szülők és gyermekek jöttek el szép számban az Ipolysági Simonyi Lajos Galériába. Ugyanakkor volt városunkban, a galéria tőszomszédságában a Kotleba-féle kampányrendezvény és ellentüntetés is, jó kis kontraszthatást keltve művészet és nemzetgyűlölet között. A Simonyi Lajos Galéria már évtizedek óta ad otthont az Ipolysági Művészeti Alapiskola képzőművészeti szakos diákok éves tárlatának. Megragadnám az alkalmat és köszönetet mondanék Pálinkás Tibornak, múzeum- és galériavezetőnek a sokéves gördülékeny együttműködésünkért! A kiállítás egy év munkájának legsikeresebb alkotásait mutatja be, a 2018/2019-es tanév 2. félév és a 2019/2020-as tanév 1.félév tükrében.


Hány alkotás lett kiállítva? Hány diák vesz részt a kiállításon?

A 3 kiállító teremben 70 gyermek kb. 550 alkotása tekinthető meg: rajzok, festmények, grafikák és különböző anyagok felhasználásával készített térbeli alkotások. Éves tárlatunk rendszeresen bemutatja az előző tanév végzőseinek válogatott alkotásait is. Hasonló rendszerességgel szerepelnek a kiállításon a Pueri Fabri Nemzetközi Regionális Gyermek Képzőművészeti Pályázatra készült, nem díjazott alkotásaink is. Sajnos a további rajzversenyekre beküldött alkotások nem kerülnek vissza hozzánk, így azokat igyekszünk nyomtatott formában bemutatni.

Czibulya Lívia, az Ipolysági Művészeti Alapiskola képzőművészeti tanszakának vezető-oktatója


A korábbi évekhez képest mennyire elégedett a 2020-as kiállítással?

Mikor elkészül a kiállítás, aminek installálása minimum másfél hétig tart, természetesen az a bizonyos kő leesik a vállamról. Örülök, és hálát adok a Jóistennek, hogy ennyi év után is meg tudom őrizni az egyensúlyomat a létra tetején is.

 Az elért eredményekkel viszont soha nem lehetek teljes mértékben megelégedve. Mikor kész van, a kiállítás, akkor jutnak eszembe még azok az alkotások, amelyek nem lettek befejezve betegségek és hiányzások miatt. Továbbá sok esetben hiányzik a megfelelő rutin a gyermekekből, amit többek között az alapiskolás tantervekben csökkentett rajzórák száma is nagyban befolyásol.


Mint képzőművész-pedagógus hogyan jellemezné a 2020-as kiállítás felhozatalát? Mire számíthat, aki ellátogat a galériába?

Mint ahogy minden kiállításunkon, itt is a képzőművészet kifejező eszközeivel találkozhatunk, mint a vonal, folt, pont, szín, tónus stb. az előírt tantervünk alapján. A kiállítóterem falairól különböző témakörök köszöntenek ránk: az ősember barlangfestményei a gyermekek arcfestésével, egyiptomi piramisok szarkofágokkal, a gótikus építészet tanulmányrajzai iniciálékkal, görög vázák, amforák, szürrealista kollázsok folyóiratokból, különböző „izmusok” konfrontálódása egy felületen, a mozgás illúzióját sugalló, Vasarely-féle op-art képek. Továbbá absztrakt fejek egy vonallal Picasso hatására, könyvillusztrációk, különböző papírmaszkok, környezetünk valósághű ábrázolása fotókon keresztül is, művészi reprodukciók tanulmányozása, parafrázisa tájképek, csendéletek, portrék formájában. Eme feladatok megvalósítása közben nem kerülhettük el mindazokat a kifejezéseket, amelyek a képzőművészet-oktatás szerves részeihez tartoznak, mint a szimmetria, aszimmetria, kompozíció, ritmus és mozgás, nagyítás-kicsinyítés, sokszorosítás, perspektíva, copy-art, stilizáció, ornamentika, negatív-pozitív, fény-árnyék, sablonnal való munka és így tovább.

A síkbeli munkák mellett térbeli alkotások is bőven helyet kaptak a tárlaton. A hagyományos népi mesterségek nem kerülhetik el a mi munkánkat sem. A gyermekek nagy kedvence az „agyagozás”, vagyis az agyagból való mintázás. Legfontosabb feladatunk itt a technika alapjainak és az agyag-anyagnak a megismerése. A textilfestés is mindig nagy sikert arat. Idén a batikolás technikára került sor, fehér trikók változtak át színes, divatos darabokká a gyermekek nagy örömére. Nem kisebb a sikere az ékszerkészítésnek.

A tárlaton több technika is bizonyítja a képzőművészeti nevelés sokrétűségét, kiaknázhatatlan lehetőségeit: ceruzarajz, tussal, tollal, fapálcikával, filctollal, zsírkrétával való rajzok, viaszkarcok, tempera, vízfesték, akril, száraz-pasztell, üvegfestés, batikolás, kasírozás, asszamblázs (talált tárgyak újragondolása), rózsák formázása levelekből, paverpol (bronzhatású technika), gipszöntés, enkausztika, azaz viaszfestés és egyéb…


Az éves kiállításon túl milyen lehetősége nyílik a diákoknak, hogy bemutassák műveiket?

Minden iskolaév végén abszolvenseink az Ipolysági Városi Könyvtár mellett működő Ipoly Galériában, a „Végzősök Kiállításán” mutathatják be 8 év munkájának legérettebb gyümölcseit. Továbbá a Pueri Fabri rajzverseny díjazott munkáiból szintén évi rendszerességgel kiállítást installálunk a Simonyi Lajos Galériában. Tavaly erre október végén került sor. Hála Istennek diákjaim most sem hoztak rám szégyent, nagyon jó eredményekkel zárhattuk a legutóbbi versenyt is. A Pueri Fabri Alkotó Gyermek nemzetközi rajzverseny idén már a 28. évét tapossa. A versenynek nem csak rendszeres résztvevői, de egyben társszervezői is vagyunk már a kezdetektől. Természetesen a kiugró tehetségű, szorgalmas diákok több nemzetközi rajzversenyen is alkalmat kapnak műveik bemutatására, szak zsúri értékelésével egybekötve. Az évek során még sok díjjal örvendeztettek meg diákjaim. Ilyen az Űr a gyermekek szemével, Maľovaná zuška stb. A legnagyobb büszkeségünk a világméretű rajzversenyeken nyert aranyérmünk és bronzérmünk.

A korszerű padokért köszönet Molnár Lászlónak

Beszéljünk egy kicsit a rajztanszakról is. Van-e elég diák, aki a képzőművészet iránt érdeklődik?

Iskolánk nem kötelező iskola. Ennek ellenére a gyermekek létszáma szempontjából szerencsésnek mondhatom magunkat. Bátran kijelenthetem, a 35 év alatt, hogy évente átlagban 70 magyar és szlovák nemzetiségű gyermek látogatta képzőművészeti szakunkat.


Milyen arányban folytatják a képzőművészeti iskola végzősei képzőművészeti pályán?

Természetesen nem várható el, hogy mindenkiből profi művész legyen, hisz a szakunk nem csak erre hivatott, de az évek folyamán egész jó alakult az arány ebből a szempontból is. Erről jut az eszembe: a közelmúltban volt iskolánk megalapításának 60. évfordulója. A jubiláló Művészeti Alapiskolát köszöntöttük egykori növendékeim alkotásaival, múltat idéző dokumentumokkal a Menora Saag Artis Centrumban, a neológus zsinagóga épületében.

A kiállítás „Színes Memento” nevet kapta. Az évtizedek során nem egy tanítványom folytatta tanulmányait különböző képzőművészeti ágakban, középiskolai és egyetemi szinten itthon és külföldön is. Így az egykori növendékek alkotásaiból nem volt nehéz egy kiállítás anyagát összegyűjteni. A kiállítóterem méretei korlátozták ugyan az alkotók és alkotásaik számát, de végül is sikerült a színes emlékezés.

Talán nem hangzik szerénytelenül, ha bevallom, hogy büszkeséggel töltött el, mikor a zsinagóga falairól egykori növendékeim érett, művészi alkotásai köszöntek vissza rám, akik mára grafikusművészként, festőművészként, fotóművészként, kertművészként, restaurátorként és muzeológusként állnak helyt a világban.

Nagy örömömre szolgált, hogy eme színes művészkoszorúban pár viaszfestményemmel én is részt vehettem egykori kedves növendékeim mellett.


Miért érdemes rajziskolába járni?

Az évek során nagyon sok visszajelzést kaptam úgy szülőktől, mint pedagógusoktól, hogy a rajzszakot látogató elsősök sokkal ügyesebben írnak az iskolában. Ez érthető is, hiszen köztudott, hogy a művészi tevékenységek a finommotorikus készségek fejlesztését is szolgálják. Továbbá az is közismert, hogy a színeknek gyógyító erejük van. Már az ősi kultúrákban felismerték és hasznosították a fény, a színek pozitív erejét. Betegség, rossz hangulat, depresszió ellen mindenkinek csak ajánlani lehet mint alternatív gyógymódot.

Sajnos, többször előfordult a beiratkozásnál, hogy a szülő kijelentette a gyermek előtt: „Hozom őt, jaj, de nem tud rajzolni!” Ilyenkor, őszintén megvallva, nagyot kell nyelnem, hogy ne reagáljak hirtelen a kijelentésre.

Olyan nincs, hogy a gyerek nem tud rajzolni! És mikor van az, hogy tud?

Továbbá sok kisgyermekes szülőnél tapasztaltam az évek során, hogy elvárná a gyermekétől és tőlem is, hogy olyan rajzok készüljenek, mint a felsőfokú diákoknál. Sürgetni akarják a folyamatot. Nem lehet! Az iskolában is évről évre fejlesztik az ismereteket, nálunk is így megy ez. Arról nem is beszélve, hogy bárminemű fejlődés folyamata minden embernél egyéni.


Hogyan döntheti el a szülő, hogy tehetséges-e a gyereke a képzőművészet terén?

A szülőnek nem azt kell eldöntenie, hogy tehetséges e a gyermeke, vagy sem. Elég, ha a gyermek SZERET rajzolni és nem javítgatják ki a rajzát a felnőttek. Ha beíratják a gyerkőcöt a képzőművészeti szakra, idővel kiderül, mennyire tehetséges és mennyire szeret rajzolni, mert ugye a gyermekek sem egyformák.

Minden kisgyermek szeret-ne rajzolni, mindegyiknél fejleszthetők a veleszületett adottságok! A mi iskolánk nem csak művészeket nevel. Különböző technikákkal ismerteti meg a gyermekeket, esztétikai érzéküket, ízlésüket formálja, kézügyességüket, kreativitásukat fejleszti és nem utolsó sorban segíti őket egyéni látásmódjuk kibontakoztatásában a különböző művészeti ágakban, stílusokban való tájékozódásban, a világban való eligazodásukban.


Abban biztos vagyok, hogy a gyerekek nagyon élvezik a rajzórákat. Már csak azért is, mert annak idején jómagam is kijártam a 8 évet. Viszont arra kíváncsi lennék, hogy a szülőktől, akik valójában bele sem látnak igazán, mi zajlik a rajzanterem falai közt, milyen visszajelzések érkeznek.

„Viszem a vonalat kirándulni…”  kezdhetünk egy rajzot, sok-sok vonallal, amelyek különböző tulajdonságokkal vannak felruházva. Lehet sovány, kövér, mérges, nyugodt stb. Vannak, akik találkoznak, veszekednek és kibékülnek. Szóval telis-tele van a rajzlap sok-sok „firka-birkával”. Nehéz válaszolni a szülőnek a kérdésére az óra végén, amikor megtekinti a rajzot és azt kérdezi, hogy: „csak ezt csináltátok?” Nem tudja, közben a gyermek mit élt át a rajzórán, mit rajzolt ki magából…Igaz, jó esetben a gyerkőc elmeséli az élményeit, ha érdeklődéssel fordulnak irányába a szülők. Természetesen sok pozitív visszajelzést, szeretetet, megbecsülést, megértést is kapok a szülőktől.

Szerintem minden sikeres tanítás alapja 3 biztos pont harmonikus egysége, az elengedhetetlen háromszög: pedagógus, gyerek és szülő. Ha az egyik ezek közül kiesik, vagy nem megfelelően működik, a háromszög szétesik. Ezért szoktam minden alkalommal megköszönni a szülők bizalmát, erkölcsi és anyagi támogatását! Most itt is kihasználom a lehetőséget, mert nélkülük hiába van rajzolni akaró gyermek, oktató, ha nincs, aki beírassa őket hozzánk, aki okosan terelgeti őt. Ide kívánkozik egy nagy köszönet részemről és rajzos gyermekeim részéről Molnár Lászlónak a Human International vezetőjének, aki korszerű, modern padokkal ajándékozta meg rajzszakunkat, megkönnyítve ezzel a rajzoktatás gördülékenységét.

Hála Istennek a visszajelzések túlnyomó többsége pozitív. Szerencsés, boldog embernek mondhatom magam, hiszen évtizedek óta a hobbim a munkám és a munkám a hobbim…

A Művészeti Alapiskola rajz szakos diákjainak éves kiállítása 2020. március 20-áig megtekinthető a Simonyi Lajos Galériában.


Morva Mátyás
fotók: Czibulya Lívia

Címkék: , , , , , ,

Hozzászólok

Támogass minket!

Támogasd Te is a Garam és az Ipoly mente lapját, a Reflex24-et, hogy a következő hónapokban is eredményesen működhessen tovább a portálunk és a havilapunk!

Támogatom a REflex24-et!
Olvasta már?
2024.03.22.

Az Úri muri bemutatója a Komáromi Jókai Színházban

Ma mutatja be a Komáromi Jókai Színház Móricz Zsigmond Úri muri című zenés színművét. Az előadást Bagó Bertalan…

2024.03.28.

Generációk közötti párbeszéd és tudásátadás fiataloknak

A RE-START egy adott földrajzi régióra koncentráló akcióterv, amelyben több települési önkormányzat, közigazgatási szerv, gazdasági szereplő és civil…

2024.03.29.

Nagypéntek – Jézus Krisztus kereszthalálának napja

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. Ezen a napon nincs szentmise.…

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális REflex lapszámot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Kérem várjon...

Köszönjük a feliratkozást!

Ipolyság Szlovákia
Legolvasottabb